«Έρχεται η ανάκαμψη το 2014»

Την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εξέφρασε ο Γιάννης Στουρνάρας, στην ομιλία του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι «το 2014 θα είναι χρονιά ανάκαμψης», απέκλεισε (ξανά) νέα οριζόντια μέτρα και δημοσιονομική χαλάρωση, μίλησε (όμως) για διαρθρωτικές αλλαγές, ενώ απάντησε και στη Ντόρα Μπακογιάννη- η οποία άσκησε κριτική στη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης- τονίζοντας πως «οι φόροι ως ποσοστό του ΑΕΠ ανήλθαν στο 22,8% το 2012, όταν είναι 25,7% κατά μέσο όρο στην Ευρωζώνη.

Η Ελλάδα από χώρα της κρίσης μετατρέπεται σε «χώρα της ανάκαμψης και προσέλκυσης επενδυτικού ενδιαφέροντος», είπε αρχικά ο κ. Στουρνάρας και πρόσθεσε ότι η «χώρα βιώνει σήμερα την αλλαγή του αναπτυξιακού της προτύπου», το οποίο, όπως τόνισε, θα στηρίζεται στην εξωστρέφεια»

Η εικόνα του νέου οικονομικού προτύπου, όπως την περιέγραψε ο υπουργός θα είναι: μικρότερο κράτος, αλλά αποτελεσματικότερο, αυξημένη ιδιωτική πρωτοβουλία με στιβαρούς εποπτικούς μηχανισμούς, κράτος σε πλήρη παραγωγική διαδικασία και επιδοματική πολιτική σε όσους όντως το έχουν ανάγκη.

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στο ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος λέγοντας ότι «όπως ο προϋπολογισμός του 2013 αποδεικνύεται πρωτογενούς πλεονάσματος, κάτι που είχαμε προβλέψει, αυτός του 2014 θα είναι της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου δεκαμήνου του 2013 το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί κοντά στο 1 δισ. ευρώ. «Αυτό αποτελεί σταθερή βάση για την επόμενη χρονιά», πρόσθεσε.

Αν ή Ελλάδα παρασυρθεί σε δημοσιονομική χαλάρωση θα εξαφανίσει άμεσα κάθε προοπτική βραχυπρόθεσμης και μεσο-μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης» πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

 «Οι Έλληνες δεν υπερφορολογούνται» η απάντηση στη Ντόρα

Απαντώντας στην κριτική της κ. Μπακογιάννη, ο υπουργός Οικονομικών επέμεινε στην άποψη του ότι οι Έλληνες δεν υπερφορολογούνται τονίζοντας ότι «οι φόροι ως ποσοστό του ΑΕΠ ανήλθαν στο 22,8% το 2012, όταν είναι 25,7% κατά μέσο όρο στην ευρωζώνη.

«Σε συνολικά επίπεδα η Ελλάδα δεν υπερφορολογείται. Αυτό υποκρύπτει μια συνεχή στρέβλωση. Οι συνεπείς φορολογούμενοι επιβαρύνονται σημαντικά περισσότερο από εκείνους που συστηματικά φοροδιαφεύγουν. Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι είναι τα συνήθη υποζύγια και κάποιοι άλλοι φοροδιαφεύγουν».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα