Ερχεται η δόση, στο δρόμο και τα μέτρα

Τη Δευτέρα θα εκταμιευθεί η δόση ύψους 2,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα η οποία εγκρίθηκε από το Eurogroup Working Group (EWG) και το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Αν και η δόση έπρεπε να εισρεύσει στα δημόσια ταμεία έως την Παρασκευή, η καθυστέρηση στη ψήφιση πέντε προαπαιτούμενων δράσεων, που αναμένεται να γίνει την Πέμπτη, από τη Βουλή, μετέθεσε για δύο εργάσιμες ημέρες την καταβολή των χρημάτων.

Η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει πως και τα 22 προαπαιτούμενα που έχει θέσει η τρόικα έχουν εκπληρωθεί, ωστόσο η ΕΕ και ειδικά το Βερολίνο αναμένουν τη ψήφιση του νόμου για να επιβεβαιωθεί ότι η ελληνική πλευρά έχει εκπληρώσει τις δράσεις ορόσημα. Η τελική αξιολόγηση της τρόικας θα κατατεθεί προς εξέταση στην Επιτροπή Προϋπολογισμού του γερμανικού κοινοβουλίου τη Δευτέρα 29 Ιουλίου και την ίδια μέρα αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της γερμανικής συμβολής στη δόση.

Τονίζεται πως εκτός από τα 2,5 δισ. ευρώ του EFSF επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ προβλέπεται να χορηγηθούν από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, ενώ στις 28 Ιουλίου ημέρα Κυριακή θα συνεδριάσει το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ για τη δόση των 1,78 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στη συμμετοχή του.

Σύμφωνα με το Bloomberg ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επεσήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει υλοποιήσει 17 από τα 22 μέτρα, παραδεχόμενος ότι η εκταμίευση της δόσης έχει καθυστερήσει, με ευθύνη όμως της τρόικας, η οποία όπως είπε, δεν έχει παραδώσει ακόμη την έκθεση για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο γνωστοποίησε ότι η γερμανική Βουλή αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση των 2,5 δισ. ευρώ μέχρι και τις 29 Ιουλίου.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η επιστολή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Στέφεν Κάμπετερ προς τη Bundestag, που επικαλείται το Dow Jones Newswires και σύμφωνα με την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε το Βερολίνο ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί πως η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα για να λάβει την επόμενη δόση από το πακέτο οικονομικής βοηθείας.

Περί μέτρων
Όλο και πιο κοντά στη λήψη νέων μέτρων πλησιάζει η ελληνική κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι οι δεσμεύσεις του υπουργού Οικονομικών δηλώνουν το αντίθετο. Τον Σεπτέμβριο επιστρέφουν στη χώρα για έλεγχο οι επικεφαλής της τρόικας, ωστόσο ενάμισι μήνα πριν, τα κενά που πρέπει να κλείσει τον υπουργείο Οικονομικών αντί να μειώνονται, αυξάνονται.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα έσοδα παρά τις μεγάλες περικοπές στις δαπάνες δεν πιάνουν τον στόχο. Μπορεί μισθωτοί και συνταξιούχοι να υπέστησαν μείωση αποδοχών κατά 18% κατά μέσον όρο και ταυτόχρονα να υποχρεώθηκαν να πληρώσουν αυξημένο κατά 52% φόρο εισοδήματος, ωστόσο τα φορολογικά έσοδα δεν μαζεύτηκαν, με την απόκλιση από τον στόχο να φτάνει στα 851 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα το δημόσιο χρέος της χώρας αντί να μειώνεται, αυξήθηκε στα 317,8 δισ. ευρώ ή 160,5% του ΑΕΠ δίνοντας για ακόμη μια φορά την πανευρωπαϊκή πρωτιά στη χώρα μας. Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι τα δημοσιονομικά στοιχεία θα βελτιωθούν στο επόμενο εξάμηνο καθώς οι αποκλίσεις αυτές, όπως είπε, οφείλονται σε συγκυριακούς παράγοντες.

Την εκτίμηση αυτή δεν φαίνεται να συμμερίζεται η τρόικα η οποία επισημαίνει το προφανές, ότι δηλαδή η συσσώρευση πολλών φορολογικών υποχρεώσεων το δεύτερο εξάμηνο του έτους είναι πιθανόν να οδηγήσει σε αδυναμία εξυπηρέτησής τους από τους φορολογουμένους, με αποτέλεσμα να σημειωθεί και νέα υστέρηση στα έσοδα.

Ταυτόχρονα, η ανησυχία των ευρωπαίων ενισχύεται, αφού και η είσπραξη του νέου φόρου ακινήτων το 2014, θεωρείται αβέβαιη. Συγκεκριμένα από τη φορολόγηση των ακινήτων το 2014 πρέπει να βεβαιωθούν φόροι ύψους 3,2 δισ. ευρώ και να εισπραχθούν 2,7 δισ. ευρώ. Ωστόσο από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στον πρόσφατο έλεγχο του Ιουνίου οι πιστωτές διαπίστωσαν ότι με το νέο σύστημα το εισπραχθέν ποσό δεν θα ξεπεράσει το 67,5% των φόρων που θα βεβαιωθούν, με αποτέλεσμα να δημιουργείται κενό 550 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, τα τεχνικά κλιμάκια που βρίσκονται στη χώρα μας αναζητούν τρόπους κάλυψης του κενού, ούτως ώστε μέχρι τον Σεπτέμβριο που επιστρέφουν οι επικεφαλής της τρόικας στην Ελλάδα να έχει κλείσει και αυτή η εκκρεμότητα. Διαφορετικά ο κίνδυνος λήψης νέων μέτρων είναι ορατός και ας επιμένει ο κ. Στουρνάρας για το αντίθετο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα