Ερχεται «καυτό» πολυνομοσχέδιο

Η δόση έστω και κουτσουρεμένη έρχεται στην Ελλάδα, όμως η κυβέρνηση ετοιμάζεται για ένα καυτό Ιούλιο. Κι αυτό διότι το αργότερο 19 Ιουλίου θα πρέπει να έχει ψηφιστεί άλλο ένα πολυνομοσχέδιο-σκούπα, το οποίο είναι απαραίτητο, αλλά το πιο σημαντικό θα δοκιμάσει τις αντοχές του κυβερνητικού σχήματος.

Στο πολυνομοσχέδιο θα αναφέρονται οι απολύσεις των πρώτων δημοσιών υπαλλήλων και όπως γίνεται αντιληπτό αυτό δεν θα είναι εύκολη απόφαση για τους βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση. Παράλληλα μέχρι την ίδια ημερομηνία πρέπει να περάσουν πολλές υπουργικές αποφάσεις και άλλες εφαρμοστικές διατάξεις που είναι προαπαιτούμενα της δόσης των 4 δισ. ευρώ που αποφασίστηκε να εκταμιευθούν στις 19/7.

Τις ίδιες ημέρες θα ληφθεί η τελική απόφαση για την εφαρμογή του ΦΠΑ από πρώτη Αυγούστου, μία εφαρμογή που θα συνοδευθεί -αναφέρουν αρμόδιοι κύκλοι- από νέο πακέτο ισοδύναμων μέτρων. Ακολουθούν τα ορόσημα του ΔΝΤ για τα 1,8 δισ. ευρώ του Αυγούστου και νέα γενιά προαπαιτούμενων για το 1 δισ. ευρώ του Οκτωβρίου (το σύνολο 6,8 δισ. ευρώ αντί για 8,1 δισ. ευρώ που υπολόγιζε το ΥΠΟΙΚ σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις του).

Το πολυνομοσχέδιο δεν έχει ακόμη «κλειδώσει» οριστικά. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και τρόικας για τα άρθρα του πολυνομοσχεδίου συνεχίζονταν, στο περιθώριο του Eurogroup. Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν ότι η τρόικα είχε αντιρρήσεις για πολλά «τεχνικής φύσης» θέματα. Ένα από αυτά ήταν η άρνηση να ληφθεί υπόψη στον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (που εντάσσεται στο πολυνομοσχέδιο) η έκπτωση δαπανών για τόκους που έχουν επιτόκιο υψηλότερο από αυτό των έντοκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου στο πλαίσιο της πρόθεσης περιορισμού φαινομένων ενδοομιλικών συναλλαγών.

Τις τελευταίες ημέρες ενσωματώθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, διατάξεις από όλα σχεδόν τα υπουργεία: τα νέα κριτήρια διαθεσιμότητας, η κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας, ο φόρος πολυτελείας και ο Νέος Φορολογικός Κώδικας Εισοδήματος, οι ρυθμίσεις του ΕΟΠΥΥ για το περίφημο claw back, τα ανταλλάγματα διεύρυνσης της ασφαλιστικής βάσης του ΟΑΕΕ για να μην επιβληθεί το 2 τοις χιλίοις, η ρύθμιση για την εξόφληση χρεών του Δημοσίου προς τις εταιρείες ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

Επίσης, η τρόικα φέρεται να ζήτησε θέσπιση δημοσιονομικών μέτρων του 2013 που υπάρχουν στο μνημόνιο αλλά δεν έχουν υλοποιηθεί, τη δια νόμου αλλαγή των προβλέψεων για το περιεχόμενο των E9 και νέο γύρο ενίσχυσης αρμοδιοτήτων της ΓΓ Εσόδων.

Τι ζητά
Εντός του Ιουλίου η τρόικα, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητά επίσης από την Ελλάδα:
•    Παρεμβάσεις ενίσχυσης της Γενικής Γραμματείας Εσόδων, προσλήψεις ελεγκτών.
•    Ρύθμιση που θα επιτρέπει πρόσβαση των φορολογικών αρχών σε τραπεζικούς λογαριασμούς.
•    Παρεμβάσεις για την ενίσχυση είσπραξης εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.
•    Παρεμβάσεις στα τελωνεία, στο κτηματολόγιο και στην αγορά καυσίμων.
•    Έκθεση για τα κλειστά επαγγέλματα.
•    Δια νόμου υποχρεώσεις δημοσιότητας των επαγγελματικών ενώσεων.
Τον Σεπτέμβριο έρχεται νέα γενιά προαπαιτούμενων με την κινητικότητα 12.500 δημοσίων υπαλλήλων, την αναδιάρθρωση της ΕΛΒΟ, της ΕΑΣ και της ΛΑΡΚΟ, την τελική αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου στην ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, αλλά και τη ψήφιση του νέου κώδικα των δικηγόρων που ζητά εδώ και μήνες η τρόικα.

Κρας τεστ
Πολλές φορές έχει ακουστεί ως κλισέ η έκφραση για κρας τεστ της κυβέρνησης. Όμως τώρα που στο πολυνομοσχέδιο αναφέρεται η κατάργηση τη Δημοτικής Αστυνομίας, όπως και του σώματος Σχολικών Φυλάκων, σημαίνει ότι θα υπάρξει ένα «λαμπρό» πεδίο σύγκρουσης. Και όπως γίνεται αντιληπτό οι πιέσεις προς τους βουλευτές θα είναι αφόρητη. Έτσι οι κυβερνητικοί βουλευτές θα πρέπει να επιλέξουν μεταξύ των ασφυκτικών πιέσεων (τελεσίγραφο) της τρόικας και της αφόρητης πίεσης των εργαζομένων, των συνδικαλιστών και των δημάρχων.
Η πρόταση της κυβέρνησης προβλέπει ένα ποσοστό 5-10% από τους 3.500 δημοτικούς αστυνομικούς να παραμείνουν στους Δήμους, την ώρα που το σύνολό τους θα μπει στη δεξαμενή της κινητικότητας, εισερχόμενοι σε καθεστώς διαθεσιμότητας με το 70% του μισθού τους για 3 μήνες. Αυτοί που θα παραμείνουν μετά την αξιολόγηση, θα καλύψουν τα κενά που θα προκύψουν από συνταξιοδοτήσεις ή αποχωρήσεις, ενώ σχετικά με τον αριθμό των δημοτικών αστυνομικών που θα απορροφηθούν από την Ελληνική Αστυνομία, δεν υπήρξε δέσμευση από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά αναφορά για «ένα μεγάλο ποσοστό».

«Αντάρτικο»
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταψηφίσει το νομοσχέδιο για την κινητικότητα στη δημόσια διοίκηση αν κατατεθεί στη Βουλή με ξεχωριστά άρθρα άφησε ο βουλευτής της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ενώ σε αποστροφή του λόγου του άφησε αιχμές για τον Γιάννη Στουρνάρα αναφέροντας ότι «κρατάμε επιφύλαξη ότι ξέρει καλά τα του οίκου του».
«Βλακώδης η κινητικότητα αν επρόκειτο μόνο για κινητικότητα δεν αποφέρει κανένα οικονομικό κέρδος, πρόκειται όμως περί διαθεσιμότητας» τόνισε ο κ. Κακλαμάνης, προσθέτοντας δε, ότι «έχω την αίσθηση ότι δεν ερωτήθηκαν οι Μιχελάκης και Δένδιας».
«Το θέμα είναι αν θα έρθει το ν/σ με ένα άρθρο ή θα έρθει με ξεχωριστά άρθρα. Με ένα άρθρο θα το ψηφίσω, στην άλλη περίπτωση επιφυλάσσομαι μέχρι τέλους» σημείωσε. «Λένε ότι όσοι είναι με ΑΣΕΠ δε θα φύγουν, τότε το 80% των δημοτικών αστυνομικών δεν θα φύγουν εφόσον είναι με ΑΣΕΠ, οι υπόλοιποι είναι 50αρηδες που μπήκαν όταν δε υπήρχε ΑΣΕΠ» κατέληξε ο κ. Κακλαμάνης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα