Έρχονται «καμπάνες» για 3 οίκους αξιολόγησης

Αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα ενδέχεται να βρεθούν οι «τρεις μεγάλοι» οίκοι αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s, Standard & Poor’s και Fitch οι οποίοι βαθμολογούν το αξιόχρεο των κυβερνήσεων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο λόγος είναι ότι δεν βελτίωσαν «ανεπαρκείς» διαδικασίες τους όπως τους είχε συστηθεί, ανακοίνωσε ο ευρωπαϊκός εποπτικός φορέας του τομέα τη Δευτέρα.

Οι αξιολογήσεις του κρατικού αξιόχρεου απέκτησαν πολιτική φόρτιση στο αποκορύφωμα της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, με τον S&P να εξοργίζει την Ελλάδα το 2011, μειώνοντας το κρατικό αξιόχρεό της τη στιγμή κατά την οποία η χώρα διαπραγματευόταν για το πρόγραμμα δανεισμού της με την Ε.Ε., την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Η εξέλιξη εκείνη είχε οδηγήσει στο να καταρτιστεί ο τρίτος νόμος της Ε.Ε. για τον έλεγχο της λειτουργίας των οίκων αξιολόγησης σε ισάριθμα χρόνια.

Η έρευνα εν μέρει άρχισε εξαιτίας των φημών στις αγορές πριν καν συμβεί μια μεταβολή του κρατικού αξιόχρεου κάποιας χώρας, γεγονός το οποίο προκαλεί αστάθεια.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Εποπτείας Κινητών Αξιών και Αγορών (European Securities and Markets Authority, ESMA) δημοσίευσε τη Δευτέρα τα αποτελέσματα της έρευνάς της για το πώς οι οίκοι προχωρούν στις αξιολογήσεις τους για τα κρατικά ομόλογα, την οποία διεξήγαγε από τον Φεβρουάριο ως τον Οκτώβριο φέτος.

Σε ορισμένες περιπτώσεις η ESMA διαπίστωσε καθυστερήσεις πέντε ημερών και πλέον από την λήψη μιας απόφασης σχετικά με μια αξιολόγηση και την δημοσίευση αυτής της απόφασης -σε μία περίπτωση, η καθυστέρηση αυτή έφθασε τις δύο εβδομάδες.

Ο πρόεδρος της ESMA Στέφεν Μάιγιορ τόνισε πως: «Η έρευνα της ESMA αποκάλυψε ελαττώματα στην διαδικασία αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας τα οποία θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ποσότητα, την ανεξαρτησία και την ακεραιότητα των αξιολογήσεων και της διαδικασίας των αξιολογήσεων».

Οι οίκοι «θα όφειλαν να επιταχύνουν τις διαδικασίες τους και να διασφαλίσουν ότι θα βάλουν σε τάξη τα του οίκου τους», πρόσθεσε ο Ολλανδός πρόεδρος της εποπτικής αρχής.

 

 

 

Διαβάστε επίσης