Έστειλε μηνύματα και για αλλαγή ονόματος

Του Μιχάλη Κωτσάκου

 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι στο τριήμερο του Συνεδρίου κυριάρχησε το «Νέα Ελλάδα». Μάλιστα ο Αντ. Σαμαράς απέφυγε να το πει ξεκάθαρα, προφανώς θέλοντας να μετρήσει αντιδράσεις, όμως έστειλε το μήνυμα ότι η παράταξη που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αλλάζει συνολικά και έχει καινούργιο όνομα. 

Συνεργάτες του πρωθυπουργού και προέδρου του κόμματος στην προσπάθειά τους να απορροφήσουν τους κραδασμούς που μπορεί να προκληθούν από μια τέτοια κίνηση, εξηγούσαν ότι ο όρος «Νέα Ελλάδα» που χρησιμοποίησε ο Αντ. Σαμαράς –αγνοώντας το «Νέα Δημοκρατία»– δεν είναι το νέο όνομα του νέου κόμματος. Ταυτόχρονα άφηναν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, υπονοώντας ότι οι σχεδιασμοί έχουν εισέλθει στην τελική ευθεία. Με βάση τη νέα Πολιτική Επιτροπή, όλα δείχνουν ότι οι πιστοί στον πρόεδρο του κόμματος έχουν στα χέρια τους τα κλειδιά. Οπότε πολύ πιο εύκολα μπορούν να γίνουν οι επόμενες κινήσεις.

Από την άλλη πλευρά, ιστορικά στελέχη της Ν.Δ. παρακολουθούν από απόσταση το εγχείρημα και τονίζουν με νόημα ότι πλέον δεν θα υπάρχει καμία δικαιολογία για τον πρόεδρο: «Ελέγχει απόλυτα το κόμμα και επομένως η επιτυχία ή αποτυχία θα είναι αποκλειστικά δικό του έργο».

 nea ellada

Η ανάγκη για ενότητα

Ο Αντ. Σαμαράς, στην ομιλία του με την οποία έκλεισαν οι εργασίες του Συνεδρίου, έκανε πολλές φορές αναφορά στην ανάγκη να υπάρξει ενότητα σημειώνοντας πως «αφήνουμε πίσω τις διαμάχες για το χθες. Άλλωστε, το δείξαμε μέχρι τώρα. Και τώρα πρέπει να το δείξουμε ακόμα περισσότερο».

Μάλιστα, θέτοντας το διακύβευμα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα, σημείωσε πως υπάρχουν δύο δρόμοι: «είτε να δεις πώς θα κάνεις το άλμα στο αύριο, είτε να μείνεις παραδομένος στα αδιέξοδα του χθες», τραβώντας σαφή διαχωριστική γραμμή απέναντι σε κάθε είδους ακραίους και φανατικούς. «Εμείς έχουμε όραμα, αλλά πρέπει να έχεις και σχέδιο, που να πατά στη γη. Εμείς αποδείξαμε ότι έχουμε και σχέδιο. Αλλά χρειάζεται και αποφασιστικότητα και εμείς αποδείξαμε ότι στα δύσκολα δεν διστάζουμε και ότι αν χρειαστεί για να κάνουμε το άλμα, σπάμε και αβγά», πρόσθεσε ο Αντ. Σαμαράς.

Σε ιδεολογική βάση, το συνέδριο επισημοποίησε την εγκατάλειψη της πολιτικής του λεγόμενου μεσαίου χώρου, στην οποία είχε επενδύσει η Ν.Δ. κατά την περίοδο της προεδρίας του Κώστα Καραμανλή. Πλέον, ο χρόνος, η μέθοδος και αυτή καθεαυτή η υλοποίηση του σχεδίου εξαρτάται αποκλειστικά από την πορεία του κυβερνητικού έργου και την πυκνότητα των πολιτικών εξελίξεων.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να κτίσει τις προϋποθέσεις διεύρυνσης του κόμματος προς το κέντρο, τον μεταρρυθμιστικό χώρο και τη σοσιαλδημοκρατία. Το «πείραμα Στουρνάρα», παρά τις αντιδράσεις που προκαλεί σε στελέχη της λαϊκής δεξιάς (όπως λ.χ. ο Νικήτας Κακλαμάνης), αλλά και η πορεία της συνεργασίας με υπουργούς όπως ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αποτελούν τη μαγιά. Η υλοποίηση του σχεδίου, εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά, αναμένεται αρχικά για τις δημοτικές εκλογές και τις ευρωεκλογές του προσεχούς Μαΐου, όταν και η Ν.Δ. θα ποντάρει και σε υπερκομματικά πρόσωπα προκειμένου να κερδίσει τη μάχη έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι αντιρρήσεις

Αν και όλες οι κινήσεις του Αντ. Σαμαρά προοιωνίζουν τη δημιουργία ενός νέου κόμματος, η υλοποίηση της απόφασης δεν είναι εύκολη, καθώς θα υπάρξουν σοβαρές αντιστάσεις. Οι «καραμανλικοί» παραμένουν σιωπηλοί, αν και έντονα επιφυλακτικοί, ενώ στελέχη όπως ο Μάκης Βορίδης (ο οποίος στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του δεν κρύβει τις φιλοδοξίες του) βάζουν σαφώς δεξιά πολιτική ατζέντα και, πάντως, όχι συμπληρωματικά προς όσα λέει ο πρωθυπουργός.

Θεωρείται πιθανόν πως, αν τελικά υλοποιηθεί ο σχεδιασμός Σαμαρά, αυτό θα γίνει σε προεκλογικό χρόνο και με τρόπο που να συμπαρασύρει τις όποιες αντιδράσεις. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι δεν λείπουν ακόμη και «σαμαρικά» στελέχη που εκτιμούν ότι από μόνο του το brand «Νέα Δημοκρατία» εξασφαλίζει ένα 10% των ψήφων, ποσοστό που ουδείς θα πρέπει χωρίς περίσκεψη να θέσει σε διακινδύνευση.

 

Ηχηρές «σιωπές»…

Αίσθηση προκάλεσε η απουσία κορυφαίων στελεχών της Ν.Δ. από το βήμα του ομιλητή. Ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, περιορίστηκε σε μια σιωπηλή εμφάνιση στην πρεμιέρα της Παρασκευής, όπως και η Ντόρα Μπακογιάννη που αποφάσισε την τελευταία εβδομάδα να μην πάρει τον λόγο.

Επίσης, σχολιάστηκε η απουσία από το βήμα του Συνεδρίου του προέδρου της Βουλής Ευάγγελου Μεϊμαράκη (συνεργάτες του έλεγαν ότι προτίμησε να μη μιλήσει λόγω της θεσμικής του ιδιότητας), του Κυριάκου Μητσοτάκη (είχε το μυαλό του περισσότερο στα ραντεβού με την τρόικα) και του Ευριπίδη Στυλιανίδη (εμφανώς δυσαρεστημένος που έμεινε εκτός κυβερνητικού σχήματος).

Τέλος, μάταια ορισμένοι περίμεναν και τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, που τελικώς δεν έκρινε σκόπιμο να εμφανιστεί.

 

Επέστρεψαν οι πρώτοι

ÓÕÍÁÍÔÇÓÇ ÔÏÕ ÐÑÏÅÄÑÏÕ ÔÙÍ ÁÍÅÎÁÑÔÇÔÙÍ ÅËËÇÍÙÍ ÌÅ ÔÇÍ ÐÏÅ-ÏÔÁ (EUROKINISSI/ÃÉÙÑÃÏÓ ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ)      soldatos

Με επιστολές τους προς τον Αντ. Σαμαρά, οι ανεξάρτητοι βουλευτές Κώστας Μαρκόπουλος (Εύβοιας) και Θόδωρος Σολδάτος (Λευκάδας) ήταν οι πρώτοι που δήλωσαν «παρών» στο προσκλητήριο που απηύθυνε ο πρωθυπουργός από το βήμα του «γαλάζιου» συνεδρίου. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να επανέλθουν στο κόμμα κι άλλοι που είτε είναι ανεξάρτητοι, είτε βρίσκονται σε συγγενείς κομματικούς σχηματισμούς.

 

Αναλαμβάνει γραμματέας ο Παπαμιμίκος

papamimikos

Από αυτό το Σαββατοκύριακο η Ν.Δ. θα έχει και νέο γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής. Ο λόγος για τον μέχρι πριν από λίγες ημέρες πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ, Ανδρέα Παπαμιμίκο, ο οποίος έχει λάβει το χρίσμα από τον Αντ. Σαμαρά και το μόνο που μένει είναι η τυπική ψηφοφορία της Π.Ε., η οποία θα συνέλθει αυτό το Σαββατοκύριακο.

Ο απερχόμενος γραμματέας, Μανώλης Κεφαλογιάννης, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα τεθεί επικεφαλής του «γαλάζιου» ψηφοδελτίου στις ευρωεκλογές.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα