ΕΣΥ: Γενναίες αυξήσεις έφεραν χαμόγελα σε γιατρούς και νοσηλευτές: Στόχος, η προσέλκυση προσωπικού

Για τη χρονιά που έρχεται, στα σχέδια του υπουργείου Υγείας, περιλαμβάνονται κίνητρα για την πλήρωση θέσεων σε άγονες περιοχές και ειδικότητες

Μια σειρά παρεμβάσεων για να κρατήσει στο ΕΣΥ γιατρούς και νοσηλευτές και να προσελκύσει επιπλέον προσωπικό έχει ξεκινήσει το Υπουργείο Υγείας. Οι αυξήσεις στην αποζημίωση των εφημεριών για τους γιατρούς του ΕΣΥ ανακοινώθηκαν ήδη. Αναμένονται αυξήσεις στις απολαβές των νοσηλευτών, καθώς και κίνητρα για την πλήρωση θέσεων σε άγονες περιοχές και δύσκολες ειδικότητες. Όλα αυτά ενώ προχωρούν παρεμβάσεις για καλύτερες υπηρεσίες προς τους πολίτες, όπως είναι η μείωση της αναμονής για τακτικά χειρουργεία.

Ο προϋπολογισμός του 2024 που ψηφίστηκε την Κυριακή από την Ολομέλεια της Βουλής, σε ό,τι αφορά στην Υγεία είναι αυξημένος κατά 897 εκατ. ευρώ. Ειδικά για τα νοσοκομεία, την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και το σύστημα Κεντρικών Προμηθειών της ΕΚΑΠΥ, η αύξηση στα κονδύλια είναι μεγαλύτερη κατά 486 εκατ. ευρώ, δηλαδή 13,3% σε σύγκριση με πέρυσι.

Επιχειρώντας να δημιουργήσει περισσότερο ικανοποιητικές αμοιβές στο ΕΣΥ, η κυβέρνηση προγραμματίζει μια σειρά από αυξήσεις. Άλλωστε, οι χαμηλές απολαβές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, σε σύγκριση με τον ιδιωτικό τομέα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο το ιατρικό προσωπικό εγκαταλείπει τη χώρα και δεν επιστρέφει.

Πιο αναλυτικά, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε αύξηση κατά 20% της αποζημίωσης στις εφημερίες για τους γιατρούς του ΕΣΥ. Στο πλαίσιο αυτό, ένας Επιμελητής Β΄ με 5 χρόνια υπηρεσίας, θα έχει να λαμβάνει καθαρό μισθό αυξημένο αθροιστικά κατά 450 ευρώ τον μήνα ή 5.400 ετησίως συγκριτικά με το 2019. Πρόκειται, δηλαδή, αύξηση κατά 23%. Αντίστοιχα, ένας Συντονιστής Προϊστάμενος σε νοσοκομείο ο οποίος λάμβανε 2.747 ευρώ καθαρά, από τον Ιανουάριο θα εισπράττει 3.045 καθαρά. Πρόκειται για μηνιαία ενίσχυση των αποδοχών του κατά 300 ευρώ ή αύξηση ύψους 3.600 ευρώ τον χρόνο.

Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί μεσοσταθμική αύξηση κατά 10% στις αποδοχές του ιατρικού προσωπικού, ενώ προχωρά η αύξηση για τους δημόσιους υπαλλήλους από τον Ιανουάριο του 2024.

Την ίδια στιγμή, ο Υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, σε χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη (ΕΡΤ) προανήγγειλε αύξηση των μισθών και των νοσηλευτών το επόμενο διάστημα. Επίσης, αναμένεται, όπως είπε, αύξηση και των επιδομάτων «ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας που δεν μπορεί να ανακοινωθεί ακόμα».

Ακόμη μία σημαντική κίνηση του Υπουργείου Υγείας είναι η καθιέρωση οικονομικών κινήτρων για άγονες περιοχές και ειδικότητες. Σήμερα προκηρύσσονται θέσεις αλλά σε πολλές περιπτώσεις, δυσπρόσιτων περιοχών και «δύσκολων» ειδικοτήτων, προκύπτουν άγονες. Μέσω ενός αλγορίθμου που αναπτύσσει το Υπουργείο, θα δοθούν οικονομικά και άλλα κίνητρα για να πληρωθούν οι θέσεις. Έτσι, εκτός από τις άγονες περιοχές της χώρας, όπως ορίζονται με Προεδρικό Διάταγμα και για τις οποίες προβλέπονται επιδόματα, οικονομικά και άλλα κίνητρα θα δίνονται και σε άλλες περιοχές που παρουσιάζουν πρόβλημα. Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι παθολόγοι στην Ξάνθη και οι παθολόγοι της Κω.

«Υπάρχει ακόμη 20 εκατομμύρια ευρώ στον προϋπολογισμό που θα αφορούν στοχευμένα επιδόματα και μισθολογικά κίνητρα στις περιοχές της χώρας που έχουμε πρόβλημα με συγκεκριμένες ειδικότητες. Έτσι έχουμε ένα πλήρες σχέδιο για το πώς θα στηριχθούν οι γιατροί του Εθνικού Συστήματος Υγείας για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που έχουμε αυτή τη στιγμή»  σημείωσε στην ίδια συνέντευξη ο κ. Θεμιστοκλέους.

Εκτός από τους ανθρώπους «πρώτης γραμμής» των νοσοκομείων, δηλαδή το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, το Υπουργείο Υγείας προχώρησε σε γενναίες αυξήσεις στις απολαβές διοικητών νοσοκομείων και διοικητών Υγειονομικών Περιφερειών, στην προσπάθεια δημιουργίας κινήτρων για αναβαθμισμένο… μάνατζμεντ στα δημόσια νοσοκομεία.

Παράλληλα με τις απολαβές του προσωπικού του ΕΣΥ, «τονωτικές ενέσεις» χρηματοδότησης δίνονται για την κτιριακή αναβάθμιση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, τη βελτίωση της εικόνας τους και των υπηρεσιών που παρέχουν. Τα χρήματα για ανακαίνιση και αναβάθμιση κτιρίων, που προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και από δωρεές, ξεπερνούν το 1,5 δις ευρώ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα