Εθνική Ελλάδος: Δέκα χρόνια φαγούρα

Από τον Ρανιέρι στον Πογέτ η ΕΠΟ δεν κατάφερε να βρει έναν Ρεχάγκελ ή έναν Σάντος

Aπό το 2014, επί θητείας επί Φερνάντο Σάντος, η Εθνική Ελλάδος έχε να συμμετάσχει σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης, καθώς τότε είχε προκριθεί στις «16» του Μουντιάλ της Βραζιλίας, για να πάρει τελικά τη 13η θέση.

Από τότε, από τον πάγκο της πρωταθλήτριας Ευρώπης του 2004 πέρασαν εφτά προπονητές και πάμε για τον όγδοο μετά το τέλος του συμβολαίου του Γκουστάβο Πογέτ με την ΕΠΟ. Προηγήθηκαν ο Κλαούντιο Ρανιέρι 2014, ο Κώστας Τσάνας 2014-2015,ο Σέρχιο Μαρκαριάν 2015, ο Μίχαελ Σκίμπε 2015-2018, ο Άγγελος Αναστασιάδης 2018-2019 και ο Τζον Φαν’τ Σχιπ 2019-202. Επτά προπονητές, για 94 αναμετρήσεις. Οκτώ για 95, εάν είναι ένας επόμενος που θα οδηγήσει την Εθνική στο φιλικό της 7ης Ιουνίου με τη Γερμανία, δηλαδη κατά μέσον όρο ένας προπονητής για 12-13-14 ματς.

Οι κατά καιρούς διοικήσεις της ΕΠΟ λειτουργούσαν και λειτουργούν όπως οι παράγοντες των επαγγελματικών ομάδων της Super League. Μετά από κάθε αποτυχημένη προσπάθεια πρόκρισης σε EURO ή Μουντιάλ φεύγει ο προπονητής. Το ίδιο έγινε με όλους.

Τι έκαναν όλοι αυτοί; Το μόνο που «κατάφεραν» ήταν να την ρίξουν στην 55η θέση της παγκόσμιας κατάταξης από την 8η που ήταν το 2008, επί Ότο Ρεχάγκελ, και το 2011, επί Φερνάντο Σάντος, Χωρίς να έχουν όλοι την ίδια ευθύνη, αλλά πάντως κανένας απ΄αυτούς δεν κατάφερε να δώσει την ομάδα μια ώθηση, μια ελπίδα. Το έκανε ο Πογέτ.

Δώδεκα νίκες σε 22 ματς, ένας προβιβασμός από την τρίτη στη δεύτερη κατηγορία της Ευρώπης, μία άνοδος από το νούμερο-55 του κόσμου στο (αυτή την ώρα) νούμερο-49. Δεν τα πήγε κι άσχημα. Η ομάδα έπεσε πάνω σε Ολλανδία και Γαλλία. Δεν είχε καμία τύχη στον όμιλο. Μόνο στα πλέι οφ, αλλά στην Γεωργία δεν έδειξε το πρόσωπο που έδειχνε σε άλλα παιχνίδια με ομάδες τέτοιου βεληνεκούς.

Περίπου ίδια συγκομιδή είχε και ο προκάτοχός του, ο Τζον Φαν΄τ Σιπ, αλλά κι εκείνος απέτυχε να πάει την ομάδα στο Μουντιάλ του Κατάρ.

Η Εθνική μας ομάδα στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ απέτυχε να πάρει την πρόκριση όχι μόνο γιατί δεν έπαιξε καλά στα ματς με τις ισχυρές ομάδες του ομίλου, την Ισπανία και τη Σουηδία, αλλά γιατί δεν είχε εύκολο το γκολ κόντρα στις μικρότερης δυναμικότητας ομάδες και δεν μπόρεσε να νικήσει στο ΟΑΚΑ την Αρμενία και το Κόσοβο και στα δύο παιχνίδια.

 

Ο Τζον Φαν’τ Σιπ βελτίωσε το κλίμα στα αποδυτήρια, αλλά δεν μπόρεσε να λύσει το επιθετικό πρόβλημα της Εθνικής μας.  Ο 57χρονος προπονητής ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Εθνικής το καλοκαίρι του 2019 και σε 26 αγώνες μέτρησε 11 νίκες, 9 ισοπαλίες και 6 ήττες, αλλά απέτυχε να πάρει την πρόκριση στις τελικές φάσεις του Euro 2020 και του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022.

Αν πάμε πιο πίσω θα μελαγχολήσουμε…

Ο Άγγελος Αναστασιάδης καθοδήγησε την Εθνική Ελλάδος μόλις σε επτά παιχνίδια, έξι επίσημα και ένα φιλικό, όπου είχε δυο νίκες, μια ισοπαλία και τέσσερις ήττες, ενώ στην ιστορία έμεινε η διένεξή του με τον Μανωλά και τον Παπασταθόπουλο.  Ο Αναστασιάδης είχε αναλάβει και επίσημα το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα στις 25 Οκτωβρίου 2018 αλλά ουσιαστικά μετά τις 11 Ιουνίου 2019 και την ήττα εντός έδρας από την Αρμενία είχε σχεδόν παρθεί η απόφαση να μπει ένα τέλος στη συνεργασία των δυο πλευρών. Άλλωστε η πορεία της Εθνικής ομάδας στα προκριματικά του EURO 2020 δεν ήταν η αναμενόμενη με μόλις μια νίκη επί του Λιχτενστάιν, μια ισοπαλία με τη Βοσνία και δυο ήττες στο ΟΑΚΑ από Ιταλία και Αρμενία.

Ο Μίχαελ Σκίμπε προσελήφθη το 2015 και αποχώρησε έπειτα από μια τριετία, όπου σε 27 αγώνες μέτρησε 11 νίκες, έξι ισοπαλίες και 10 ήττες. Η Εθνική ανέβηκε στο FIFA Ranking, συμμαζεύτηκε σε μεγάλο βαθμό  και σίγουρα ο Γερμανός  δεν την άφησε σε χειρότερη κατάσταση απ’ αυτή που την παρέλαβε. Δεν κατάφερε να την επαναφέρει σε τελικά μεγάλης διοργάνωσης, όπως ήταν και ο δικός του μεγάλος στόχος.

Η έμπνευση να προσλάβει η ΕΠΟ ομοσπονδιακό προπονητή τον Σέρχιο Μαρκαριάν αποδείχθηκε εντελώς παράλογη. Ο Μαρκαριάν είχε συμβόλαιο μέχρι το τέλος του 2015, με πρόβλεψη ανανέωσης σε περίπτωση πρόκρισης στα τελικά του EURO 2016 της Γαλλίας. Από την στιγμή που αποκλείστηκε η Ελλάδα από την διοργάνωση, μετά και την ήττα-σοκ στα Νησιά Φερόε, προφανώς κρίθηκε από τις δύο πλευρές ότι δεν υπήρχε λόγος να παραμείνει άλλο στον πάγκο της Εθνικής Ομάδας και αποχώρησε οικοιοθελώς. Είχε κληθεί ως αντικαταστάτης του Ρανιέρι ο οποίος έμεινε στον πάγκο της Εθνικής μόλις για 4,5 μήνες και κατάφερε να διαλύσει την ομάδα του Φερνάντο Σάντος καθώς έδιωξε όλους τους συνεργάτες του και κατάντησε το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα κέντρο διερχομένων ποδοσφαιριστών.

Στο τέλος για να λύσει το συμβόλαιό του ζήτησε 800.000 ευρλώ καθαρές απολαβές για κάθε χρόνο του διετούς συμβολαίου του. Συνολικά 1.600.000 ευρώ. Από αυτά για να λύσει το συμβόλαιό του πήρε ουσιαστικά τα χρήματα του πρώτου χρόνου δηλαδή 800.000 ευρώ σε 137 ημέρες.

Περίπου 6 χιλιάδες ευρώ για κάθε μέρα συνεργασίας. Όχι και άσχημα…

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα