Εθνική ομάδα: Χαμένη από χέρι στο ΟΑΚΑ….

Πήραν την Εθνική από το «Καραϊσκάκης» –γιατί ήταν του Ολυμπιακού…–, την πήγαν στο αχανές ΟΑΚΑ, έχασαν την πρόκριση από τα… καφενεία, και από πάνω αλληλομαχαιρώνονται!!!

Τα τρία συνεχόμενα νικηφόρα  παιχνίδια της Εθνικής ομάδας (με Βοσνία, Αρμενία και Φινλανδία) μπορεί να έφεραν μια ευφορία στη γαλανόλευκη, αλλά επί της ουσίας δεν άλλαξαν τίποτα ως προς την αδυναμία επίτευξης του στόχου.

Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα είχε μια παντελώς αποτυχημένη πορεία στα προκριματικά του EURO 2020 (όπου μπήκε σαν φαβορί για το δεύτερο εισιτήριο που οδηγεί στην τελική φάση) και η τρίτη θέση που κατέλαβε στον όμιλο δεν μπορεί να θεωρείται… επιτυχία, επειδή στο τέλος της διοργάνωσης των προκριματικών έκανε τρεις  νίκες σε αδιάφορα –βαθμολογικά– παιχνίδια.

Ενδεικτικό του μεγέθους της αποτυχίας ήταν το γεγονός ότι με τις αλλεπάλληλες γκέλες (ήττα από Φινλανδία, ισοπαλία με το Λιχτενστάιν) η Εθνική ομάδα έπεσε κάτω από την 60ή θέση του FIFA Ranking που σε πολλούς μπορεί να μη λέει τίποτα, αλλά στην ουσία είναι ένας δείκτης εξαιρετικά σημαντικός, αφού έχει να κάνει με το πώς καθορίζονται τα γκρουπ δυναμικότητας στις κληρώσεις των διεθνών ποδοσφαιρικών διοργανώσεων, δηλαδή τόσο το EURO, όσο και το Μουντιάλ…

Μετά το ματς της περασμένης Δευτέρας με τη Φινλανδία η Εθνική βρέθηκε στην 58η θέση του (παγκόσμιου δείκτη)  FIFA Ranking με 1388 βαθμούς και είναι –περίπου– πιο κάτω από 30 ευρωπαϊκές εθνικές ομάδες που συναγωνίζονται για μια καλύτερη θέση, ώστε να έχουν πιο ευνοϊκή κλήρωση στα προκριματικά του Μουντιάλ του 2022 που θα γίνει στο Κατάρ.

Πιο ψηλά από την Εθνική στο ranking είναι ομάδες όπως το Βέλγιο, η Γαλλία, η Αγγλία, η Πορτογαλία, η Κροατία, η Ισπανία, η Ολλανδία, η Ελβετία, η Δανία, η  Ιταλία, η Γερμανία, η Σουηδία, η Πολωνία, η Ουκρανία, η Ουαλία, η Αυστρία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Τουρκία, η Σερβία, η Βόρεια Ιρλανδία, η Ιρλανδία, η Ρωσία, η Ισλανδία, η Νορβηγία,  η Βοσνία, η Ουγγαρία,  η Φινλανδία και η Σκωτία.

Συνολικά, πάνω από την Εθνική είναι 29 εθνικές ομάδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την UEFA θα προκριθούν στην τελική φάση του Μουντιάλ στο Κατάρ οι… 13 εξ αυτών.

Όσοι πιστεύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει την πρόκριση και να πετάξει έξω μία εξ αυτών των ομάδων που θα μπουν στους ομίλους των προκριματικών από  πιο ψηλά γκρουπ δυναμικότητας, ας πάει να το παίξει στο Στοίχημα.

Φυσικά, η Εθνική ομάδα θα μπορούσε να είχε καλύτερη τύχη. Αλλά από τη στιγμή που η ΕΠΟ του Γραμμένου την πήρε από το «Καραϊσκάκης» που ήταν η φυσική της έδρα (ένα καθαρά ποδοσφαιρικό γήπεδο που γέμιζε εύκολα γιατί ήταν προσβάσιμο στον κόσμο και πιο ποδοσφαιρικό) και την πήγε στο ΟΑΚΑ (για να μην παίζει στην… έδρα του Ολυμπιακού) ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι χάνεται και η όποια ελπίδα θα μπορούσε να έχει για να επιστρέψει στον δρόμο των επιτυχιών.

Μπορεί ακόμη η UEFA να μην έχει επισημοποιήσει τη διαδικασία πρόκρισης στην τελική φάση του Μουντιάλ για το Κατάρ, ωστόσο το βέβαιο είναι ότι από τις 13 ομάδες που θα προκριθούν, οι 10 θα είναι αυτές που θα τερματίσουν στην πρώτη θέση των ομίλων από τα προκριματικά.

Τι ψάχνουμε; Ένα από τα… τρία εισιτήρια που θα απομείνουν και θα παιχτούν στα πλέι οφ. Εκεί θα παίξουν 12 ομάδες. Οι 10  που θα καταλάβουν την δεύτερη θέση στους αντίστοιχους ομίλους και δύο που θα προκύψουν από το Nations League.

Μ’ άλλα λόγια κυνηγάμε τη δεύτερη θέση στον όμιλο, για να πάμε στα μπαράζ και βλέπουμε…

Με τα σημερινά δεδομένα η Εθνική Ελλάδος θα βρίσκεται στο τρίτο ή στο τέταρτο  γκρουπ δυναμικότητας (ανάλογα σε ποια θέση θα τερματίσει στο ranking της FIFA)  κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να πετάξει έξω όχι μόνο ομάδες από το πρώτο γκρουπ (όπως το Βέλγιο, η Γαλλία, η Αγγλία, η Πορτογαλία, η Κροατία, η Ισπανία, η Ολλανδία, η Ελβετία, η Δανία, η  Ιταλία), αλλά και από το δεύτερο (όπως η Γερμανία, η Σουηδία, η Πολωνία, η Ουκρανία, η Ουαλία, η Αυστρία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Τουρκία, η Σερβία) για να βρεθεί στην… κορυφή του ομίλου και να πάρει την απευθείας πρόκριση ή στα… μπαράζ.

Είναι προφανές ότι οι τρεις νίκες στα τελευταία ισάριθμα παιχνίδια των προκριματικών του EURO 2020 (με Βοσνία, Αρμενία και Φινλανδία) μπορεί να μην είχαν κανένα βαθμολογικό ενδιαφέρον ως προς την πρόκριση, αλλά ενδεχομένως να στείλουν –τελικά–  το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα στο τρίτο γκρουπ δυναμικότητας και όχι στο τέταρτο που είχε βρεθεί στη διάρκεια της διοργάνωσης με τις ήττες από τη Φινλανδία, την Αρμενία και την αδυναμία να κερδίσει μέχρι και το… Λιχτεντάιν.

Ας όψεται η ΕΠΟ με τις ιδέες της!

Το μεγάλο πρόβλημα της Εθνικής πλέον είναι πως, παρ’ ότι ο νέος προπονητής έφερε έναν άλλον αέρα, η ομάδα είναι καταδικασμένη να παίζει σαν… φιλοξενούμενη στην έδρα της από τη στιγμή που την πήραν από το «Καραϊσκάκης» για να την πάνε στην Τούμπα και, επειδή αντέδρασαν οι οργανωμένοι οπαδοί του ΠΑΟΚ, την έστειλαν στο ΟΑΚΑ!!!

Τα γκρουπ δυναμικότητας για το Μουντιάλ του 2022  θα κλειδώσουν στις 28 Νοεμβρίου και τα τελευταία FIFA Rankings θα γίνουν γνωστά πριν από την κλήρωση των προκριματικών ομίλων.

Από τον Άγγελο

στον Φαν’τ Σιπ

Άλλη Εθνική εμφανίστηκε με Άγγελο Αναστασιάδη και άλλη τέλειωσε τη διοργάνωση με τον Φαν’τ Σιπ. Μπορεί ο Ολλανδός να έφερε μια άλλη αύρα, ωστόσο το κρίσιμο ερώτημα είναι αν οι παίκτες που καλεί πλέον μπορούν να ανταποκριθούν όταν… τα παιχνίδια θα «καίνε» και οι αντίπαλοι θα θέλουν τους βαθμούς.

Με Αναστασιάδη ο κορμός της Εθνικής ήταν: Μάνταλος, Μπάρκας, Μπακασέτας, Πέλκας, Πασχαλάκης, Κουρμπέλης, Βαλεριάνος, Σιώπης, Κούτρης, Μπουχαλάκης, Φορτούνης, Μασούρας, Κουλούρης, Ντουρμισάι, Κώτσιρας, Μαυρίας, Κολοβός, Σάμαρης, Βλαχοδήμος, Σιόβας, Ζέκα, Παπασταθόπουλος, Μανωλάς, Δώνης.

Η μεγάλη απόφαση πάρθηκε όταν έμειναν –με το πρόσχημα ότι πλέον τα παιχνίδια ήταν αδιάφορα και έπρεπε να δοκιμαστούν νέοι παίκτες– ο Παπασταθόπουλος με τον Μανωλά, οι οποίοι είχαν θεωρηθεί υπεύθυνοι για το «φάγωμα» του Αναστασιάδη.

Στα δύο τελευταία παιχνίδια (με Αρμενία και Φινλανδία) ο Φαν’τ Σιπ επέλεξε τους: Μπάρκα, Βλαχοδήμο, Πασχαλάκη, Μπακάκη, Γιαννούλη, Σιόβα, Τσιμίκα, Κούτρη, Σταφυλίδη, Μαυρία, Χατζηδιάκο, Λαμπρόπουλο, Κουρμπέλη, Μπουχαλάκη, Βασιλειάδη, Γαλανόπουλο, Μάνταλο, Κουλούρη, Μπακασέτα, Παυλίδη, Δώνη, Λημνιό, Φετφατζίδη και Μασούρα.

Μπορούν αυτοί να οδηγήσουν την Εθνική στα τελικά του Μουντιάλ;

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα