Έβαλε τον λύκο (Παππά) να φυλάει τα πρόβατα ο Στέφανος

ΣΥΡΙΖΑ: Το δίδυμο Παππά-Σπίρτζη θα κάνει όλο το παιχνίδι προσυνεδριακά και πλέον οδεύουμε σε ένα συνέδριο πλήρως ελεγχόμενο από τον πρώην υπουργό

Το Σάββατο 9 Νοεμβρίου, την ημέρα που θα διεξαγόταν η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, όπου άρχισε και η πορεία διάσπασης, η «Α» δημοσίευσε ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ σχετικά με το ποιος ελέγχει τον ΣΥΡΙΖΑ υπό τον τίτλο «Σε ρόλο χρήσιμου ηλιθίου ο Κασσελάκης» και με υπέρτιτλο «Ο Νίκος Παππάς είναι ο αφανής πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με αναπληρωτή τον Παύλο Πολάκη και στοχεύουν σε «εθνοκάθαρση» του κόμματος».

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Τότε πολλοί εντός του ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασαν ισχυριζόμενοι πως το ρεπορτάζ είναι παρατραβηγμένο. Όμως από τότε κύλησε αρκετό νερό στο αυλάκι και ημέρα με την ημέρα η «Α» δικαιώνεται πανηγυρικά, καθώς από τον ερχόμενο Φεβρουάριο μετά την ολοκλήρωση του Συνεδρίου, το κόμμα θα έχει περάσει στα χέρια του Νίκου Παππά, ο οποίος θα το ελέγχει οριζοντίως και καθέτως. Και φυσικά ο Στέφανος Κασσελάκης θα είναι υπό προθεσμία πρόεδρος. Διότι εάν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι άσχημο και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην 3η θέση, τότε είναι πολύ πιθανό ο κ. Παππάς να του βγάλει εισιτήριο δίχως επιστροφή για τις ΗΠΑ μαζί φυσικά με τον σύζυγο του Τάιλερ Μάκμπεθ και την σκυλίτσα του, Φάρλι.

Ο Νίκος Παππάς, ο οποίος θεωρείται άρχων του παρασκηνίου κατάφερε μέσα σε ένα μήνα με την βοήθεια και του Κασσελάκη, αλλά και των «νεοπροεδρικών», που μοιάζουν με χάπατα όπως λένε και στα καφενεία όλης της επικράτειας, να προχωρήσει σε εθνοκάθαρση του κόμματος δίχως ο ίδιος να εμπλακεί στις έριδες και τους τσακωμούς. Και μάλιστα η στάση που κράτησε θύμισε ένα εξαιρετικό ακροβάτη. Πήγε απέναντι στην πρόταση του Κασσελάκη να αποφασίζει η βάση για τις διαγραφές με εσωτερικό δημοψήφισμα, αλλά την ίδια ώρα κατέκρινε και τους αποχωρήσαντες ότι δεν το σκέφτηκαν καλά, όμως ουδέποτε τους αποκάλεσε διασπαστές, όπως έκαναν οι «νεοπροεδρικοί». Με αυτή του την τακτική ο Νίκος Παππάς κέρδισε και την εμπιστοσύνη όλων όσων παρέμειναν στο κόμμα, προβάλλοντας τον εαυτό του ως εγγυητή της επόμενης ημέρας και ως τον άνθρωπο που μπορεί να συγκρατήσει τον Κασσελάκη.

Η αλήθεια είναι ότι ο Κασσελάκης δεν μπορεί να συγκρατηθεί με τίποτα. Και πώς να συγκρατήσεις έναν άνθρωπο που αλλάζει απόψεις με την ταχύτητα που αλλάζει τα πουκάμισα του. Όμως αυτό βολεύει στο έπακρο το Νίκο Παππά, ο οποίος υφαίνει τον ιστό του όπως η αράχνη. Ο πολυπράγμων Νίκος Παπάς, πρώην δεξί χέρι του Αλέξη Τσίπρα αποδεικνύεται πολύ πιο ισχυρός από ότι τον είχαν μετρήσει εχθροί και φίλοι εντός της Κουμουνδούρου. Οπότε αρκετοί από τους αποχωρήσαντες πλέον θεωρούν ότι αυτός επέβαλλε τον Κασσελάκη βλέποντας πως δεν έχει τύχη ως υποψήφιος αρχηγός.

Ήδη εντός της Κουμουνδούρου και μεταξύ των 30 «Νεοπροεδρικών» υπάρχει αναστάτωση βλέποντας τη σύνθεση της ΚΟΕΣ (Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου), η οποία ελέγχεται σε τεράστιο βαθμό από το κ. Παππά. Είναι ενδεικτικό ότι οι 30 που στήριξαν τον Σεπτέμβριο την υποψηφιότητα Κασσελάκη (κάποιοι μάλιστα αντιστάθηκαν σε αφόρητες πιέσεις) αποτελούσαν (μετά τις αποχωρήσεις «Ομπρέλας» και «6+6») σχεδόν το 20% της ΚΕ που απέμεινε. Κι όμως, στις νέες θέσεις πήραν μόλις 5, έναντι 23 που κατέλαβαν ο τρίτος στις εσωκομματικές εκλογές Ν. Παππάς και οι συν αυτώ. Ριγμένος θεωρείται και ο εξ απορρήτων Κασσελάκη, ο Παύλος Πολάκης.

Μάλιστα κάποιοι απογοητευμένοι «Νεοπροεδρικοί» κάνουν λόγο για «επίσημη τελετή παράδοσης-παραλαβής της ωραίας Κουμουνδούρου στον Ν. Παππά», και εκφράζουν «πολλές απορίες για την αμερικανική αριστερά και τον τρόπο λειτουργίας της».

Θα κάνει ότι θέλει

Στα δύο όργανα (ΚΟΕΣ και Επιτροπή Θέσεων), τα οποία απαρτίζουν σχεδόν 60 άτομα που αποφασίστηκαν στην Κεντρική Επιτροπή, οι πιο αιθεροβάμονες από τους «νεοπροεδρικούς» πίστευαν ότι δικαιούνταν τους 30, καθώς πίστευαν ότι λόγω της ευρείας νίκης του Κασσελάκη με 56% έπρεπε κι αυτοί να αξιοποιηθούν. «Ακόμη κι αν ξεχνιόταν η βούληση των 150.000 μελών, ακόμη κι αν δεν μας ευνοούσε το… Αμερικανάκι μας, τουλάχιστον δεν θα επέτρεπε να μας ρίξουν λόγω αυτής της λάθος προτίμησής μας προς τον νικητή», λένε με πίκρα. Και αυτό γιατί στην ΚΟΕΣ το σκορ είναι… 23-5 υπέρ του Παππά στο ντέρμπι με τους «Kaselakistas», οι οποίοι έχουν ως αρχηγό τον Πολάκη.

Αναλυτικά, στην ΚΟΕΣ θα συμμετέχουν, εκ των 30 μελών της ΚΕ που συνυπέγραψαν την αρχική αίτηση Κασσελάκη, μόνο τρεις κυρίες. Πρόκειται για τις Ελένη Γιακουμάκη, Χρύσα Καραγιάννη και Θεοδώρα Τζάκρη. Στην Επιτροπή Απόφασης και Θέσεων, εκ των 30 που υπέγραψαν την αρχική αίτηση Κασσελάκη, θα συμμετέχουν μόλις δύο, ο Παύλος Πολάκης και ο Γιώργος Τσίπρας.

Οι υπόλοιποι 25 που δεν θεωρήθηκαν ικανοί για κάποια θέση, και δεν αισθάνονται βεβαίως ευτυχείς από όλα αυτά, είναι οι εξής: Οι Δημήτρης Χαρίτου, Μπέτυ Σκούφα, Ελένη Αυλωνίτου, Γιώργος Ντζιμάνης, Θανάσης Οικονόμου, Κλειώ Αγγουράκη, Γιώργος Αδαμίδης, Ιωάννης Βάθης, Αναστασία Δαούση, Μαρία Καλουδιώτη, Χρυσάνθη Κισκίρα, Σοφία Λάγιου, Αγγελική Λεβέντη, Κατερίνα Λουκάκη, Κορνηλία Μακρή, Κατερίνα Μαλακού, Ρίτσα Μέμτσα, Λάμπρος Μοσκαχλαϊδής-Λαμπρόπουλος, Λεωνίδας Μπεχράκης, Γεωργία Ρανέλα, Αγγελική Σμυρνάκη, Μαύρα Σαραντοπούλου, Αγγελική Ταυλαρίου, Δημήτρης Ψιμόπουλος και Κώστας Ταφλανίδης

Επανέρχεται το δίδυμο

Αντιθέτως, τουλάχιστον 23 από όσους ανταμείφθηκαν θεωρούνται έμπιστοι άνθρωποι του πρώην υπουργού Νίκου Παππά-αλλά και του Χρήστου Σπίρτζη, που επανέκαμψε- και οι οποίοι παρέμειναν πιστοί στο 8%. Πρόκειται για τους: Νίκο Παππά, Λευτέρη Κρέτσο, Γιάννη Μπαλάφα, Γιάννη Μπουρνού, Γιώργο Βασιλειάδη, Κατερίνα Νοτοπούλου, Μενέλαο Γκίβαλο, Τάκη Κορμά, Γιώργο Παναγιωτόπουλο, Ζωή Καρκούλια, Νίκο Μαδεμλή, Κωνσταντίνο Παναγιωτόπουλο, Αναστασία Σαπουνά, Γιάννη Σαρακιώτη, Χρήστο Δουίτση, Νίκο Καραντιλιόν, Δημήτρη Καρβούνη, Μάριο Κατσή, Γιώτα Μπελώνη, Ελένη Συμεωνίδου, Ολυμπία Τελιγιορίδου και Αλέξη Χριστόπουλο.

Όλοι πλέον κατανοούν τι θα συμβεί στις εσωκομματικές εκλογές για τους συνέδρους, που είναι προγραμματισμένες για το διήμερο 16-17 Φεβρουαρίου.  Το δίδυμο Παππά-Σπίρτζη θα ελέγξει άνετα το συνέδριο θα περάσει, ότι θέλει και το κυριότερο θα εκλέξει και τη νέα Κεντρική Επιτροπή. Διότι ας μην λησμονούμε ότι ελήφθη απόφαση ότι δεν θα γίνει εκλογή από την βάση, όπως έγινε τον Μάιο του 2020, αλλά από τους συνέδρους. Ελέγχοντας το συνέδριο ο Παππάς θα ετοιμάσει και μία Κεντρική Επιτροπή, στην οποία θα κάνει το κουμάντο.

Μάλιστα έχουν αρχίσει και τα σχετικά στοιχήματα για το ποσοστό που θα καταγράψει ο Παππάς στη νέα Κεντρική Επιτροπή. Κάποιοι κάνουν λόγο ότι «παπικοί» θα έχουν το 80%, ενώ όλες οι υπόλοιπες τάσεις θα εκλέξουν ένα 20%. Εμείς εκτιμούμε ότι αυτό το ποσοστό υπέρ του Νίκου Παππά θα αγγίξει ίσως και το 90% των μελών της νέας Κεντρικής Επιτροπής μετά το συνέδριο του Φεβρουαρίου. Και βέβαια μία τόσο μεγάλη δύναμη ο Νίκος Παππάς θα την χρησιμοποιήσει μετά τις ευρωεκλογές. Αν το αποτέλεσμα δεν είναι καλό για τον ΣΥΡΙΖΑ θα μπορεί και να καθαιρέσει τον Κασσελάκη ότι ώρα θέλει, ή να αλλάξει τα πάντα στην Κουμουνδούρου, εξοστρακίζοντας του «νεοπροεδρικούς», οι οποίοι έτσι κι αλλιώς είναι ακραίοι και γι’ αυτό αποκαλούνται ως «βοσκοί» από τους υπόλοιπους.

Πολλοί συνδέουν την απόφαση που λήφθηκε και υποστηρίχτηκε διατασικά να μην στηθούν κάλπες μετά το έκτακτο Συνέδριο του Φεβρουαρίου για την εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής απευθείας από τη βάση του κόμματος, με τις δεύτερες και τρίτες σκέψεις που γίνονται οριζόντια στο ΣΥΡΙΖΑ για το αν θα καταφέρει το κόμμα να παραμείνει στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε επίπεδο ποσοστών. Πολλά στελέχη μάλιστα μίλησαν για ομολογία ήττας πριν ακόμη την συνεδρίαση της ΚΕ, καθώς όπως σημείωναν θα ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία ο κ. Κασσελάκης να ανανεώσει το κόμμα με πρόσωπα και να στελεχώσει το κορυφαίο όργανο του κόμματος από την αρχή για να το ελέγχει. Πάνω σε αυτό το διακύβευμα κορυφώνεται και ένας υπόγειος πόλεμος της ομάδας Πολάκη εναντίον του Νίκου Παππά τον οποίο τον θεωρούν ως το μεγάλο κερδισμένο… των εσωκομματικών διεργασιών. Πολλοί μάλιστα από τους λεγόμενους «κασσελακιστές» ή τους «πολακιστές» μιλούν για παραγκωνισμό τους, λόγω τήρησης ισορροπιών.

Εκ μέρους της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ η απάντηση που δίνεται είναι ότι «σε όργανα όπως η ΚΟΕΣ ή η επιτροπή Θέσεων που θα προετοιμάσει το Συνέδριο δεν μπορείς παρά να κάνεις τη καλύτερη δυνατή κατανομή ρόλων σε έμπειρα κομματικά και πολιτικά στελέχη». Βέβαια μπορεί να πέρασε στα ψιλά από τον Τύπο η απουσία του Παύλου Πολάκη από την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, όμως ήταν μήνυμα της δυσαρέσκειας του προς τον Στέφανο Κασσελάκη για την τροπή που παίρνουν τα πράγματα εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια την ίδια ώρα ο κ. Κασσελάκης ακολουθεί κατά γράμμα τις συμβουλές του αψύ Σφακιανού. Έτσι σε μία από τις τελευταίες συνεντεύξεις του επανέλαβε τη ρήση Πολάκη: «Ο μόνος όμορος χώρος είναι όποιος έχει την πολιτική, οικονομική και από κάθε άλλη άποψη κοινωνική ανεξαρτησία, για να μπορεί να αλλάξει τη χώρα. Είμαστε το μόνο Κόμμα… το μόνο κυβερνητικό Κόμμα το οποίο μπορεί να διοικήσει τη χώρα με καθαρά χέρια».

Φυσικά όλοι κατανοούν πως εάν ο ΣΥΡΙΖΑ επιμείνει στην πολακική ρήση, τότε κινδυνεύει να ξεμείνει από πιθανές συμμαχίες την επαύριον των ευρωεκλογών. Εξάλλου ας μην ξεχνάμε ότι στο ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει πει ότι «όποιος μπλέκεται με τον ΣΥΡΙΖΑ καίγεται», ενώ από την πλευρά της Νέας Αριστεράς δεν είναι λογικό να μιλήσουν για συμμαχίες με τον ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι «νεοπροεδρικοί» κάνουν λόγο ότι εντός του κόμματος όλα θυμίζουν ότι το 8% του Παππά ήταν ο νικητής έναντι του 45% του Κασσελάκη. Φυσικά δεν λείπουν και αυτοί που κατηγορούν ως ιντιγκαδόρο το Νίκο Παππά και τους συνεργάτες του, ενώ στο κάδρο των «νεοπροεδρικών» μπήκαν και η Ράνια Σβίγγου και ο Γιώργος Βασιλειάδης, τους οποίους κατηγορούν ότι έκαναν σκριν στον Παππά.

Κι ενώ διαδραματίζονται όλα αυτά η ηγεσία παρακολουθεί με εμφανή αμηχανία, κάτι που προκαλεί η ασχετοσύνη της για την κομματική γεωγραφία και το πόσο μπόι έχει το κάθε στέλεχος στο εσωτερικό του κόμματος. Πάντως παρά το γεγονός ότι νιώθουν ριγμένοι οι «νεοπροεδρικοί», προς ώρας δεν εγκαταλείπουν το νέο πρόεδρο. Θα είναι δίπλα του, αλλά αυτό δεν είναι σίγουρο ότι θα ισχύει και με την λήξη του συνεδρίου στο τέλος Φεβρουαρίου.

Ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης σχεδιάζει τις εξωστρεφείς δράσεις του και οργώνει την Ελλάδα, πραγματοποιώντας διάφορες επισκέψεις απροειδοποίητα, πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ για τις γιορτές, την ώρα που στο εσωκομματικό πεδίο έχει αρχίσει ήδη η αντίστροφη μέτρηση και ένα άτυπο blame game υπό το φόβο της ήττας. Κάτι που και ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης βλέπει στον ορίζοντα. Γι’ αυτό και άλλαξε εκ νέου άποψη. Στη συνέντευξη του στην ΕΡΤ ξέχασε τη νίκη στις ευρωεκλογές και επέστρεψε στο αρχικό 17%, ώστε «να αποτελέσει τον βατήρα για την πλήρη ανατροπή στις εθνικές εκλογές του 2027».

Γ΄ ημίχρονο

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά ήρθε μία δήλωση του παραιτηθέντος από τον Κεντρική Επιτροπή, αλλά παραμένοντος στο κόμμα Γιάννη Δραγασάκη, περί Γ’ ημιχρόνου, για να προκαλέσει μία ανακατωσούρα, καθώς μοιάζει με χρησμό. «Δρω με καταστολή συναισθημάτων» είπε στη συνέντευξή του στο ΚΟΝΤΡΑ δηλώνοντας «αντίθετος στη σημερινή ηγεσία και εκφράζοντας ευθέως την αμφισβήτησή του στο πρόσωπο του κ. Κασσελάκη» λέγοντας «εγώ το θέτω από τώρα» εννοώντας θέμα ηγεσίας.

Η ανησυχία του μάλιστα, όπως είπε είναι αυτή που συμμερίζονται και μια σειρά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για το αν θα υπάρχει το κόμμα για να διαδραματίσει το ρόλο του στην Αριστερά και στις προοδευτικές δυνάμεις ή αν θα καταλήξει όπως είπε «σε ένα λαϊκίστικο κόμμα», δείχνοντας απευθείας τον Παύλο Πολάκη και τον κίνδυνο περαιτέρω απομόνωσης του κόμματος στο τρίτο ημίχρονο όπως χαρακτήρισε την επόμενη φάση ανασυγκρότησης του προοδευτικού χώρου μετά τις ευρωεκλογές.

Το ερώτημα ωστόσο που γεννάται σε πολλούς είναι αν το μουτζούρη θα τον πάρει τελικά ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης, ή αν αρκετά νωρίτερα θα επιλέξει να χρεώσει το στενό πυρήνα συνεργατών του, όπως ο κ. Πολάκης, για την λογική ρεβανσισμού και κυνηγιού κεφαλών στην οποία επιδόθηκαν όλοι μαζί και συνέβαλε στη διάσπαση.

Ίσως και ο αφανής αρχηγός Νίκος Παππάς να επιθυμεί αυτή την εξέλιξη, ώστε την επαύριον των ευρωεκλογών να παρουσιαστεί ως ο άνθρωπος που θα ενώσει το ερείπιο που άφησαν ο Πολάκης και οι «Νεοπροεδρικοί», που οι παλαιοί κομματικοί τους αποκαλούν και «βοσκούς»

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα