Eξαφανισμένος ο Ιβάν!! Το 2024 πάλι στην Τούμπα. Το 2025 ίσως ξεκινήσει η Νέα Τούμπα

Μήνες τώρα δεν υπογράφει το master plan για Καυτανζόγλειο και δύσκολα τον Μάιο θα το δηλώσει στην UEFA ως έδρα. Άρα και την περίοδο 2024-25 στην Τούμπα…

Του Νίκου Συνοδινού

Γεφύρι της Άρτας είχε καταντήσει η υπόθεση της νέας Τούμπας. Ο Ολυμπιακός δημιούργησε το νέο Καραϊσκάκη, η ΑΕΚ την «Αγιά Σοφιά», ο Παναθηναϊκός προχωρά τις διαδικασίες για το υπερσύγχρονο γήπεδο στο Βοτανικό, αλλά ο ΠΑΟΚ ακόμη είναι στο περίμενε, με τον ιδιοκτήτη του Ιβάν Σαββίδη να έχει εγκατασταθεί τα τελευταία χρόνια στο Ροστόφ και να μην «τρέχει» τις διαδικασίες τόσο για το Καυτανζόγλειο, όσο και για τη Νέα Τούμπα.

Όσο μπορούσε πάντως ο Σαββίδης έριχνε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο καρφιά στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, για τον οποίο υποστήριζε πως δεν θα γίνει ποτέ Πρωθυπουργός. Πάντα κάτι έλλειπε, πάντα κάτι έφταιγε.

Το Προεδρικό Διάταγμα που περίμενε ο ΠΑΟΚ υπογράφτηκε από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου στις 7 Ιουνίου 2022 και όλα έδειχναν, ότι ανοίγει ο δρόμος για την ανέγερση του νέου γηπέδου. Στην επόμενη φάση της διαδικασίας, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ επισημοποίησε την έναρξη της συνεργασίας της με το σχήμα εταιριών με επικεφαλής την SALFO, που ανέλαβε τη διαχείριση και την εταιρία Populous, που είναι ο αρχιτέκτονας του σχήματος.

Το όνομα της τελευταίας προκάλεσε δέος και ενθουσιασμό στον κόσμο του ΠΑΟΚ, δημιουργώντας υψηλές προσδοκίες. Γιατί πρόκειται για τον Παγκόσμιο κολοσσό που ειδικεύεται σε αθλητικές εγκαταστάσεις, αρένες και συνεδριακά κέντρα, καθώς και στο σχεδιασμό και το σχεδιασμό μεγάλων ειδικών εκδηλώσεων, διαθέτοντας 40 χρόνια εμπειρίας στους κύκλους εργασιών που δραστηριοποιείται από το 1983.

Οι πιο γνωστές κατασκευές; Το νέο Γουέμπλεϊ, το οποίο είναι το μεγαλύτερο στάδιο στο Νησί με 90.000 θέσεις. Το νέο γήπεδο της Τότεναμ, χωρητικότητας 62.580 θέσεων, το οποίο είναι ξακουστό για την πολυλειτουργικότητά του, αφού ο χλοοτάπητας μετακινείται, αποθηκεύεται στην… κοιλιά του θηρίου, από το οποίο βγαίνουν άλλα δύο… πατώματα, ένας αγωνιστικός χώρος για αγώνες του NFL και ένα πλάτωμα για τις συναυλιακές, συνεδριακές και λοιπές χρήσεις του γηπέδου.

Το χρονοδιάγραμμα που συζητούσαν η ΠΑΕ ΠΑΟΚ και οι εταιρίες βγήκε εκτός στόχων, καθώς το νέο πρόβλημα που προέκυψε ήταν το γήπεδο που θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει ο δικέφαλος του βορρά ως έδρα, μέχρι να γίνει η νέα Τούμπα.

Η μόνη ουσιαστικά λύση προσφερόταν από το Καυτανζόλειο, που είχε σημάδια εγκατάλειψης.

Η Πολιτεία προχώρησε στο σουλούπωμα του Καυτανζογλείου στο σκέλος που την αφορούσε και ήδη δόθηκε ένα εκατ. ευρώ, προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα της πυρασφάλειας και των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων.

Όμως όσον αφορά τη Νέα Τούμπα λευκός καπνός δεν βγαίνει.

«Οι δυσκολίες και οι επανασχεδιασμοί για τη νέα Τούμπα, για την οποία εκφράστηκε ακόμη μια φορά η δέσμευση του Ιβάν Σαββίδη να προχωρήσει, ανεξάρτητα από οποιαδήποτε απροσδόκητα εμπόδια». Αυτή η ακαταλαβίστικη ανακοίνωση έβαλε σε υποψίες φιλάθλους και Πολιτεία

Ζήσε… Μάη μου;

Το παράδοξο είναι πως στα λόγια η διάθεση είναι δεδομένη. Τι ακριβώς περιμένουν στον ΠΑΟΚ για να προχωρήσει η νέα Τούμπα; Ποια είναι τα απροσδόκητα εμπόδια που μπορεί να εμφανιστούν; Εδώ και μήνες είχε υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην Πολιτεία και τον ΠΑΟΚ να υπογραφεί ένα master plan, προκειμένου η ΠΑΕ με βάση τα όσα θέλει η UEFA να κάνει τις απαραίτητες παρεμβάσεις στο Καυτανζόγλειο (δημοσιογραφικά θεωρεία, καθίσματα). Το κόστος για τα έργα αυτά ύψους 1,8 εκατ. ευρώ περίπου το οποίο θα κατέβαλε ο ΠΑΟΚ, στη συνέχεια όπως είχε επισημανθεί θα εξοφλείτο από το ενοίκιο για το Καυτανζόγλειο.  Έτσι και οι διαδικασίες θα προχωρούσαν με ταχύτητα και ουσιαστικά ο ΠΑΟΚ πρακτικά θα προπλήρωσε το ενοίκιο για το γήπεδο.

Η ΠΑΕ όμως δεν έχει προχωρήσει την διαδικασία, προκειμένου να οδηγηθούμε στη φάση της υλοποίησης. Πλέον χρόνος δεν υπάρχει. Γιατί ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να δηλώσει γήπεδο στην UEFA ως έδρα για την επόμενη σεζόν μέχρι τον Μάιο του 2024. Θα πρέπει οι εργασίες να ολοκληρωθούν, να γίνει η επιθεώρηση απ’ την αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας και στη συνέχεια ν’ ανάψει το πράσινο φως. Η κυβέρνηση περιμένει τον ΠΑΟΚ να προχωρήσει αυτά που χρειάζονται για το Καυτανζόγλειο και στη συνέχεια να προχωρήσει στην κατασκευή της Νέας Τούμπας.

Το κόστος της Νέας Τούμπας υπολογίζεται κοντά στα 90 εκατ. ευρώ, ενώ τον περιβάλλοντα χώρο έχουν δεσμευτεί να αναλάβουν η Περιφέρεια Μακεδονίας και ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Κάτι ανάλογο εξάλλου έγινε με το γήπεδο της ΑΕΚ, όπου η συνδρομή της Περιφέρειας Αττικής για τα έργα στον περιβάλλοντα χώρο ήταν ουσιαστική.

Όλες πλέον οι διαδικασίες αφορούν αφορούν τον  Ιβάν Σαββίδη, για τη δημιουργία ενός νέου γηπέδου 35.000 θέσεων στην ιστορική έδρα της ομάδας. Γιατί δεν προχωράει όμως;

Μετά την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος για την κατασκευή του νέου γηπέδου, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ απεγκλωβίστηκε από τον μεγάλο βραχνά. Είχε όλα τα εχέγγυα να προχωρήσει, ώστε το όνειρο για ένα σύγχρονο γήπεδο στη θέση της ιστορικής Τούμπας να αρχίσει σταδιακά να παίρνει σάρκα και οστά.

Από τον Ιούνιο του 2022 όταν έπεσαν οι υπογραφές μεταξύ της ΠΑΕ με το σχήμα των εταιρειών Salfo και Populous, που ανέλαβαν τη μελέτη του masterplan και του business plan για τη Νέα Τούμπα, πέρασαν 17 μήνες.

Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, «πάγωσε» τα σχέδια, μέχρι να ξεκαθαρίσει πού θα πάει το πράγμα. Είναι λογικό να υπάρχει διστακτικότητα να δοθεί ένα μεγάλο ποσό, για το γήπεδο του ΠΑΟΚ, όταν το τοπίο είναι ρευστό. Δεν είναι τυχαίο πως ο Ιβάν Σαββίδης από τότε δεν πάτησε το πόδι του στην Ελλάδα.

Στο πίσω μέρος του μυαλού του Σαββίδη δεν ξέρει κανείς τι υπάρχει. Γιατί αφήνει το χρόνο να περνάει;

Ο στόχος να γιορτάσει ο ΠΑΟΚ τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του στη νέα Τούμπα, το 2026, απομακρύνεται επικίνδυνα, ακόμη και αν εκδοθούν οι σχετικές άδειες μεταξύ των οποίων και της κατεδάφισης του υπάρχοντος γηπέδου και ακολούθως να ξεκινήσει η ανέγερση του νέου σταδίου. Μήπως αναζητεί αφορμές κι αιτίες να επιτεθεί στην κυβέρνηση Μητσοτάκη βάζοντας μπροστά το θέμα του γηπέδου για να επηρεαστεί η κοινή γνώμη και δη οι φίλοι του ΠΑΟΚ; Η κάλπη ωστόσο είναι μακριά.

Πονοκέφαλος το Open

Σα να μην έφθανε αυτό, ο επιχειρηματίας έχει ν’ αντιμετωπίσει την οικονομική κατάσταση του Open, του τηλεοπτικού καναλιού που αποτελεί μέχρι τώρα βαρέλι δίχως πάτο. Το ζημιογόνο κανάλι του Ιβάν Σαββίδη έλαβε από τον βασικό μέτοχό του νέα κεφαλαιακή ένεση ύψους 3,5 εκατ. ευρώ. Είναι η 11η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας που γίνεται μετά την απόκτηση του καναλιού το καλοκαίρι του 2017 και είναι από τις μικρότερες αυξήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στην εταιρεία.

Αισίως η πλευρά Σαββίδη έχει ρίξει στην εταιρεία σχεδόν 120 εκατ. ευρώ μέχρι σήμερα, αλλά χωρίς να υπάρχει κάποια δυναμική απομείωσης της χασούρας. Με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα που έγιναν γνωστά, το 2022 το Open Beyond είχε κύκλο εργασιών 20.965.464 ευρώ και ζημίες 21.655.361 ευρώ.

Αντίστοιχα και το 2021 οι ζημίες του καναλιού ξεπέρασαν τα 20 εκατ. ευρώ. Ο Ιβάν με τις συνεχείς κεφαλαιακές ενέσεις διατηρεί τα ίδια κεφάλαια σε θετικό έδαφος. Όταν όμως την τελευταία πενταετία η χασούρα υπερβαίνει κάθε χρόνο τα 20 εκατ. ευρώ, υπάρχει πρόβλημα. Οι φήμες περί πώλησης ή παραχώρησης ποσοστού, επανέρχονται, δίχως κάτι όμως να είναι ξεκάθαρο.

Η απάντηση στο ερώτημα ανάγεται πρωτίστως στην οικονομική δύναμη πυρός και συνάμα στη βούληση του επιχειρηματία. Να συνεχίσει δηλαδή να ρίχνει λεφτά σε ένα επί της ουσίας τρύπιο πιθάρι.

Διότι μέχρι στιγμής αυτό κάνει ο Ιβάν Σαββίδης με το βαρύτατα ζημιογόνο τηλεοπτικό κανάλι OPEN Beyond. Το οποίο ναι μέν του προσφέρει «πόντους» επιδραστικότητας στο  ευρύτερο επικοινωνιακό πεδίο, αλλά με καταφανώς σημαντικό κεφαλαιακό κόστος.

Το OPEN Beyond αποτελεί μετεξέλιξη το καναλιού Epsilon, που πέρασε στον πλήρη έλεγχο του Ιβάν Σαββίδη ( μέσω της εδρεύουσας στην Κύπρο Dimera Media ) τον Δεκέμβριο του 2017. Όταν και ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση των μετοχών, έναντι ενός τμηματικά καταβαλλόμενου τιμήματος 14,4 εκατ. ευρώ εν συνόλω.

Πωλήτρια εταιρεία ήταν η Α-ORIZON με σκιώδη μέτοχο τον Φίλιππο Βρυώνη, υπο τον έλεγχο της οποίας βρισκόταν η «Ραδιοτηλεοπτική Α.Ε» που είχε το Epsilon t.v. Με το ΚΚΕ να  διατηρεί ώς ενέχυρο το 30% των μετοχών της «Ραδιοτηλεοπτική» μέχρι ότου η πλευρά Βρυώνη να εξοφλήσει ολοκληρωτικά το τίμημα της εξαγοράς, που είχε γίνει 2013…

Οι συνολικές ζημίες του Open ανέρχονται σε 118.990.838,71 ευρώ! Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας Ραδιοτηλεοπτική ΑΕ, της Dimera, το 2022 ανήλθε σε 20.965.464 ευρώ έναντι 25.153.594 ευρώ το 2021. Η συμφωνία για την ανάθεση της ψυχαγωγίας στην Barkingwell Media του Νίκου Κοκλώνη, σίγουρα δεν λύνει το πρόβλημα.

Τρελή επένδυση στο λιμάνι του Βόλου

Ο Ιβάν Σαββίδης ωστόσο δεν αποσύρεται απ’ την Ελλάδα. Στις 28 Σεπτεμβρίου το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου, προχώρησε στην αποσφράγιση των τεσσάρων δεσμευτικών προσφορών που υποβλήθηκαν στον διαγωνισμό για την απόκτηση πλειοψηφικής συμμετοχής ποσοστού 67% στο μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού Λιμένος Βόλου Α.Ε.

Μετά την αποσφράγιση, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου αποφάσισε την ανακήρυξη του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ Α.Ε.) ως Προτιμητέου Επενδυτή για την απόκτηση 67% των μετοχών του Ο.Λ.Β. Α.Ε έναντι τιμήματος 51 εκατ. ευρώ.

Από ποιον ελέγχεται ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης; Μα απ’ τον Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος προσέφερε υψηλότατο τίμημα, πέραν πάσης προσδοκίας. Αν ήθελε να φύγει γιατί π.χ. έδωσε 51 εκατ. ευρώ για το 67% του λιμανιού του Βόλου, ένα ποσό που η αγορά κρίνει υπερβολικό με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα που έχει ο ΟΛΒ; Ο δεύτερος μνηστήρας για τον ΟΛΒ, η Goldair υπό τον Καλλίνικο Καλλίνικο, προσέφερε τα μισά για το 67%, δηλαδή 26 εκατ. ευρώ. Γιατί άραγε να έδωσε ο Ιβάν Σαββίδης 51 εκατ. αν είχε σκοπό να αποχωρήσει επιχειρηματικά από την Ελλάδα; Το προσφερόμενο τίμημα είναι σχεδόν 15 φορές πάνω από τον τζίρο της εταιρείας ΟΛΒ με βάση τα αποτελέσματα του 2023 (5,4 εκατ. ευρώ). Κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει τα χαμηλά τιμήματα που προσέφεραν οι άλλοι μνηστήρες, δηλαδή 26 εκατ., 17 εκατ. και 14 εκατ. Προφανώς γιατί αποτίμησαν ότι μια μεγάλη επένδυση δεν «βγαίνει» στο Βόλο.

Μήπως πίσω από την κίνησή του αυτή κρύβονται τόσο γεωστρατηγικά συμφέροντα με πολιτικές προεκτάσεις όσο και σενάρια περί πώλησης «πακέτο» των λιμανιών που διαθέτει ο Σαββίδης; Κανείς δεν μπορεί να μπει στο μυαλό του επιχειρηματία.

Η ουσία είναι πως ένας επιχειρηματίας όπως ο Ιβάν Σαββίδης που κάνει τέτοιες κινήσεις χρειάζεται απαραίτητα μια λαοπρόβλητη ομάδα. Τον κόσμο του ΠΑΟΚ στο πλευρό του. Που θα γλυκαθεί στο όραμα της νέας Τούμπας, πόσο δε μάλλον όταν βλέπει να υλοποιείται. Το να καθυστερεί τις διαδικασίες για το Καυτανζόγλειο και το γκρέμισμα της Τούμπας, ερμηνεύεται από έμπειρους αναλυτές ως ένα όπλο πίεσης για να επαναδιαπραγματευθεί τους οικονομικούς όρους για τη δημιουργία της Νέας Τούμπας. Αν ισχύει αυτό τότε μάλλον ο Ιβάν Σαββίδης δεν έχει μετρήσει σωστά τον χαρακτήρα του Κυριάκου Μητσοτάκη σε τέτοια θέματα. Εκτός και τον έχει μετρήσει γι’ αυτό εδώ και χρόνια κατοικοεδρεύει στο Ροστόφ και όχι στη Θεσσαλονίκη.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα