Ευκλείδης Τσακαλώτος: Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ

«Mετά από τόσο μεγάλη ήττα, χρειάζεται μεγάλη συζήτηση για τις αιτίες, αναστοχασμό, προβληματισμό, κάτι που δεν μπορεί να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα»

Την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ανακοινώνει αυτήν την ώρα, στο Impact Hub στου Ψυρρή ο βουλευτής και πρώην υπουργός Οικονομικών επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Σας κάλεσα εδώ για να ανακοινώσω την υποψηφιότητά μου σε μια δύσκολη στιγμή, μετά από τόσο μεγάλη ήττα, βεβαίως χρειάζεται μεγάλη συζήτηση για τις αιτίες της ήττας, αναστοχασμό, προβληματισμό, κάτι που δεν μπορεί να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα

Θα έχουμε την ευκαιρία στο έκτακτο συνέδριο για να τα συζητήσουμε. Η υποψηφιότητά μου στηρίζεται στη συνέχεια και στην τομή», είπε, κάνοντας αναφορά στην έξοδο από τα μνημόνια στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ήδη, την δική της υποψηφιότητα έχει ανακοινώσει η Έφη Αχτσιόγλου, ενώ αναμένεται και αυτή του Νίκου Παππά. Άγνωστο μέχρι στιγμής τι θα πράξει τελικά ο Παύλος Πολάκης.

Ολόκληρη η ομιλία του Ευκλείδη Τσακαλώτου

Σας κάλεσα εδώ για να ανακοινώσω την υποψηφιότητά μου σε μία δύσκολη στιγμή. Μετά από μία τόσο μεγάλη ήττα χρειάζεται αναστοχασμός που δεν μπορεί να γίνει σε γρήγορο διάστημα.
Δεν μπορούμε να περιμένουμε
Συνέχεια και τομή, η συνέχεια είναι η παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα και ότι καταφέραμε και στην αντιπολίτευση και στην κυβέρνηση. Είχαμε επιτυχίες καταφέραμε να ρυθμίσουμε το χρέος να βγούμε από τα μνημόνια. Μεγάλη επιτυχία του Τσίπρα η συμφωνία των Πρεσπών
Και τομή γιατί όταν έχεις χάσει με τόση διαφορά είναι πράγματα που δεν έχεις κάνει καλά.
Ισως δεν πείσαμε με τις προτάσεις και τις παρεμβάσεις μας
Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παραμένει ένα κομμάτι της Αριστεράς, δεν μπορεί να φανταστώ αριστερά που δεν θέλει να κάνει τέτοια ανοίγματα, από τα ντελίβερι μέχρι αυτούς που δουλεύουν στον τουρισμό.
Θέλουμε να απευθυνθούμε και σε ένα νέο που έχει μία μικρή επιχείρηση και είναι επιστήμονας
Να απευθυνθούμε σε ΛΟΑΤΚΙ και ανθρώπους με αναπηρία που δεν έχουν σχέση με την Αριστερά. Είναι άλλη ερώτηση το πού απευθύνεσαι και άλλο ποιος είσαι εσύ που απευθύνεσαι
Να εξηγήσουμε τις αξίες μας τις θέσεις μας τις προτάσεις μας
Εχει σχέση σε ποιους απευθύνεσαι αλλά έχει την ίδια σχέση ποιος είσαι εσύ
Στις εκλογές είχαμε μία θολή ταυτότητα.
Η Αριστερά θέλει να βοηθήσει τον κόσμο για να είναι καλύτερη η ζωή του. Να του δώσουμε χώρο, να παίξει ουσιαστικό ρόλο.
Μάχες ιδεολογικές, προγραμματικές. Το μεγάλο ζήτημα της ανάπτυξης. Εχουμε την επιστροφή του Κράτους. Οταν πρωτοήρθα στην Ελλάδα η βιομηχανική πολιτική ήταν σαν μην υπάρχει, οι αγορές θα τα έλυναν όλα. Τώρα χρειάζεται το αναπτυξιακό κράτος που παρεμβαίνει. Εχουμε την άνοδο της Ακροδεξιάς. Πώς απαντάμε εμείς, όχι με ένα επιτελικό κράτος που λέει ο κ.Μητσοτάκης και τα ξέρει όλα και δεν διαβουλεύεται με κανέναν. Θα το κάνουμε με ένα αναπτυξιακό κράτος. Ενα κράτος που ξέρει να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή, μία κρίση που ανοίγει όλα τα ζητήματα και αυτό που έβαζε η Αριστερά. Ποιος παράγει; Γιατί παράγει; Πού παράγει; Για ποιον παράγει;
Το ίδιο ισχύει για την ψηφιακή μετάβαση και την τεχνητή νοημοσύνη που αλλάζει τα πάντα μέχρι το επίπεδο πως αντιλαμβάνεται κανείς την πραγματικότητα. Αν η Αριστερά δεν έχει λύσεις και προτάσεις γι αυτά θα χάσει.
Δεν είναι μόνο τα οικονομικά ζητήματα. Η οικονομία της φροντίδας. Ξέρουμε ότι σε όλες τις κοινωνίες υπάρχουν δουλειές που χαρακτηρίζονται ως γυναικείες και είναι κακοπληρωμένες. Η Αριστερά δεν έχει δείξει ότι ασχολείται με αυτό. Στο μεταναστευτικό υπάρχει το θέμα των δικαιωμάτων και διεθνών συμφωνιών. Είναι σοβαρό ένα αναπτυξιακό κράτος να έχουμε μετανάστες κλειδωμένους σε χώρους υποδοχής.

Το κράτος πρέπει να έχει άποψη και εργαλεία. Σε άλλους χώρους πρέπει να έχει πιο άμεση παρέμβαση. Ο Κέινς έλεγε ότι το κράτος δεν πρέπει να πει και να περιορίζει, αλλά πρέπει να δίνει ευκαιρίες, να δίνει κουράγιο και χώρο. Αυτό ισχύει και στον πολιτισμό και σε άλλους τομείς τις κοινωνίας και τις οικονομίας. Δεν μπορώ να φανταστώ πως χωρίς μία τέτοια προσεγγίσει μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει την κατάσταση.
Με λίγα λόγια χρειαζόμαστε ένα αναπτυξιακό, δημιουργικό κράτος που δημιουργεί πλούτο και κάνει την Ελλάδα πλούσια. Πλούτο δεν παράγει μόνο η ιδιωτική πρωτοβουλία.
Για το ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη περίοδο απαιτεί ομάδες που θα δουλέψουν σε αυτά τα ζητήματα και αν κάτι απέδειξα στη διαπραγμάτευση είναι ότι ξέρω να φτιάχνω ομάδες. Αυτές οι ιδέες, να μετατραπούν σε projects. Ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν κυβέρνηση έκανε τα σχολικά γεύματα, τώρα πρέπει να κάνουμε το παρακάτω βήμα. Γιατί δεν μπορούμε να φτιάξουμε μία αλυσίδα που αρχίζει από οικολογική παραγωγή, πως να φτάσει από την παραγωγή μέχρι τα σχολικά γεύματα.
Ολα αυτά είναι στο αντίπαλον δέος από αυτά που λέει η ΝΔ. Μητσοτάκης και Βορίδης μας είπαν για την αξία της ελευθερίας και μία συντηρητική ανάγνωση του έθνους που υποτίθεται ότι αγκαλιάζει όλους. Είναι ένα σχέδιο της δεξιάς που δεν είναι μόνο στην Ελλάδα. Παντού επιστρέφει το δίπολο ελευθερία και έθνος. Εχουμε φύγει από τον φιλελευθερισμό. Δεν μας είπε τίποτα για τις υποκλοπές και τη δικαιοσύνη. Είναι και σοβαρό οικονομικό ζήτημα για το αν δουλεύουν οι θεσμοί του κράτους. Το ίδιο είναι και με τη δικαιοσύνη. Αν δεν μας αρέσει το αποτέλεσμα κάνουμε επίθεση σε κάποια ανεξάρτητη αρχή.
Χωρίς τους θεσμούς δεν δουλεύει η οικονομία και αν πάρουμε την βαθμίδα θα την πάρουμε με επισφάλεια.
Μπορείς να προστατεύεις τα σύνορά αλλά να τηρείς και τις διεθνείς συνθήκες.
να διασφαλίζεις την άμυνα της χώρας και να έχεις σχέδιο για διάλογο και όχι να κυνηγάς εξοπλισμούς.
Δημοκρατία, συλλογικότητα. Ο πρόεδρος θα είναι πρώτος ανάμεσα σε ίσους, θα παρεμβαίνει ιδεολογικό, θα ακούει και θα ενσωματώνει. Θέλω να δώσω αυτοπεποίθηση στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και τους ανθρώπους της Αριστεράς. Να στέκονται όρθιοι και να ξέρουν ποια είναι τα δικά κμαες επιχειρήματα. Ενα κόμμα που έχει πολιτισμό, δεν λαϊκίζει και είναι αξιόπιστο, αλλά δεν ενσωματώνει όλα τα αιτήματα από όπου και αν έρχονται. Το κόμμα θα λέει αυτοί είμαστε, αυτά μπορούμε να κάνουμε για εσας. Διεκδικούμε την κυβέρνηση γιατί στο σύνολο υπάρχει ένας κορμός που μπορεί να φέρει την Ελλάδα σε μία διαφορετική κατεύθυνση. Με μία σταθερότητα, μία ‘άγκυρα για το πού θέλουμε να πάμε και πώς θέλουμε να πάμε. >

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα