Face control στις διοικήσεις τραπεζών

ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΤΧΣ ΣΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ

 

 

 

 

Συνεταιριστικές τράπεζες, διοικήσεις και ΤΧΣ περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το οποίο έχει ήδη προκαλέσει αναστάτωση στο επενδυτικό κοινό. Αιτία η ομιχλώδης κατάσταση που επικρατεί στη συμμετοχή του Δημοσίου, κάτι που θα αποσαφηνιστεί με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου.

 Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

 

To Σαββάτο το βράδυ –εκτός απροόπτου– θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, παρά την καθυστέρηση που σημειώθηκε στην κατάθεση του στη Βουλή. Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, με το νομοσχέδιο «ρυθμίζεται το πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας. Οι σχετικές διατάξεις του νόμου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας επικαιροποιούνται, ενώ παράλληλα εισάγονται νέες ρυθμίσεις που αποβλέπουν στην ενίσχυση του ρόλου του Ταμείου ως μηχανισμού ενίσχυσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος».

Όπως επισημαίνεται, «το Ταμείο καλείται να έχει έναν αυξημένο ρόλο στη διακυβέρνηση των τραπεζών, τις διοικήσεις των οποίων θα αξιολογεί συστηματικά προκειμένου να διασφαλίσει ότι αξιοποιούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους πόρους λαμβάνουν από τον Έλληνα φορολογούμενο».

Ο νέος ρόλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας απαιτεί τη διασφάλιση της στελέχωσης του, τόσο σε επίπεδο διοίκησης όσο και προσωπικού, με διεθνώς ανταγωνιστικά στελέχη με υψηλότατα προσόντα, τα οποία θα επιλέγονται από ανεξάρτητη επιλογή υψηλού κύρους.

Προκειμένου να διασφαλιστεί η επίτευξη των στόχων του Ταμείου, η ίδια η επιτροπή θα αξιολογεί τα μέλη των οργάνων διοίκησης του Ταμείου και θα έχει το δικαίωμα απομάκρυνσης όσων δεν μπορούν να ανταποκριθούν.

Παράλληλα, θα αξιολογείται και το προσωπικό, ενώ η επιτροπή υποχρεούται να αναφέρεται για τις δραστηριότητές της, μεταξύ άλλων, στον υπουργό Οικονομικών και το Διοικητικό Συμβούλιο ενημερώνει, τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο, μεταξύ άλλων, τη Βουλή των Ελλήνων, για την ενίσχυση της διαφάνειας.

Η αξιολόγηση αφορά όλες τις επιτροπές του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και κάθε άλλη επιτροπή την οποία το Ταμείο κρίνει απαραίτητο να αξιολογήσει για να εκπληρώσει τους στόχους του σύμφωνα με τον παρόντα νόμο.

Το Ταμείο, με τη βοήθεια ανεξάρτητου συμβούλου θα θεσπίσει κριτήρια αξιολόγησης των παραπάνω στοιχείων και των μελών των διοικητικών συμβουλίων και των επιτροπών αυτών των πιστωτικών ιδρυμάτων, σύμφωνα με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές. Βάσει της αξιολόγησης, το Ταμείο θα προβεί σε συγκεκριμένες προτάσεις για βελτιώσεις και τυχόν αλλαγές στην εταιρική διακυβέρνηση των πιστωτικών ιδρυμάτων. Για τη διεξαγωγή της αξιολόγησης τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων και των επιτροπών αυτών θα συνεργαστούν με το Ταμείο και τους συμβούλους του και θα παράσχουν κάθε αναγκαία πληροφόρηση.

Αναφορικά με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου τραπεζών, αποκλείονται όσοι έχουν διατελέσει κατά τα τελευταία πέντε έτη σε ανώτατες πολιτικές ή διοικητικές θέσεις του Δημοσίου, όπως Πρόεδρος Δημοκρατίας ή της Κυβέρνησης, υψηλόβαθμα πολιτικά, κυβερνητικά, κομματικά, δικαστικά, στρατιωτικά στελέχη, ή διευθυντικά στελέχη κρατικών επιχειρήσεων.

Επίσης με το νομοσχέδιο επιδιώκεται να δοθεί λύση στο κεφαλαιακό πρόβλημα των συνεταιριστικών τραπεζών και γι’ αυτό αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο για τις συνεταιριστικές τράπεζες έτσι ώστε να μπορούν να ενισχυθούν με ιδιωτικά κεφάλαια αλλά και να προσελκύσουν θεσμικούς και στρατηγικούς επενδυτές. Συγκεκριμένα με απόφαση Γενικής Συνέλευσης θα επιτρέπεται η χορήγηση περισσότερων δικαιωμάτων ψήφων και δικαιωμάτων σύμπραξης σε θεσμικούς εταίρους που θα έχουν λάβει έγκριση από την ΤτΕ.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα