«Fast track» ρύθμιση με πολλές ερμηνείες

Αναταράξεις αναμένεται να επιφέρει στα άνω… δώματα των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που κατατέθηκε στις αρχές του μήνα στη Βουλή, καθώς μεταξύ άλλων προβλέπει αύξηση των θέσεων των αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ μειώνεται ο χρόνος προαγωγής των αρεοπαγιτών σε αντιπροέδρους του Αρείου Πάγου από τα τρία έτη σε δύο.

Του Νίκου Τσαγκατάκη

Η κυβερνητική εκδοχή της ιστορίας για την… πρεμούρα τής εν λόγω ρύθμισης καταγράφεται στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει το νομοσχέδιο. Τονίζεται εκεί η ανάγκη αύξησης των θέσεων λόγω της επικείμενης συνταξιοδότησης μεγάλου αριθμού αρεοπαγιτών, αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου και αντιπροέδρων του ανώτατου δικαστηρίου τα επόμενα έτη. Εύλογο το επιχείρημα θα πει κάποιος, ωστόσο η αύξηση των θέσεων των αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου γίνεται μόνο κατά μία (από 10 σε 11) και μάλιστα αναδρομικά από 1ης Μαΐου του τρέχοντος έτους.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς σήμερα δεύτερο αντιπρόεδρο έχουν τα 4 από τα 6 Τμήματα του ΣτΕ, ενώ με τη λήξη του δικαστικού έτους «χήρεψε» ακόμη μία θέση αντιπροέδρου με την συνταξιοδότηση του αντιπροέδρου του ΣτΕ και προέδρου του Δ΄ Τμήματος του δικαστηρίου, Χρήστου Ράμμου. Δικαστικοί κύκλοι δηλώνουν ότι ουδέποτε ζητήθηκε είτε από τη Διοικητική Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας είτε από την Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας αύξηση των θέσεων αντιπροέδρων, τηρώντας την πάγια θέση τους ότι οι θέσεις των αντιπροέδρων πρέπει να είναι όσα είναι τα τμήματα του δικαστηρίου, δηλαδή 6. Τονίζουν, επίσης, ότι η αύξηση των θέσεων των αντιπρόεδρων εκτός του ότι περιορίζει τον αριθμό των συμβούλων Επικρατείας, θα αυξήσει τις καθυστερήσεις στην έκδοση των αποφάσεων, ενώ επιβαρύνεται άνευ λόγου ο κρατικός προϋπολογισμός, καθώς οι αντιπρόεδροι λαμβάνουν υψηλότερες αποδοχές από αυτές των συμβούλων Επικρατείας.

 

Από την άνοιξη…

Σημειώνεται ότι κατά το Σύνταγμα η εισήγηση γίνεται από το υπουργείο Δικαιοσύνης, με αξιολόγηση και γνωμοδότηση για τα επιλεγόμενα πρόσωπα από την Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

Από την άνοιξη ήδη ερευνάται ποιοι ανώτατοι δικαστικοί θα πληρώσουν τις κενές θέσεις, με σημαντικότερη αυτή του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας μετά την αποχώρηση του Νίκου Σακελλαρίου, ο οποίος παραιτήθηκε πριν από τη συνταξιοδότησή του, καταγγέλλοντας παρεμβάσεις στο έργο του. Ωστόσο η κυβέρνηση οφείλει να αποφασίσει μέχρι την έναρξη του επόμενου δικαστικού έτους την επιλογή αντιπροέδρων και στα τρία ανώτατα δικαστήρια της χώρας, Συμβούλιο της Επικρατείας, Άρειο Πάγο και Ελεγκτικό Συνέδριο, καθώς και από τα τρία έχουν αποχωρήσει ήδη ανώτατοι δικαστικοί, λόγω συμπλήρωσης του 67ου έτους της ηλικίας τους.

Με το νέο δικαστικό έτος τον Σεπτέμβριο οι δικαστές θα εκλέξουν νέους προϊσταμένους στα πρωτοδικεία, τα εφετεία και τις εισαγγελίες, εκεί όμως που αναμένεται να κορυφωθεί το ενδιαφέρον είναι στα κεντρικά αθηναϊκά δικαστήρια, στην αρμοδιότητα των οποίων υπάγονται μεγάλες υποθέσεις που απασχολούν και την κοινή γνώμη, οπότε ο διαδικαστικός χειρισμός τους κρίνεται εξαιρετικά σημαντικός.

Με ανοικτά σημαντικά δικαστικά ζητήματα το φθινόπωρο αναμένεται θερμό, καθώς οι ανατροπές στους ανώτατους κύκλους της Δικαιοσύνης πιθανολογείται ότι θα επηρεάσει τις εξελίξεις. Δεν είναι λίγοι, εξάλλου, αυτοί που μιλούν για «δώρα» και μάλιστα… άδωρα της Κυβέρνησης στους δικαστές, προκειμένου να αποφασίσουν υπέρ της σε κρίσιμα ζητήματα που εκδικάζονται ενώπιόν τους, κύκλοι ωστόσο διαρρέουν την αγανάκτησή τους, χαρακτηρίζοντάς την αύξηση των θέσεων ως μεθόδευση προκειμένου να τους θέσει σε καθεστώς ομηρίας.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα