FIFA και Βασιλειάδης φέρνουν ανατροπές

Διαιτητές, δικαστές και... ΕΛ.ΑΣ. τα προβλήματα της περιόδου 2017-2018

Η ισχυροποίηση ΑΕΚ και ΠΑΟΚ την τελευταία περίοδο έκανε το πρωτάθλημα –τους τίτλους του οποίου μονοπωλούσε ο Ολυμπιακός τα τελευταία χρόνια– πιο συναρπαστικό. Θα περίμενε κανείς ότι η αύξηση του ενδιαφέροντος για το ποιος θα κόψει πρώτος το νήμα, θα είχε αντίκτυπο στην προσέλευση φιλάθλων, την προσέλκυση χορηγών, την αύξηση του τιμήματος των τηλεοπτικών δικαιωμάτων.

Η πραγματικότητα ήταν εντελώς διαφορετική. Η αμφισβήτηση εκτινάχτηκε στα ύψη, σε βαθμό που η ΑΕΚ να κατακτά τον τίτλο, ο ΠΑΟΚ να θεωρεί πως αυτός έκοψε πρώτος το νήμα και ο Ολυμπιακός ν’ αναδεικνύει πως παρά τα προβλήματά του με ίση αντιμετώπιση θα ήταν και πάλι πρωταθλητής.

Βασικοί πυλώνες ενίσχυσης της αξιοπιστίας του ποδοσφαίρου είναι η διαιτησία και η αθλητική Δικαιοσύνη. Όσον αφορά τη διαιτησία, οδηγηθήκαμε στο σημείο να περιμένουμε την ξένη βοήθεια για να… σωθούμε. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στην παντοκρατορία του προέδρου της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας της Ε.Π.Ο., Βίτορ Μανουέλ Μέλο Περέιρα, που ήλθε από την Πορτογαλία να βάλει τάξη στα του διαιτητικού μας οίκου. Φθάσαμε να διευθύνει τον τελικό Κυπέλλου Ισπανός διαιτητής, καθώς προφανώς κρίθηκε ότι κανένας Έλληνας δεν θα μπορούσε να σηκώσει το βάρος ενός αγώνα που προσφέρει τρόπαιο…

Στην επιτροπή διαιτησίας, ο 60χρονος Ισπανός πρώην διεθνής ρέφερι, Χουάν Αντόνιο Φερνάντεζ Μαρίν, αντικατέστησε τον Μιχάλη Κουκουλάκη, και ανέλαβε την συν-υπευθυνότητα για τον ορισμό των διαιτητών και των αξιωματούχων αγώνων για όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες και το Κύπελλο Ελλάδος.

Η αμφισβήτηση δεν έπαψε ωστόσο να υπάρχει, καθώς οι ομορφιές των σφυριγμάτων στους αγωνιστικούς χώρους θέριεψαν τα παράπονα και οδήγησαν σε περαιτέρω διαιτητικό αφελληνισμό. Τι συνιστά αυτό; Αποτυχία του εγχειρήματος να στηριχθούν οι Έλληνες διαιτητές, να βγάλουν τον καλό τους εαυτό και να είναι ακριβοδίκαιοι.

Ήδη για τη νέα σεζόν έχουν κλειδώσει τρία σημαντικά ζητήματα που αφορούν τη διαιτησία.

Πρώτον, το επιτυχημένο πείραμα ορισμού αλλοδαπών διαιτητών σ’ έναν αγώνα ειδικών συνθηκών και μεγάλων διακυβευμάτων, όπως ήταν ο τελικός Κυπέλλου, ανάβει το «πράσινο φως» για την επέκτασή του και σε άλλους αγώνες «ειδικών συνθηκών».

Η κατά περίσταση χρησιμοποίηση αλλοδαπών διαιτητών έρχεται ως εισήγηση των FIFA/UEFA προς την ΕΠΟ στο πλαίσιο μιας νέας συμφωνίας που θα γίνει, προς αποφυγή του Grexit.

Δεύτερον, στο πλαίσιο τη ίδιας συμφωνίας, αναμένεται το προσεχές διάστημα να ανακοινωθεί το όνομα ενός ακόμα αλλοδαπού που θα προστεθεί στη σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας. Με επικεφαλής τον Περέιρα, τον Μάριν που προστέθηκε τον περασμένο Μάρτιο και το νέο πρόσωπο, αναμένεται να πορευθεί η ΚΕΔ στα θέματα αξιολόγησης και ορισμών διαιτητών της Super League.

Τρίτον, η χρήση του VAR είναι ειλημμένη και δρομολογημένη απόφαση που θα μειώσει τα λάθη των διαιτητών και θα συμβάλει στο διώξιμο της καχυποψίας και την ανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας των διαιτητών, των αποφάσεών τους και του αθλήματος εν γένει. Αρκεί βέβαια να εφαρμοστεί πριν… λήξει το πρωτάθλημα.

Ο Μιχάλης Κουκουλάκης παροπλισμένος πλέον ορίστηκε ως αποκλειστικός υπεύθυνος να υλοποιήσει και να εξασφαλίσει την ενδεδειγμένη εφαρμογή του VAR στην Ελλάδα. Παράλληλα θα λειτουργεί αποκλειστικά ως Συντονιστής της ΕΠΟ, του Ελληνικού Κράτους και της FIFA.

Όσον αφορά τον Σταύρο Τριτσώνη, όταν βρεθεί ο τρίτος ξένος της παρέας της ΚΕΔ, θα μετακινηθεί στο αναπτυξιακό πρόγραμμα διαιτησίας.

Αθλητική Δικαιοσύνη για… κλάματα

Η αθλητική Δικαιοσύνη ήταν ο δεύτερος πυλώνας που, αντί να ενισχύσει την αξιοπιστία του πρωταθλήματος, κατάφερε να την πλήξει. Τους διορισμένους συνταξιούχους δικαστικούς και δικηγόρους μπορεί ν’ αντικατέστησαν τακτικοί δικαστές, αλλά η κατάσταση δεν καλυτέρευσε. Όχι μόνο γιατί εκδόθηκαν σκανδαλώδεις αποφάσεις που έμειναν στην ιστορία, αλλά και επειδή κανείς από τους υπεύθυνους δεν φρόντισε να βάλει κανόνες και να επιπλήξει αυτούς που βάλλουν σε βάρος του ποδοσφαίρου.

Ακόμη και σε απλές υποθέσεις, τα δικαιοδοτικά όργανα λειτουργούσαν με τέτοιο τρόπο, ώστε να προκαλούν. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της τιμωρίας του πρώην προπονητή της ΑΕΚ, Μανόλο Χιμένεθ, γι’  άσεμνη χειρονομία που είχε κάνει στο ματς με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο.

Τα προβλήματα ξεκίνησαν με την πρωτόδικη απόφαση. Ανεξάρτητα αν η επιχειρηματολογία της ΑΕΚ ήταν σωστή ή λάθος ή αν ορθώς έπεισε την πρόεδρο του οργάνου της Λίγκας, η ουσία ήταν ότι επιβλήθηκε ποινή αποκλεισμού 15 ημερών, ενώ ο πειθαρχικός κώδικας προέβλεπε μίνιμουμ έναν μήνα.

Κι ενώ η πρωτόδικη απόφαση βγήκε στις 24 Νοεμβρίου 2017, ο αναπληρωτής ποδοσφαιρικός εισαγγελέας χρειάστηκε 11 ολόκληρες μέρες, και συγκεκριμένα στις 5/12, για να ασκήσει έφεση! Με τον Χιμένεθ να έχει σχεδόν ήδη εκτίσει την ποινή του!

Κι έρχεται η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ και αντί να ορίσει άμεσα μια δικάσιμο, την ορίζει 10 μέρες μετά, στις 15 Δεκεμβρίου!

Και ενώ έχει λάβει το υπόμνημα της ΑΕΚ από τις 18 Δεκεμβρίου, χρειάζεται άλλες 4 μέρες για να βγάλει απόφαση για μια αδιανόητα απλή υπόθεση! Μια υπόθεση μικρής σημασίας ουσιαστικά, με την έννοια ότι δεν διακυβεύονταν ποινές έδρας ή αφαιρέσεις βαθμών.

Και τι απόφαση βγάζει! Αντί να επιβάλει το μίνιμουμ της ποινής του 1 μήνα, επιβάλλει στον Χιμένεθ τριπλάσια ποινή από την πρωτόδικη, 45 ημερών, με αποτέλεσμα η τιμωρία του Ισπανού τεχνικού να φτάνει τελικά τους 7 αγώνες!

Αν, μάλιστα, έβγαζαν την απόφαση στις 21 Δεκεμβρίου, όπως έκαναν με όλες τις υπόλοιπες υποθέσεις που εκκρεμούσαν, τότε ο Χιμένεθ θα γλίτωνε έναν αγώνα και θα καθόταν στον πάγκο της ομάδας του με τη Λάρισα στις 20 Ιανουαρίου. Αλλά καθυστέρησαν τόσο, ώστε να λείψει και από αυτόν…

Ακόμη και όλα… αθώα να ήταν, ποιος να πείσει τον προπονητή, την ΑΕΚ, τον κόσμο, ότι δεν υπήρξε παρασκήνιο στην υπόθεση;

Δεν μπαίνουμε στη διαδικασία ανάλυσης όσων συντάραξαν την κοινή γνώμη, με αποφάσεις που χαρακτηρίστηκαν σκάνδαλα και μετέφεραν την τύχη του πρωταθλήματος στις δικαστικές αίθουσες.

Ο περίφημος δικαστής Δημήτρης Σκουτέρης ταλαιπώρησε το ελληνικό ποδόσφαιρο σε τέτοιο βαθμό, και δικαιολογημένα αναδείχθηκε σε χιλιοτραγουδισμένο, με το άσμα «ξημερώματα δίνεις δικαιώματα» να τον ακολουθεί.

Ο Δημήτρης Σκουτέρης είναι πρόεδρος Πρωτοδικών και πρόεδρος της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ και οι αποφάσεις του έχουν προκαλέσει αρκετές φορές αντιδράσεις.

Χαρακτηριστικότερη η αναίρεση της αφαίρεσης τριών βαθμών και της τιμωρίας δύο αγωνιστικών κεκλεισμένων των θυρών για τον ΠΑΟΚ… ξημερώματα Κυριακής. Έτσι, ο «Δικέφαλος  του Βορρά» υποδέχθηκε σε κατάμεστη αντί σε κλειστή Τούμπα την ΑΕΚ στο μεγάλο ντέρμπι της 25ης αγωνιστικής της Super League. Ως εκ θαύματος, ο ΠΑΟΚ προσέθεσε στο σακούλι του τρεις βαθμούς που του είχαν αφαιρεθεί, καθώς είχε κριθεί πρωτόδικα υπαίτιος της μη διεξαγωγής του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.

Μετά από αυτή την απόφαση η επιθεωρήτρια των δικαστηρίων άσκησε πειθαρχική δίωξη στον πρόεδρο Πρωτοδικών, Δημήτρη Σκουτέρη. Η αρεοπαγίτης Διονυσία Μπιτζούνη συνέστησε στον πρόεδρο της Επιτροπής Εφέσεων να πάψει να μετέχει στα αθλητικά δικαστήρια έως ότου ολοκληρωθεί ο πειθαρχικός έλεγχος περί προσβολής του κύρους της Δικαιοσύνης.

Η δίωξη ασκήθηκε για την απόφαση του Δημήτρη Σκουτέρη να γνωστοποιήσει την απόφαση για το ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός τα ξημερώματα Κυριακής 11 Μαρτίου, λίγο πριν τη μία και ουσιαστικά να κρίνει ένοχο, αλλά… αθώο τον ΠΑΟΚ. Η θητεία του Σκουτέρη έληξε άδοξα, αλλά ζητούμενο είναι ν’ αποδίδεται δικαιοσύνη και όχι να… τιμωρούνται οι αθλητικοί δικαστές.

Με την ελπίδα να μην εμφανιστούν ξανά Σκουτέρηδες στα δικαιοδοτικά όργανα, η FIFA έκανε παρέμβαση και για τη λειτουργία των δικαστικών οργάνων. Ζήτησε οι αποφάσεις να ανακοινώνονται άμεσα και ο τρίτος βαθμός κρίσης να είναι το CAS και όχι το διαιτητικό δικαστήριο.

Η πειθαρχική επιτροπή της ΕΠΟ πρέπει να εκδίδει αποφάσεις εντός πέντε εργασίμων ημερών, ενώ σε περίπτωση έφεσης ενώπιον της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ, η απόφαση να λαμβάνεται εντός επτά εργασίμων ημερών.

Για ποιο λόγο ο πρόεδρος της ΕΠΟ Βαγγέλης Γραμμένος που είναι και νομικός παρακολουθούσε με τα χέρια ψηλά να διασύρεται όχι μόνο σε επίπεδο αποφάσεων, αλλά και λειτουργίας η αθλητική Δικαιοσύνη, είναι κάτι που προκαλεί τουλάχιστον απορία και μόνο ο ίδιος μπορεί ν’ απαντήσει.

Στη συζήτηση για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην Αθλητική Δικαιοσύνη ενόψει της νέας σεζόν, εφόσον καταργηθεί το Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ ως τρίτος βαθμός των πειθαρχικών αδικημάτων, εξετάζεται η περίπτωση να δημιουργηθεί ένα νέο μονομελές όργανο στην ΕΠΟ, όπου θα διορίζεται αρεοπαγίτης και η αρμοδιότητά του θα είναι να ελέγχει αν οι δικαστές των άλλων δικαιοδοτικών οργάνων κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Κι αυτό γιατί οι Σκουτέρηδες παραμονεύουν παντού.

VAR και στην… αστυνομία

Στο τελευταίο πρωτάθλημα, μπάλα δυστυχώς έπαιξε και η… αστυνομία. Το θέμα ήλθε εκ νέου στην επιφάνεια με αφορμή τα όσα συνέβησαν στον αγώνα μπάσκετ Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού στο ΣΕΦ.

Στον Ολυμπιακό θεωρούν πως η αντιμετώπιση των οπαδών του από την αστυνομία είναι απαράδεκτη και μεροληπτική. Η συμπεριφορά αυτή εκδηλώνεται στις έδρες του Ολυμπιακού, στο «Καραϊσκάκης» δηλαδή και στο ΣΕΦ και κυρίως στα ντέρμπι.

Στον αγώνα μπάσκετ οι υπεύθυνοι του Ολυμπιακού κατήγγειλαν ότι ΜΑΤατζής έλεγε στους οπαδούς «έρχεται ο μπαμπάς σας ο Γιαννακόπουλος για να σας γ…σει». Και όταν ο άνθρωπος του Ολυμπιακού (Χρ. Μπαφές) τόλμησε να παρατηρήσει «τι είναι αυτά που λες;», άκουσε τον αστυνομικό να απαντά «γ…ώ τον Ολυμπιακό»!

Άλλος αρμόδιος του Ολυμπιακού (Ν. Λεπενιώτης) ανέφερε ότι εντόπισε αστυνομικό να χειρονομεί προς τους οπαδούς για να τους προκαλέσει και, όταν του ζήτησε τον λόγο, ο αστυνομικός του είπε ότι δεν είχε καμιά δουλειά να βρίσκεται σ’ αυτόν τον χώρο!

Η ΚΑΕ Ολυμπιακός υποστηρίζει ότι το όλο σκηνικό με τα επεισόδια ήταν στημένο. Αυτό έρχεται να προστεθεί στην πεποίθηση που υπάρχει ότι προς αυτή την κατεύθυνση δίνονται εντολές από υψηλά κλιμάκια.

Στον αγώνα πρωταθλήματος Ολυμπιακού-ΑΕΚ 1-2 στο «Καραϊσκάκης», τον περασμένο Φεβρουάριο, οι αστυνομικές δυνάμεις χωρίς να έχει γίνει σχεδόν τίποτα, με τους παίκτες και τους διαιτητές στ’ αποδυτήρια, άρχισαν να εκτοξεύουν χημικά σε μια χούφτα οπαδών του Ολυμπιακού που εισήλθαν στον αγωνιστικό χώρο.

Ο υπεύθυνος επικοινωνίας της ΠΑΕ Ολυμπιακός Κώστας Καραπαπάς κατήγγειλε:

«Δύο διμοιρίες των ΜΑΤ πέταξαν δακρυγόνα στον αγωνιστικό χώρο. Οι ομάδες και οι διαιτητές πήγαν με απόλυτη ασφάλεια στα αποδυτήρια. Οι άνθρωποι του Ολυμπιακού τους πήραν και τους οδήγησαν στα αποδυτήρια. Κάποιοι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ καθυστέρησαν, άνοιξαν λεκτική διαμάχη με τους σεκιούριτι χωρίς να γίνει το παραμικρό. Κι εκείνη την ώρα, η επιλογή ήταν να φύγει μία διμοιρία από το κέντρο του γηπέδου και να… πάει στη Θύρα 7».

Αποτέλεσμα; Από τον Ολυμπιακό αφαιρέθηκαν τρεις πολύτιμοι για την έκβαση του πρωταθλήματος βαθμοί. Εκεί, σε συνδυασμό με την ήττα από την ΑΕΚ στις καθυστερήσεις, έμεινε πίσω ο Ολυμπιακός από την διεκδίκηση του τίτλου.

Πέρυσι τον Απρίλιο, στο αντίστοιχο παιχνίδι πρωταθλήματος, είχαν συμβεί τα ίδια και χειρότερα, καθώς όπως είχε καταγγείλει ο Ολυμπιακός: «Χτύπησαν αλύπητα κόσμο. Αυτό που έγινε απόψε, ΕΙΝΑΙ ΧΟΥΝΤΑ»!

Ο Κώστας Καραπαπάς είχε περιγράψει ότι:

«Με το που τελειώνει το παιχνίδι και ενώ έχουν μπει κάποιοι παίκτες μας στα αποδυτήρια, μια διμοιρία των ΜΑΤ απέκλεισε το χώρο εκεί και άρχισε να χτυπάει με τα γκλομπ στο κεφάλι αδιακρίτως παίκτες και μέλη της ομάδας !

Ο Νικολάου, αρχηγός της εθνικής Ελπίδων, έκανε το λάθος να είναι με πολιτικά και τον ξυλοκόπησαν όπως χτυπήθηκαν και ο Ανδρούτσος με τον Καπίνο, με τον τελευταίο να του λέει: Ρε παιδιά τι κάνετε, είμαστε παίκτες, είμαι παίκτης της εθνικής ομάδας.

Για ένα επτάλεπτο περίπου χτυπούσαν αδιακρίτως, μέχρι και αστυνομικούς από την ομάδα καταπολέμησης της βίας, αλλά και τον φροντιστή της ομάδας μας, τον Καραπιπέρη, που για είκοσι και πλέον χρόνια δεν έχει δώσει το παραμικρό δικαίωμα. Έβλεπαν ανθρώπους αιμόφυρτους και δεν σταμάταγαν να χτυπάνε».

Κι ενώ η αστυνομία έχει στο… μάτι τον Ολυμπιακό, σε ανάλογες περιπτώσεις επεισοδίων, οι εκθέσεις εξαφανίζουν ό,τι έχει δει όλη η Ελλάδα. Ως εκ τούτου οι ΠΑΕ τιμωρούνται απλά με πρόστιμο. Όλοι είδαν τα επεισόδια που έκαναν στα Γιάννινα οι οπαδοί του ΠΑΟΚ, ή στο ΟΑΚΑ οι οπαδοί της ΑΕΚ στο ματς πρωταθλήματος με τον «Δικέφαλο του βορρά». Πουθενά δεν αποτυπώθηκε η πραγματικότητα που εμφάνιζε η τηλεοπτική εικόνα.

Αποκορύφωμα τα όσα έγιναν στον τελικό Κυπέλλου ΑΕΚ-ΠΑΟΚ, όπου η συγκάλυψη ήταν προκλητική.

Ακόμη λοιπόν και να φτιάξουν στον επιθυμητό βαθμό η διαιτησία και η αθλητική Δικαιοσύνη, αν δεν ληφθούν μέτρα στην αστυνομία, τότε πάλι θα εκφράζονται έντονα παράπονα για τον ρόλο του κράτους στην έκβαση του πρωταθλήματος. Αποτέλεσμα; Μια τρύπα στο νερό της αξιοπιστίας. VAR λοιπόν και στην αστυνομία.

 

Οι ατιμώρητοι παράγοντες

Υπήρξαν παράγοντες που πρωτοστάτησαν σε επεισόδια, αλλά και δυναμίτισαν πολλές φορές το κλίμα, μένοντας ατιμώρητοι.

Η FIFA προχώρησε σε παρέμβαση και… «αναμένει από την επιτροπή δεοντολογίας της ΕΠΟ να κάνει πλήρη χρήση της εντολής της, σε συμμόρφωση με τον σχετικό κανονισμό. Ειδικότερα, και σε συμμόρφωση με τις διατάξεις του κώδικα δεοντολογίας της ΕΠΟ, αναμένει από την επιτροπή δεοντολογίας να ενεργεί αυστηρά κατά οποιουδήποτε αξιωματούχου – ήτοι οποιουδήποτε μέλους Δ.Σ., μέλους επιτροπής… ατόμων που ασκούν, de facto, τη διοίκηση επαγγελματικών ή ερασιτεχνικών σωματείων, ακόμα και εάν η συμμετοχή τους δεν είναι επίσημη – που προβαίνει σε δυσμενείς και δυσφημιστικές δηλώσεις κατά των αρχών και οργάνων του ποδοσφαίρου, ιδιαιτέρως μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης».

 

Δύο μέτρα και σταθμά

Η εξαφάνιση των επεισοδίων στον τελικό Κυπέλλου ΑΕΚ-ΠΑΟΚ προκάλεσε την έκρηξη του διευθυντή Επικοινωνίας της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Κ. Καραπαπά, που έκανε λόγο για δύο μέτρα και δύο σταθμά, επισημαίνοντας:

«Πούλμαν με κουζινομάχαιρα και κροτίδες. Οπαδοί που μπήκαν με “ντου” κατά εκατοντάδες χωρίς ΚΑΝΕΝΑ έλεγχο. Πετροπόλεμος ωρών των χουλιγκάνων με την Αστυνομία, χρήση χημικών για ώρες, χειροβομβίδων κρότου λάμψης κατά του πλήθους. Χούλιγκαν με κόφτες που κόβουν κιγκλιδώματα και εισβάλλουν στο γήπεδο όπου αντιμετωπίστηκαν πάλι με δακρυγόνα! Μέσα. Μέσα στον στίβο του ΟΑΚΑ. Νέες εισβολές για… πανηγυρισμό στη “γιορτή” του ποδοσφαίρου και ξύλο με τα ΜΑΤ.

Εκατοντάδες πυρσοί και κροτίδες και 15 ΦΩΤΟΒΟΛΙΔΕΣ ΕΥΘΕΙΑΣ ΒΟΛΗΣ. Ναι. Αυτές που ο Κοντονής έλεγε ότι πετάς μία και πάπαλα το παιχνίδι! Δεν τα λέω εγώ. Αυτά λέει η ΕΛ.ΑΣ. που δεν είδα (βέβαια) να περιγράφει το ξύλο στις εξέδρες του ΟΑΚΑ που όλοι οι Έλληνες είδαν LIVE! Όλοι; Μάλλον όχι! Δεν το είδε αυτός που συνέταξε την έκθεση. Στα επεισόδια του ΟΑΚΑ 5 λεπτά εκδίκαση και πρόστιμο. Στον Ολυμπιακό, θρίλερ εβδομάδων και -3 για δέκα δευτερόλεπτα ένταση σε παιχνίδι που ξεκίνησε, παίχτηκε και τέλειωσε ομαλότατα. Για ένταση μετά το ματς -3 στον Ολυμπιακό. Για όλα αυτά που είδαμε στο ΟΑΚΑ, πρόστιμο. Τι δεν καταλαβαίνεις;

Εδώ δε μιλάμε για “δυο μέτρα και δυο σταθμά”. Εδώ μιλάμε για όνειδος…».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα