FIFA-UEFA σε Αυγενάκη:«Περάσατε την ολιστική, τώρα αλλάξτε το νόμο»!!!

Όταν όλοι πανηγύριζαν ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο αλλάζει σελίδα με την περίφημη ολιστική μελέτη, η «Α» σημείωνε πως η συμφωνία που παρουσιάστηκε με τυμπανοκρουσίες δεν δεσμεύει κανέναν. Όλα άρχισαν στη Διακήρυξη Προθέσεων, που συνυπέγραψαν, στις 25 Φεβρουαρίου 2020, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, και ο τότε αντιπρόεδρος της FIFA, Γκρεγκ Κλαρκ. Τότε που κοκορευόταν ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης πως «μάζεψε» τους ξένους με τις ικανότητες και την εμβέλειά του, καπελώνοντας τον αρμόδιο υπουργό για θέματα Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη.

Η FIFA και η UEFA από την πρώτη στιγμή επισημάναμε πως δεν επρόκειτο να πουλήσουν την ΕΠΟ, αφού αυτή είναι μέλος τους και απ’ αυτήν ψηφίζονται. Έκαναν όμως τα κορόιδα, προκειμένου να εξομαλυνθεί η κατάσταση με την ελληνική κυβέρνηση που έβλεπε… τομές.

Πέρασε από τη Βουλή, η ολιστική πέρασε στα κομμάτια που ήθελε η ΕΠΟ από τη γενική της συνέλευση και μπήκε στο καταστατικό της, αλλά πού φθάσαμε σήμερα; Έγινε μια τρύπα στο νερό.

Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, θα μείνει με τις συναντήσεις με τους αξιωματούχους του ποδοσφαίρου που αποδείχθηκε πως τον δούλεψαν, καθώς πέρασαν αυτά που ήθελαν, αλλά για όσα είχαν ενστάσεις έθεσαν θέμα αυτοδιοίκητου. Και πλέον, αφού ο Λευτέρης Αυγενάκης πέρασε με νόμο αυτά που ήθελε και πίστευε πως είχε συμφωνήσει με FIFA και UEFA, έρχεται η ώρα να κάνει ταμείο. Έρχονται οι ξένοι και του λένε… να γίνει κουβέντα για να εξασφαλιστεί η συμβατότητα του νόμου με το καταστατικό της ΕΠΟ. Κοινώς, πάρε πίσω όσα θίγουν το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου και… καλή χώνεψη.

Θ’ αναρωτηθεί κανείς, από τον Φεβρουάριο του 2020 μέχρι σήμερα, δηλαδή σε διάστημα 20 μηνών, τώρα πήραν χαμπάρι πως υπάρχουν τέτοιου είδους θέματα;. Όλα είχαν δρομολογηθεί εξαρχής.

Πέρασε η «Ολιστική Μελέτη» των FIFA/UEFA στο Καταστατικό της ΕΠΟ. Μάλιστα. Δεν πήραν χαμπάρι τα έμπειρα κυβερνητικά στελέχη πως οι αλλαγές που έγιναν σε σχέση με το αρχικό κείμενο, ελάχιστα πράγματα άλλαζαν, και αυτά σε… βάθος χρόνου;

Με τη σύμφωνη γνώμη και των FIFA/UEFA, υπήρξαν τροποποιήσεις, ενώ η ΕΠΟ έκανε αμυδρές υποχωρήσεις και αναμφισβήτητα ήταν η νικήτρια στην όλη διαδικασία.

Τι αποδέχτηκε η ΕΠΟ;

Συγκεκριμένα:

«-Η Super League2 δεν θα έχει στις Γενικές Συνελεύσεις της ΕΠΟ έξι ψήφους (όπως ανέφερε αρχικά η Ολιστική Μελέτη), αλλά τρεις ψήφους. 

-Η ΕΠΟ δέχτηκε την ίδρυση Ένωσης Διαιτητών, αλλά με μία ψήφο στις Γενικές Συνελεύσεις και όχι δύο. Το ίδιο και για την Ένωση Προπονητών. Δύο ψήφους στις Γενικές Συνελεύσεις θα έχουν ο ΠΣΑΠ και οι γυναίκες. 

-Θα συμμετέχει εκπρόσωπος της Ένωσης Διαιτητών στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ, αλλά από το 2024 και έπειτα. Μέχρι τότε, ο εκπρόσωπος των διαιτητών δεν θα έχει δικαίωμα ψήφου. 

-Οποιαδήποτε αντικατάσταση μελών στην Ε.Ε. τής ΕΠΟ θα γίνεται κανονικά από τα αναπληρωματικά μέλη, και όχι υποχρεωτικά από διαιτητή ή από γυναίκα, όπως ήθελε αρχικά η Ολιστική Μελέτη. 

-Οι αποφάσεις και οι ενέργειες του CEO (ή εκτελεστικού διευθυντή) της ΕΠΟ θα τελούν υπό την έγκριση του προέδρου, άρα και της Εκτελεστικής Επιτροπής, και δεν θα λειτουργεί αυτόνομα και ανέλεγκτα, όπως προέβλεπε αρχικά η Ολιστική Μελέτη. 

-Η Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου τής ΕΠΟ θα έχει αποφασιστικές εξουσίες κυρίως για αγωνιστικά θέματα, όπως για το πόσοι θα προβιβάζονται και θα υποβιβάζονται. Τα διοικητικά θέματα θα τελούν υπό την έγκριση της Εκτελεστικής Επιτροπής, καθώς και εκείνα για τα οποία θα προκύπτει διαφωνία μεταξύ των δύο επαγγελματικών λιγκών. 

-Για τα δικαστικά όργανα θα εγκρίνονται τα πρόσωπα που θα προτείνει η πολιτεία και δεν θα γίνεται επιλογή».

Ακόμη και απ’ αυτά που πέρασαν, όμως, θα μπούμε σε διαδικασία… αναθεώρησης. Και με την περίφημη επιστολή τους στον υφυπουργό Αθλητισμού, FIFA και UEFA το ξεκαθαρίζουν ότι:

«Έφτασε πλέον η ώρα να συνεχίσουμε τη συζήτηση για τον Ελληνικό Αθλητικό Νόμο, προκειμένου να διασφαλιστεί η συμβατότητά του με το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ. Όπως θα ενθυμείστε, κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας στις 14 Ιουλίου 2021, συμφωνήσαμε να αποστείλουμε μια τεχνική αντιπροσωπεία των FIFA/UEFA στην Αθήνα, προκειμένου να συζητηθούν και αναζητηθούν λύσεις από κοινού με τους εκπροσώπους του γραφείου σας, με στόχο την εναρμόνιση συγκεκριμένων πτυχών του Ελληνικού Αθλητικού Νόμου, με την υποχρέωση της ΕΠΟ να χειρίζεται τις υποθέσεις της ανεξάρτητα και χωρίς αθέμιτη επιρροή, σε συμμόρφωση με το Καταστατικό της καθώς και τα Καταστατικά των FIFA και UEFA».

Ακόμη και τα ελάχιστα που άλλαξαν και θα υλοποιούσε η ΕΠΟ σε… βάθος χρόνου, πλέον υπάρχει πεδίον δόξης λαμπρόν να διαφοροποιηθούν και πάλι. Ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων βρίσκεται προ των πυλών. Μόνο που κερδισμένη βγήκε η Ομοσπονδία, που στην πράξη θα κάνει ό,τι θέλει, όπως είχε αποφασίσει κι έξω από τις κυβερνητικές πιέσεις διαφόρων φωστήρων που νόμιζαν πως ήταν οι νικητές της… σκληρής διαπραγμάτευσης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα