Φήμες μιλούν για πληρωμή του νέου Market Pass με τριπλή δόση από τον Οκτώβριο

Με τις φορολογικές δηλώσεις να παρατείνονται ως το τέλος Αυγούστου, το σενάριο της διπλής δόσης εντός του Σεπτεμβρίου, φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο

Σκέψεις για πρώτη πληρωμή του νέου market pass τον Οκτώβριο με τριπλή δόση. Υπό άλλες συνθήκες, στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και την ΑΑΔΕ θα προετοιμάζονταν για το νέο γύρο αιτήσεων του Market Pass, έτσι ώστε οι πρώτες δόσεις να δοθούν μέσα στο Σεπτέμβριο.  

Με τις φορολογικές δηλώσεις να παρατείνονται ως το τέλος Αυγούστου φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο ακόμα και το σενάριο της διπλής δόσης εντός του Σεπτεμβρίου. Και κάπως έτσι, δείχνει να κερδίζει έδαφος η τριπλή δόση- δεν το απέκλεισε ο Χ. Θεοχάρης μιλώντας στο ΣΚΑΪ- τον Οκτώβριο, έτσι ώστε να μην υπάρξουν λάθη κατά την επεξεργασία των νέων αιτήσεων και την επανεξέταση των εισοδηματικών- περιουσιακών κριτηρίων όσων πήραν τον πρώτο γύρο αυτής της έκτακτης ενίσχυσης, για τους μήνες Μάιο- Ιούλιο.  

Από την υποβολή της σχετικής διάταξης κιόλας είχε φανεί ότι στην περίπτωση που δινόταν η συνήθης παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις, οι δικαιούχοι του Market Pass- παλιοί και νέοι- θα έπρεπε να περιμένουν. Αυτό που κάνει τη διαφορά είναι ότι αν και εισοδηματικά- περιουσιακά κριτήρια μένουν ίδια, οι αιτήσεις θα εξετασθούν με βάση τα εισοδήματα του 2022 κι όχι του 2021, όπως έγινε με τον πρώτο γύρο της έκτακτης ενίσχυσης.  

Ίδιο παραμένει και το ύψος της ενίσχυσης, δηλαδή από 22 έως 100 ευρώ το μήνα, δηλαδή 66 έως 300 ευρώ για το τρίμηνο της παράτασης, ανάλογα με τον αριθμό των μελών του νοικοκυριού. Συγκεκριμένα, το ύψος της ενίσχυσης ανά νοικοκυριό ανέρχεται σε 10% επί του μηνιαίου ύψους αγορών που καθορίζεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και έως 1.000 ευρώ αγορών. Το ανωτέρω όριο αγορών δεν ισχύει για δικαιούχους με περισσότερα από έξι εξαρτώμενα τέκνα, ενώ σε κάθε περίπτωση δεν απαιτείται η προσκόμιση αποδείξεων για τις αγορές.

Το όριο εισοδήματος παραμένει στις 16.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό και 24.000 για τα ζευγάρια με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο ενώ εξακολουθούν να ισχύουν και τα κριτήρια ακίνητης περιουσίας αντικειμενικής αξίας έως 250.000 για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό και 400.000 για τα ζευγάρια. 

Σημειώνεται πως όσοι είχαν λάβει την προηγούμενη ενίσχυση δεν χρειάζεται να υποβάλουν εκ νέου αιτήσεις, καθώς θα εξεταστούν αυτεπαγγέλτως από την ΑΑΔΕ. Επίσης όσοι έλαβαν την προηγούμενη ενίσχυση μέσω ψηφιακής χρεωστικής κάρτας μπορούν, εφόσον εξακολουθούν να είναι δικαιούχοι, να εισπράξουν τη νέα ενίσχυση στην ίδια κάρτα, η οποία παραμένει ενεργοποιημένη έως την 31η Δεκεμβρίου 2023.

Υπενθυμίζεται ότι εάν ο δικαιούχος επιλέξει την πίστωση του ποσού της ενίσχυσης στην ψηφιακή χρεωστική κάρτα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για αγορά αγαθών κάθε είδους σε καταστήματα ή λαϊκές αγορές που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων. Εάν ο δικαιούχος επιλέξει την πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό, τα ποσά που καταβάλλονται ανέρχονται στο 80% επί του αρχικά προσδιοριζόμενου ποσού της ενίσχυσης, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για οποιεσδήποτε αγορές.

Η ανάγκη μιας νέας έκτακτης ενίσχυσης αποκτά δυστυχώς και πάλι επίκαιρο χαρακτήρα, καθώς ο πληθωρισμός τροφίμων όχι απλώς επιμένει αλλά “τσιμπάει”. Μετά από μια περίοδο αποκλιμάκωσης από τον περασμένο Δεκέμβριο, που είχε φτάσει στο 12,9% κι αφού έφτασε στο 9,6% το Μάιο, η πορεία του είναι ανοδική. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat, τον Ιούλιο ο δείκτης τιμών των τροφίμων- οινοπνευματωδών- καπνικών “σκαρφάλωσε” στο 10,9%.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα