Φωτιά στο ΠΑΟΚ-ΑΕΚ (β΄ διαλογής ο διαιτητής)

ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

Είναι στραβός ο γιαλός του ελληνικού ποδοσφαίρου ή στραβά αρμενίζουν οι καθοδηγητές του; Πριν αρχίσουν τα ντέρμπι και αρχίσουν οι χιλιοτραγουδισμένες φάσεις, τα παράπονα για τα σφυρίγματα των διαιτητών, ακούγονται σε μαζικότητα πιο δυνατά από ποτέ. Η πλειοψηφία των ομάδων έχει έντονα παράπονα και ακόμη βρισκόμαστε μόλις στην 3η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Super League!!

Την ευθύνη για τα πεπραγμένα της διαιτησίας την έχει η ΚΕΔ. Η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας λειτουργεί με νέα σύνθεση, με την προσδοκία να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Ο Πορτογάλος Βίτορ Μέλο Περέιρα εμπιστεύθηκε τον συμπατριώτη του Χουάν Αντόνιο Φερνάντεζ Μαρίν, υλοποιώντας τη σύσταση της Επιτροπής Παρακολούθησης της FIFA. Ο Μαρίν έχει την συν-υπευθυνότητα για τον ορισμό των διαιτητών και των αξιωματούχων αγώνων για όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες και το Κύπελλο Ελλάδος.

Το δίδυμο που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα στην ελληνική διαιτησία, πλαισίωσε ο Σουηδός Λίντμπεργκ, ως υπεύθυνος για τους βοηθούς διαιτητές. Η πεντάδα της ΚΕΔ συμπληρώνεται από τους Καλύβα και Τσαχειλίδη, οι οποίοι έχουν την ευθύνη των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων. Οι Τριτσώνης και Κουκουλάκης παραμένουν, αλλά τυπικά ο πρώτος θα ασχολείται με την ανάπτυξη της διαιτησίας, ενώ ο δεύτερος με τη λειτουργία του VAR.

Οι χαμηλές πτήσεις των διαιτητών μάς δημιουργούν την προσδοκία ότι το VAR θα λειτουργήσει ως… λυτρωτής στα λάθη που βγάζουν μάτια. Ως εκ τούτου, θα περιοριστεί η έντονη καχυποψία που υπάρχει σήμερα για τα σφυρίγματα των διαιτητών. Ωστόσο το σύστημα προβλέπεται να λειτουργήσει προς το τέλος της περιόδου. Μέχρι να επιλεχθούν, να εκπαιδευτούν και ν’ αποδώσουν οι VARαίοι, το πρωτάθλημα θα έχει πάρει φωτιά.

Οι αλλαγές που έκανε ο Περέιρα δεν δείχνουν να φέρνουν την άνοιξη στην ελληνική διαιτησία. Ο Πορτογάλος έθεσε εκτός του πίνακα της Superleague  εννέα διαιτητές, μεταξύ αυτών τρεις διεθνείς, ενώ σε αυτούς θα πρέπει να προστεθεί ο Θάνος που αποχώρησε πριν τον προλάβει ο Πορτογάλος.

Το πρόβλημα της ελληνικής διαιτησίας ήταν οι διεθνείς Καλογερόπουλος (Αθηνών), Αρετόπουλος (Τρικάλων) και Μάνταλος (Καβάλας), καθώς και οι Στυλιαράς (Αιτ/νιας), Μπλάνας (Μεσσηνίας), ενώ υποβιβάστηκαν στη δεύτερη κατηγορία οι Καραντώνης (Ημαθίας), Κατσικογιάννης (Ηπείρου), Νοεφυτιάδης (Κορινθίας) και Βάτσιος (Δυτ. Αττικής).

Ο αρχιδιαιτητής έδειξε εμπιστοσύνη στον Κομίνη (Θεσπρωτίας) που ήταν σημείο αναφοράς στο περίφημο ντέρμπι ΠΑΟΚ-ΑΕΚ κι επιχείρησε σημαντική ανανέωση με πρόσωπα που είναι άγνωστο σε ποιο βαθμό είχε παρακολουθήσει ώστε να έχει ιδίαν άποψη για τις ικανότητές τους. Τα εννέα νέα πρόσωπα που εμπιστεύθηκε ο Περέιρα είναι οι: Γρατσάνης (Τρικάλων), Βρέσκας (Πιερίας), Μανούχος (Αργολίδας), Λάμπρου (Ευβοίας), Τάσης (Ηπείρου), Κοτσάνης (Δράμας), Φωτιάδης (Καστοριάς), Γκορτσίλας (Μακεδονίας), Φωτιάς (Πέλλας).

Τι λες τώρα;

Ο Βίτορ Περέιρα δούλεψε με τους διαιτητές που επέλεξε στο Καρπενήσι, τους προετοίμασε κατάλληλα κι έβαλε τον πήχη ψηλά. Τι είπε ο Πορτογάλος;

«Είμαστε ευχαριστημένοι από την ποιότητα και τον όγκο δουλειάς του εκπαιδευτικού προγράμματος, αλλά και από την απόδοση των διαιτητών και βοηθών στο σεμινάριο. Πιστεύω ότι έχουμε αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις και έχουμε προσφέρει την απαραίτητη γνώση για να ξεκινήσει η σεζόν με τον κατάλληλο τρόπο. Παρά τον χαμηλό μέσο όρο ηλικίας και την έλλειψη μεγάλης εμπειρίας της ομάδας των διαιτητών αυτών, λόγω της ανανέωσης των πινάκων –9 διαιτητές και 17 βοηθοί είναι εντελώς νέοι σε αυτή την κατηγορία–, πιστεύουμε ότι με επαγγελματική νοοτροπία, απόλυτη προσήλωση στις αρχές της διαιτησίας και θέληση για συνεχή βελτίωση, οι διαιτητές της Α΄ κατηγορίας μπορούν να επιτύχουν τον βασικό μας στόχο για τη νέα περίοδο: να αυξήσουν την επιτυχημένη απόδοση των διαιτησιών από το 73% πέρυσι στο 90% των αγώνων της Super League φέτος».

Η προσγείωση στην πραγματικότητα ήταν ανώμαλη για τον Περέιρα και τους συνεργάτες του στην ΚΕΔ. Οι φωνές από παράγοντες, ποδοσφαιριστές, προπονητές, φιλάθλους, ήταν δικαιολογημένες στις περισσότερες των περιπτώσεων.

Ο Μέλο Περέιρα στις 31 Ιουλίου έκλεισε ένα χρόνο ως πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας, θέση την οποία ανέλαβε επί Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής, πριν καν την εκλογή του Βαγγέλη Γραμμένου δηλαδή. Συμπληρώνει 14 μήνες και όσοι ασχολούνται με το ποδόσφαιρο μπορούν πλέον να πουν με σιγουριά ότι έκανε μια τρύπα στο νερό.

Υποτίθεται ότι στηρίζει την ελληνική διαιτησία, αλλά οι… ξένοι είναι εδώ. Και αν στον τελικό Κυπέλλου ΑΕΚ-ΠΑΟΚ την περασμένη σεζόν στο ΟΑΚΑ έκρινε ότι πρέπει να φέρει έναν διαιτητή από το εξωτερικό διαλέγοντας από το πάνω ράφι (ο Ισπανός Μπορμπαλάν και οι βοηθοί του τον δικαίωσαν), τη νέα σεζόν τα θεμέλια για μία καινούργια εποχή στην ελληνική διαιτησία, φρόντισε να στηριχτούν σε ξένες βάσεις.

Ο Περέιρα απέδειξε περίτρανα ότι δεν εμπιστεύεται τον Έλληνα διαιτητή, πως δεν υπάρχει κατάλληλος να διευθύνει ένα ντέρμπι, κι έτσι με το καλημέρα την τέταρτη αγωνιστική του πρωταθλήματος έφερε έναν ρέφερι από τη… Φινλανδία.

Ο 40χρονος Ματίας Γκεστράνιους δεν έφθασε ποτέ ψηλά, στην καριέρα του σφύριξε ένα ματς για προκριματική φάση παγκοσμίου Κυπέλλου, και αυτό ποιο; Το Ιρλανδία-Νησιά Φερόες 3-0. Για δε προκριματικά Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος κρίθηκε ικανός να σφυρίξει Καζακστάν-Τσεχία 2-4, Μολδαβία-Λιχτενστάϊν 0-1, Σκοτία-Γιβραλτάρ 6-1 κι Ελβετία-Σαν Μαρίνο 7-0. Σε επίπεδο συλλόγων δεν πέρασε ούτε απ’ έξω από Champions League, ενώ στο Europa League δεν έφθασε σε κάποιο ματς ιδιαίτερης σπουδαιότητας. Κοινώς μάλλον ο Περέιρα πήρε τον φίλο του τον Φινλανδό αρχιδιαιτητή Χούτια Γιόνι, τον οποίο φιλοξενούσε το καλοκαίρι στο Καρπενήσι κι έκανε τη δουλειά.

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν για να κριθούν ανίκανοι οι Έλληνες διαιτητές να διευθύνουν ένα ντέρμπι από το οποίο δεν κρίνεται δα και ο τίτλος, χρειάζεται να χρυσοπληρώνονται ο Περέιρα, ο Μαρίν και ο Λίνμπεργκ. Για να καλέσουμε έναν Φινλανδό διαιτητή χρειάζεται να έχουμε… μέσο έναν Πορτογάλο αρχιδιαιτητή.

Και αν ο Μπορμπαλάν ήταν ικανός αλλά ήθελε και να κλείσει την καριέρα του με ψηλά το κεφάλι, ο 40χρονος Γκεστράνιους τι ρόλο παίζει; Πόσο μπορεί να βγάλει το κυριακάτικο ντέρμπι ΠΑΟΚ-ΑΕΚ, χωρίς παρατράγουδα; Αλλά και αν δεν πάει καλά ο Φινλανδός, θα έχει μήπως κάποιες επιπτώσεις; Θα τον τιμωρήσει η επιτροπή διαιτησίας της Φινλανδίας και δεν θα παίξει το Χόνκα-Γιάρο;

Ο Περέιρα ήδη παραδέχτηκε πως η… δουλειά του δεν απέδωσε. Στις 5 Σεπτεμβρίου, μετά δηλαδή την ολοκλήρωση της 2ης αγωνιστικής, η ΚΕΔ είχε εκδώσει ανακοίνωση με την οποία ενημέρωνε ότι θέτει εκτός πινάκων έναν βοηθό και εκτός ορισμών τρεις διαιτητές, έως ότου επαναξιολογηθούν, διότι δεν ανταποκρίθηκαν στην ανεκτή απόδοση που έχει θέσει η Επιτροπή.

Σε ό,τι αφορά στον βοηθό, άπαντες γνώριζαν πως πρόκειται για τον Βασίλη Καμπούρη, που ακύρωσε λανθασμένα γκολ του ΠΑΟΚ στη Νέα Σμύρνη ως οφσάιντ. Σε ό,τι αφορά στους διαιτητές, από τους ορισμούς της 4ης αγωνιστικής συνάγεται το συμπέρασμα ότι οι τρεις που τιμωρήθηκαν είναι οι Σιδηρόπουλος, Κουτσιαύτης και Παπαδόπουλος.

Ο διεθνής Σιδηρόπουλος (Δωδεκανήσου), που την Τρίτη τα πήγε περίφημα στον αγώνα του Champions League Μπαρτσελόνα – Αϊντχόφεν, πληρώνει την απόδοσή του στο Ξάνθη – Παναθηναϊκός για την 1η αγωνιστική. Ο Κουτσιαύτης (Άρτας) τιμωρήθηκε για την απόδοσή του στο ΠΑΟΚ – Αστέρας Τρίπολης επίσης για την πρεμιέρα του πρωταθλήματος, ενώ ο Παπαδόπουλος (Μακεδονίας) πληρώνει το μάρμαρο για την απόδοσή του στο Αστέρας Τρίπολης – ΑΕΚ για τη 2η αγωνιστική.

Ποια είναι εν ολίγοις τα αποτελέσματα της δουλειάς του Περέιρα στη διαιτησία στο πρωτάθλημα της Super League; Πάμε στα… χοντρά.

Στην πρεμιέρα ο Ολυμπιακός έχει πολλά παράπονα από τον Κουμπαράκη, γιατί στο ματς με τον Λεβαδειακό, στο 14΄, έπρεπε να δοθεί πέναλτι σε χέρι του Κρνέτα, αλλά και στο 45΄σε χέρι του Ντιόγκο η ΑΕΚ διαμαρτύρεται γιατί στον αγώνα με τον ΠΑΣ στο 84΄ κακώς ακυρώθηκε γκολ του Μάνταλου ως οφσάιντ, στην Ξάνθη ο Σιδηρόπουλος τα έκανε μαντάρα στο ματς με τον Παναθηναϊκό, καθώς στο 68΄ δεν υπήρχε πέναλτι υπέρ της Ξάνθης για χέρι του Ινσούα, καθώς η μπάλα χτύπησε μεν στο χέρι του Αργεντινού αλλά έπειτα από κόντρα, ενώ στο 75΄, υπήρξε πέναλτι για τον Παναθηναϊκό σε σπρώξιμο του Σιλά στον Χατζηγιοβάνη, όπου ο παίκτης της γηπεδούχου έπρεπε να δει και κόκκινη κάρτα. Στην Τούμπα ο ΠΑΟΚ κέρδισε τον Αστέρα με πέναλτι που δόθηκε από τον Κουτσιαύτη στο 56΄ σε βουτιά του Πρίγιοβιτς όταν ο Παπαδόπουλος άπλωσε το χέρι του για να διώξει την μπάλα.

Την 2η αγωνιστική ο ΟΦΗ φωνάζει για τη διαιτησία του Γρατσάνη στο Αγρίνιο, η Λάρισα έστειλε επιστολή στον Περέιρα και ζήτησε να μην οριστεί ξανά σε αγώνα της ο Τζοβάρας μετά τις αποφάσεις του στον αγώνα με τον Άρη, στην Τρίπολη ο Παπαδόπουλος έδωσε τραβηγμένο πέναλτι στην ΑΕΚ και δεν έδειξε δεύτερη κίτρινη στον Πόνσε, στη Νέα Σμύρνη στο 88΄, ο Ακπόμ σκόραρε αλλά ο βοηθός Καμπούρης που είναι ήδη παρελθόν ανακάλυψε οφσάιντ τον σκόρερ του ΠΑΟΚ, ο Ολυμπιακός διαμαρτύρεται για τον Φωτιάδη παρά την ευρεία νίκη του στο ματς με τον ΠΑΣ Γιάννινα (δεν έδωσε πέναλτι στον Μιράντα στο 85΄).

Την 3η αγωνιστική ο Διαμαντόπουλος στο 3ο λεπτό δεν έδωσε πεντακάθαρο πέναλτι στον ΠΑΟΚ στην ανατροπή του Ζαμπά από τον Στρέτζο του ΟΦΗ, ο Τζήλος άφησε με παράπονα τον Ολυμπιακό στο ματς με τον Αστέρα Τρίπολης καθώς στο β΄ μέρος δεν πέτυχε… σφύριγμα –ο Περέιρα τον επιβράβευσε πάντως ορίζοντάς τον τέταρτο στο ντέρμπι ΠΑΟΚ–ΑΕΚ, στο Ατρόμητος-Λαμία ο Ζαχαριάδης άφησε κακώς από το 58΄ τον γηπεδούχο με 10 παίκτες βγάζοντας λανθασμένα δεύτερη κάρτα στον Δημούτσο, ενώ ο Τάσης στο ματς Άρη-Λεβαδειακού έδωσε στο 64΄ πέναλτι στον φιλοξενούμενο αν και δεν υπήρξε καμία επαφή του Δεληζήση με τον Μαρκόφσκι.

Συμπέρασμα; Η εικόνα της διαιτησίας μέχρι σήμερα είναι τραγική. Η δουλειά που έχει κάνει ο Περέιρα αποδεικνύεται αποτυχημένη σε βαθμό… κακουργήματος. Φθάσαμε στην μετάκληση ξένων διαιτητών για να διευθύνουν τα ντέρμπι την 4η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Χρειαζόταν ΚΕΔ από Πορτογάλους και Σουηδούς για να ζητήσει η ΕΠΟ από άλλη Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία κάποιον διαιτητή για αγώνα ελληνικού πρωταθλήματος. Από την κωμωδία στο δράμα ή από το δράμα στην κωμωδία; Ο Περέιρα προφανώς δεν έχει απαντήσεις. Συνεπώς η μόνη δουλειά που έκανε και χρησίμευσε στα σχέδια που είχαν οι ιθύνοντες ήταν να εξαφανίσει διαιτητικά ολόκληρα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας. Εκεί στο… Νότο ειδικά τον πήραν χαμπάρι. Μέχρι πότε θα το ανέχονται; Το σχέδιο ανάπτυξης για την ελληνική διαιτησία, προφανώς έχει μετατραπεί σε ανέκδοτο. Με θύμα το ελληνικό ποδόσφαιρο.

«Τρώνε» τον πρόεδρο της ΕΠΣ Μακεδονίας

για τη διαιτησία του Παπαδόπουλου

Χοντραίνει το παιχνίδι με τη διαιτησία στο ελληνικό πρωτάθλημα, σε βαθμό που για τις αποφάσεις ενός διαιτητή να κινδυνεύουν με «αποκεφαλισμό» πρόεδροι Ενώσεων. Στον ΠΑΟΚ είναι πυρ και μανία με τον ρέφερι Γιάννη Παπαδόπουλο της ΕΠΣ Μακεδονίας για το πέναλτι που έδωσε στην ΑΕΚ στην Τρίπολη, στην ανατροπή του Μάνταλου.

Κάποιος πρέπει να πληρώσει τους τρεις βαθμούς της ΑΕΚ. Στο στόχαστρο σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται ο πρόεδρος της ΕΠΣΜ Σάββας Δημητριάδης, ο οποίος ήταν ΓΓ της Ένωσης μέχρι την ημέρα που ο τότε πρόεδρος Βαγγέλης Γραμμένος, αποφάσισε να μετακινηθεί στην ΕΠΟ.

Μεταξύ Μάκη Γκαγκάτση και Σάββα Δημητριάδη υπήρξε πρόσφατα έντονη αντιπαράθεση. Μάλιστα στο «κάδρο» της επίθεσης μπήκε και ο Αλέκος Τικόζογλου νυν πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτησίας της ΕΠΣ Μακεδονίας! Το περίεργο στην δεύτερη περίπτωση είναι πως ο Αλ. Τικόζογλου είναι κουμπάρος του Μάλαμα Τεβεκέλη, ισχυρού ανθρώπου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ που χειρίζεται αποκλειστικά θέματα Ποδοσφαιρικών Ενώσεων.

Το σίγουρο είναι πως η αντίστροφή μέτρηση για την καθαίρεση του Σάββα Δημητριάδη άρχισε καθώς οι χειρισμοί του σε θέματα επαγγελματικού ποδοσφαίρου κρίθηκε πως δεν είναι οι κατάλληλοι.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα