Πιέσεις σε διαιτητές (που δεν τις γράφουν) και απουσία Σιμιτζόγλου – Περέιρα (που τις μαθαίνουν από τα ΜΜΕ)

ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ

Διευκρινίσεις για τις ασάφειες του Πειθαρχικού Κώδικα ζήτησε ο αθλητικός δικαστής της Super League από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ. Ο πρωτοδίκης Χριστόφορος Μάρκου υπογράμμισε κάποια σημεία που προκαλούν διχογνωμίες στην ερμηνεία τους. Κυρίως στο θέμα των ποινών για τις προσωρινές διακοπές ενός αγώνα από τη ρίψη αντικειμένων.

Πρόκειται για ένα από τα προβλήματα, τα οποία καλείται να λύσει η Αθλητική Δικαιοσύνη, είτε μιλάμε για τον πρώτο είτε για τον δεύτερο βαθμό. Για κάποιους είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου. Διότι κάτω από τη στάθμη των κατηγορητηρίων υπάρχουν πολλά ζητήματα που απειλούν να τινάξουν στον αέρα τα πρωταθλήματα.

Κορυφαίο πρόβλημα αποτελεί η στάση παραγόντων και στελεχών να λένε διάφορα «γαλλικά» στους διαιτητές, χωρίς όμως να πράττουν οι τελευταίοι το καθήκον τους, που δεν είναι άλλο από την πιστή καταγραφή διαλόγων και φραστικών επιθέσεων.

Η στραβή μέρα φάνηκε από την «καλησπέρα» στη σεζόν. Στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος ο Ρασβάν Λουτσέσκου τα έβαλε με τον Αριστομένη Κουτσιαύτη, αν και ο Αρτινός έδωσε στον ΠΑΟΚ ένα πέναλτι που δεν θα σφύριζε ούτε ο Γιώργος Σαββίδης.

Ίσως να το έδινε ο Μάκης Γκαγκάτσης, αλλά ο Ρουμάνος θυμήθηκε ότι πέρσι έχασε το πρωτάθλημα από την ΑΕΚ και ξεσάλωσε με καταγγελίες για κλοπές, διαρρήξεις και πάσης φύσεως αδικήματα.

Ο Λουτσέσκου ανάβει φωτιές κάθε τρεις και λίγο. Λες και τον έχουν διαβεβαιώσει πως βρίσκεται στο απυρόβλητο. Γι’ αυτό συνέχισε στο ίδιο βιολί και μετά τον αγώνα στη Νέα Σμύρνη κόντρα στον Πανιώνιο, αλλά και έπειτα από το διπλό επί του ΟΦΗ στην Κρήτη. Ακόμα και στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου φρόντισε ο Ρουμάνος να δυναμιτίσει την ατμόσφαιρα της Τούμπας, στην οποία ετοιμάζονται για να υποδεχθούν αύριο βράδυ την ΑΕΚ. «Εμείς κερδίσαμε το πρωτάθλημα, αυτοί το έκλεψαν! Υπήρξαν πολλά πράγματα στο συγκεκριμένο παιχνίδι για να μην μας επιτρέψουν να χαρούμε το αποτέλεσμα που πήραμε. Είναι κάτι που έχει γίνει και θα το θυμούνται όλοι για όλη τους τη ζωή. Κι εμείς και οι αντίπαλοί μας, που ξέρουν ότι δεν κέρδισαν καθαρά», είπε ο Λουτσέσκου και απείλησε πως θα συνεχίσει να λέει τα ίδια.

Από κοντά και ο Μάκης

Στη Νέα Σμύρνη, βέβαια, ο διαιτητής Αναστάσιος Παπαπέτρου και κυρίως ο βοηθός Βασίλειος Καμπούρης δέχθηκαν τρομερή φραστική επίθεση από τον Μάκη Γκαγκάτση και άλλα στελέχη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Τα έγραψαν ακόμα και τα ΜΜΕ που ελέγχονται από τον «δικέφαλο» του Βορρά. Όσο είδατε εσείς κάποιον να καλείται σε απολογία, άλλο τόσο είδαμε κι εμείς τον Εντέν Αζάρ στην 11άδα που παρέταξε η Τσέλσι στην Τούμπα.

Στόχος ο Δημητριάδης

Οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ, πάντως, λένε ότι πρώτα απ’ όλα τα θεσμικά όργανα πρέπει να δείξουν ευαισθησία σε όσα πράττουν στελέχη άλλων ομάδων. Αναφέρονται συχνά-πυκνά στον Βασίλη Δημητριάδη. Υποστηρίζουν ότι σε κάθε ματς, ειδικά στο ΟΑΚΑ, ο γενικός αρχηγός της ΑΕΚ πιέζει τους διαιτητές. Κυρίως στο ημίχρονο. Στα ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης ανακυκλώθηκε για μέρες «το πέσιμο», όπως έγραψαν, του Δημητριάδη στον διαιτητή Άγγελο Ευαγγέλου.

Έβραζαν και με Ολυμπιακό

Από το βράδυ της Κυριακής στην Τούμπα έκαναν λόγο και για ατιμωρησία του Ολυμπιακού. Κατηγορούσαν, μάλιστα, ευθέως τον Θανάση Τζήλο από τη Λάρισα και τον Γιώργο Βρέσκα της Πιερίας ότι δεν έγραψαν για τη φραστική επίθεση που δέχθηκαν από στελέχη των «ερυθρολεύκων». Πρώτος ανέβασε τους τόνους ο Δημήτρης Μπούζας στο Metrosport και στη συνέχεια πήραν τη σκυτάλη και οι υπόλοιποι αρθρογράφοι, αλλά και οι ρεπόρτερ που χρησιμοποίησαν τα σχόλιά τους ως πριονοκορδέλα, από την οποία πέρασαν τον Ολυμπιακό.

Οι ευθύνες του Περέιρα

Το καθεστώς ατιμωρησίας, πάντως, δεν παγιώθηκε από τους παράγοντες. Οι διαιτητές δίνουν δικαιώματα. Εκείνοι κλείνουν τα μάτια και αποφεύγουν να γράψουν όσα συμβαίνουν στα διάφορα γήπεδα. Κι εδώ οι ευθύνες βαραίνουν τον αρχιδιαιτητή. Ο Μέλο Περέιρα όφειλε να πάρει μέτρα. Κυρίως, όμως, έπρεπε να έχει απλώσει μανδύα προστασίας στους διαιτητές μέσα από την καταγραφή των περιστατικών στο φύλλο αγώνα. Μόνο έτσι μπορούν οι διαιτητές και οι βοηθοί να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς να αισθάνονται πίεση, ενδεχομένως και φόβο. Διότι αν τιμωρηθούν ένας, δύο ή τρεις παράγοντες και μαζί τους και οι ομάδες, τότε οι υπόλοιποι θα σκεφτούν σοβαρά πριν κατηφορίσουν στον αγωνιστικό χώρο. Άρα, οι τακτικοί δικαστές ίσως να πρέπει να πάρουν κι άλλες πρωτοβουλίες εκτός από τα αιτήματα για ερμηνεία των διατάξεων. Ίσως θα έπρεπε να αρχίσουν τις κλήσεις σε απολογία και των διαιτητών που δεν ακολουθούν σωστά τους κανονισμούς που καθορίζουν τα καθήκοντά τους, τα δικαιώματά τους και τις υποχρεώσεις τους.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα