«Φράχτης» στην ανομία σε γειτονίες και πανεπιστήμια

Το στοίχημα της εμπέδωσης της ασφάλειας τους πολίτες αποκτά ιδιαίτερο νόημα για την κυβέρνηση ενόψει και των ευρωεκλογών

Μπορεί ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης να σηκώνει τον σταυρό της εύρυθμης λειτουργίας του ΕΣΥ, ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης να έχει πάρει πάνω του τον νόμο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως να έχει τα δικά της βάσανα με τη διαρροής των emails των αποδήμων του 2023, αλλά ο υπουργός με τον ταυτοτικό για τη Ν.Δ. «Γολγοθά» κατοικοεδρεύει στη λεωφόρο Κατεχάκη…

Του Νίκου Τσαγκατάκη

Πριν από περίπου 10 ημέρες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοίδης, βρέθηκε στα βορειοανατολικά σύνορα της χώρας στον Έβρο. Αιτία της επίσκεψής του ήταν να διαπιστώσει από κοντά την πρόοδο του έργου της επέκταση του φράχτη που αποτελεί ανάχωμα των παράτυπων μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών από το συγκεκριμένο πέρασμα των ελληνοτουρκικών συνόρων.

Σύμφωνα με τον 68χρονο Μακεδόνα υπουργό (σ.σ. κατάγεται από το Νησί της Ημαθίας) η Ελλάδα είναι υπεύθυνη για τα ανατολικά ευρωπαϊκά σύνορα εξ ου και συνεχίζεται η θωράκισής τους θα συνεχιστεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις περατωθεί η κατασκευή της μήκους 35 χλμ. επέκτασης, θα ακολουθήσει η επέκταση προς τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας που θα περιλαμβάνει και συνοδές παρεμβάσεις όπως κιγκλιδώματα ύψους 5 μέτρων, ειδικές λαμαρίνες που αποτρέπουν την αναρρίχηση καθώς και ηλεκτρονική επιτήρηση της συνοριογραμμής.

Αν εξαιρέσουμε το γεγονός ότι εσχάτως η Ελλάδα έχει αποκτήσει ένα καινούργιο hot spot των μεταναστευτικών ροών της Μεσογείου (σ.σ. στο νησάκι Γαύδος της Κρήτης), η εικόνα ασφάλειας που κυριαρχεί στην Κατεχάκη για την ασφάλεια στον Έβρο είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική.

Δυστυχώς, όμως, δεν είναι ίδια η εικόνα για την ασφάλεια που (δεν) υφίσταται εντός των αστικών τειχών και σχετίζεται είτε με την εγκληματικότητα στις γειτονιές είτε με την εφηβική-νεανική παραβατικότητα ή ακόμη και με τα περιστατικά ανομία εντός και εκτός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Καίγονται στο Μαξίμου

Το εν γένι ζήτημα της ασφάλειας «καίει» την κυβέρνηση. Περίτρανη απόδειξη ότι σε μία από τις πρόσφατες αναρτήσεις που έχει καθιερώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να κάνει στο Facebook με αντικείμενο τον εβδομαδιαίο απολογισμό του κυβερνητικού έργου, αναφέρθηκε εκτενώς στα περιστατικά βίας με πρωταγωνιστές νέους.

Εστιάζοντας κυρίως στα περιστατικά της πλατείας Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι η «γαλάζια» διακυβέρνηση τοποθετείται σταθερά και κάθετα απέναντι σε κάθε μορφή βίας που απειλεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και την ίδια την κοινωνική συνοχή.

Κι αυτό το αίσθημα ασφάλειας αφορά σύμφωνα με τον πρόεδρο της κυβέρνησης και τα πανεπιστήμια, για τα οποία το μήνυμα που εκπέμπεται από την Ηρώδου Αττικού και εν συνεχεία από τον αριθμό 4 της λεωφόρου Κανελλοπούλου είναι ότι δεν θα επιτραπεί να φιλοξενούν κατ΄ ευφημισμό και κατ’ επίφαση «πάρτι» που στην πορεία μεταμορφώνονται σε φεστιβάλ βανδαλισμού.

Η αλήθεια είναι ότι αυτό το… φρούτο δεν είναι καινούργιο και πολίτες όπως για παράδειγμα αυτοί που ζουν στις γειτονιές πέριξ της Πανεπιστημιούπολης του Ζωγράφου γεύονται συχνά την «πικρή» του γεύση. Θυμίζεται ότι στα μέσα Μαρτίου αρκετά Ι.Χ. αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες, ακόμη και σχολικά λεωφορεία που βρίσκονταν σταθμευμένα σε όμορους με την Πανεπιστημιούπολη δρόμους καταστράφηκαν από εμπρηστική επίθεση αγνώστων.

Μάλιστα λίγες 24ωρα νωρίτερα από το παραπάνω συμβάν η ίδια περιοχή είχε μετατραπεί σε θέατρο σύγκρουσης δυνάμεων της Αστυνομίας με κουκουλοφόρους, οι οποίοι βγήκαν από την Πανεπιστημιούπολη την ώρα που πραγματοποιείτο ένα μεταμεσονύκτιο πάρτι και πυρπόλησαν κάδους απορριμμάτων και σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Σαν να μην έφτανε, δε, αυτό οι κουκουλοφόροι φέρεται να επέστρεψαν στην Πανεπιστημιούπολη και λίγη ώρα αργότερα να επανέκαμψαν στα «όπλα» εξαπολύοντας επίθεση με φωτοβολίδες και μολότοφ προς τη Διεύθυνση των ΜΑΤ στην περιοχή του Ζωγράφου.

Η επιχείρηση στο ΑΠΘ και η εντονότερη αστυνόμευση των γειτονιών

Το ρεπορτάζ λέει αυτά τα δύο περιστατικά έβαλαν σε σκέψεις την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (σ.σ. οι πληροφορίες ήθελαν τον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να είναι έντονα ενοχλημένος με την επαναληπτικότητα των περιστατικών), καθώς το φαινόμενο δεν είναι μεμονωμένο.

Στον απόηχο αυτού του κλίματος προφανώς πάρθηκε και η απόφαση της προ-προηγούμενης εβδομάδας για την αστυνομική επιχείρηση στη Σχολή Θετική Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου η ΕΛ.ΑΣ. επενέβη ύστερα από καταγγελία για την πρόκληση φθορών στην υπό κατασκευή βιβλιοθήκη στη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, με αποτέλεσμα να συλληφθούν 49 άτομα και να κατασχεθούν ουκ ολίγα «πολεμοφόδια (βλ. ναυτικοί πυρσοί, ξύλινα κοντάρια, αντιασφυξιογόνες μάσκες, κράνη και χειροβομβίδες κρότου λάμψης, πυροσβεστήρες, βαριοπούλα κ.ά.).

Στην ίδια λογική της αποκατάστασης του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών εντάσσεται και η απόφαση για εντονότερη παρουσία της Αστυνομίας στις γειτονιές που έχει ήδη αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά. Ο πρωθυπουργός μαζί με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη έχουν τρόπον τινά εξειδικεύσει ότι αυτό θα γίνει κυρίως στις μεγάλες πόλεις της χώρας και στις πιο «δύσκολες» γειτονιές, δηλαδή σε αυτές που το «ιστορικό» τους σε περιστατικά εγκληματικότητας και επεισοδίων είναι πιο επιβαρυμένο, αλλά και εκεί όπου σημειώνονται περιστατικά με ξυλοδαρμούς ανηλίκων.

Το στοίχημα, βεβαίως, παραμένει μεγάλο και στο… νικηφόρο αποτέλεσμα ποντάρει πολλά η κυβέρνηση. Όχι μόνο γιατί θα ανακουφιστεί μεγάλη μερίδα του πληθυσμού που είναι το πρωτεύον, αλλά κι επειδή ένα σημαντικό μέρος του νεοδημοκρατικού ακροατηρίου θέλει να δει μια πολιτική που να αγγίζει τις δικές του προτεραιότητες. Κι αυτό το τελευταίο δεν το πετούν στη… θάλασσα οι επιτελάρχες του Μαξίμου ενόψει και των ευρωεκλογών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα