Γ. Αγγελής: “Τεράστια πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα ασκούσαν πιέσεις”

"Βόμβες" για τους εισαγγελείς διαφθοράς και υπουργούς κρύβει η αναφορά του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου προς την Ξένη Δημητρίου

Την περασμένη Κυριακή, το σάιτ που διαχειριζόμαστε «iapopsi.gr» είχε προχωρήσει σε μια ανάρτηση σχετικά με τις συνθήκες παραίτησης του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιάννη Αγγελή, από τα καθήκοντά του ως επόπτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς για την υπόθεση Novartis.

Όπως είχαμε τονίσει στο σχετικό ρεπορτάζ, η παραίτησή του είχε υποβληθεί στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, και το περιεχόμενό της έκρυβε πολλά εδάφια που αφορούσαν το παρασκήνιο της υπόθεσης, και ειδικότερα τις πιέσεις που ασκούσαν πολιτικά αλλά και οικονομικά μεγαθήρια, ώστε να καταταγεί η Novartis «στο μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολεμικής Ελλάδας», σύμφωνα με δημόσια τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημ. Παπαγγελόπουλου.

Το παρασκήνιο της παραίτησης του Γιάννη Αγγελή, σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, λίγο-πολύ είναι  γνωστό. Σε συνάντηση στη Βιέννη των τριών εισαγγελέων Διαφθοράς και του Γ. Αγγελή με Αμερικανούς του FBI, σύμφωνα με πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Δημοκρατία», ο αντεισαγγελέας Α.Π. αρνήθηκε να παραλάβει στοιχεία, που είχαν προέλθει από υποκλοπές των Αμερικανών και τα οποία –κατά την εφημερίδα– ενοχοποιούσαν έναν πρώην υπουργό Υγείας. Η πληροφορία αυτή διέρρευσε από υψηλόβαθμο υπουργό που διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με την εφημερίδα.

Όμως οι εξελίξεις για τη Novartis το πρώτο εικοσαήμερο του νέου έτους άρχισαν να παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας.

Η σύλληψη και οι καταγγελίες του προστατευόμενου μάρτυρα Νίκου Μανιαδάκη, ότι εκβιάζετο από δικαστικούς λειτουργούς για να καταθέσει ότι μέσω του ιδίου χρηματίζονταν τρία πολιτικά πρόσωπα, η δήλωση του πρώην υπαλλήλου της Novartis Δεστεμπασίδη –που εμμέσως πλην σαφώς φωτογράφισε τον εαυτό του ως προστατευόμενος μάρτυρας με την επωνυμία «Αικατερίνη Κελέση»– και η παραδοχή της γραμματέως του Φρουζή, Μαρίας Μαραγγέλη,  ότι έχει δώσει κατάθεση ως μάρτυρας στους εισαγγελείς Διαφθοράς, δημιούργησαν ένα αρνητικό κλίμα για τους εισαγγελείς που χειρίστηκαν την υπόθεση και βεβαίως για τους αρμόδιους υπουργούς Δικαιοσύνης.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός εντυπώσεων ήταν να ασκηθούν διώξεις πολιτικών προσώπων αμέσως μετά το συλλαλητήριο της περασμένης Κυριακής, 21/1, γι’ αυτό και η εφημερίδα μας είχε ρεπορτάζ με τον τίτλο «Deza vu (μετά το συλλαλητήριο)».

Επειδή όμως τα στοιχεία για τη δίωξη ήταν πολύ, μα πολύ ισχνά, στην προσπάθειά τους οι αρμόδιοι να δικαιολογήσουν ακόμα και ισχνές «αποχρώσες ενδείξεις», έβαλαν στο στόχαστρο τον Γιάννη Αγγελή, ότι δήθεν αρνήθηκε να παραλάβει «σημαντικά στοιχεία που “έδεναν” τις διώξεις».

Ο Γιάννης Αγγελής, που τοποθετήθηκε στη θέση αυτή από την Ξένη Δημητρίου, όπως είναι φυσικό δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια. Μέσα από μια πολυσέλιδη αναφορά προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, υπέβαλε την παραίτησή του, αιτιολογώντας την όμως με στοιχεία τα οποία αν δουν το φως της δημοσιότητας, τότε πολλοί θα χάσουν όχι μόνο τον ύπνο τους αλλά και τη μεγάλη θέση που κατέχουν, σε επίπεδο υπουργικής καρέκλας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, ο εισαγγελέας στην αναφορά του κάνει λόγο για «τεράστια πολιτικά αλλά και οικονομικά συμφέροντα» που ασκούσαν πιέσεις για την υπόθεση Novartis, με τον ίδιο να μην υποκύπτει στις πιέσεις και όπως τονίζει στην αναφορά του, να τους απαντά ότι «αυτά τα πράγματα δεν γίνονται».

Στην αναφορά του με ποινικό χαρακτήρα καταγγέλλει πρόσωπα που εμπλέκονται στην έρευνα, κατονομάζοντας την κα Ελένη Τουλουπάκη και αρμόδιο υπουργό, από τον οποίο δεχόταν πιέσεις, όπως και από άλλα κυβερνητικά στελέχη.

Χαρακτηριστικά, όπως αναφέρει, «Αν για την υπόθεση Βγενόπουλου δέχτηκα πιέσεις με βαθμό 10, για την υπόθεση Novartis οι πιέσεις φτάνουν το 1.000»!!!

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ασκήθηκαν πιέσεις από στελέχη της κυβέρνησης και αρμόδιο υπουργό, ώστε να τεθεί στο αρχείο η αναφορά του Γ. Αγγελή.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η υπόθεση Novartis παίρνει πλέον μια άλλη μορφή. Οι καταγγελίες Μανιαδάκη περί εκβιασμών και η αναφορά του Γιάννη Αγγελή, ήδη έχουν οδηγήσει την αντιπολίτευση μέσω των βουλευτών Παπαθεοδώρου (ΚΙΝΑΛ) και Παναγιωτόπουλου (ΝΔ) στην κατάθεση ερώτησης για το περιεχόμενο της αναφοράς του εισαγγελέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά το πέρας του Μακεδονικού, την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει μπαράζ προσφυγών στη Δικαιοσύνη από τους θιγόμενους  πολιτικούς, με βάση τις καταγγελίες Μανιαδάκη και το περιεχόμενο της αναφοράς του Γιάννη Αγγελή.

Εδώ πρέπει να σημειωθούν τα εξής άκρως σημαντικά στοιχεία. Στην προσφυγή του Νίκου Μανιαδάκη –που απερρίφθη– προς το δικαστικό συμβούλιο, με περιεχόμενο να του επιτραπεί η  έξοδος από την Ελλάδα και να του παραδοθεί το διαβατήριό του, επαναλαμβάνει τις ίδιες καταγγελίες που είχε αναφέρει στις πολλαπλές συνεντεύξεις του στην τηλεόραση. Η αποτύπωση πλέον σε δικόγραφο των καταγγελιών του και των πλημμελειών της έρευνας των οικονομικών εισαγγελέων, ανοίγει τον δρόμο για προσφυγή στη Δικαιοσύνη των θιγομένων και μάλιστα με βαρύτατες για δικαστικούς λειτουργούς παραβάσεις του Ποινικού Κώδικα.

Όπως γίνεται αντιληπτό, ο πρώτος μήνας του 2019 είναι γεμάτος εκπλήξεις και τα γεγονότα δείχνουν ότι και τον Φεβρουάριο δεν θα πλήξουμε.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα