Γαλάζια ολομέτωπη επίθεση στον Ανδρουλάκη

Η… απαίτηση για άλλο πρωθυπουργό έβαλε φωτιά στο πολιτικό σκηνικό εκτινάσσοντας στα ύψη την αδρεναλίνη

Από την ημέρα που παραχώρησε τη συνέντευξη στην ΕΡΤ ο Νίκος Ανδουλάκης, όπου έθεσε συγκεκριμένα προαπαιτούμενα για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας προκλήθηκε τεράστια αναταραχή στο πολιτικό προσωπικό της χώρας. Η νέα κατάσταση δημιουργεί αβεβαιότητες και μεγαλύτερες συγκρούσεις όσο πλησιάζουμε για την τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Η αλήθεια είναι ότι την ίδια θέση έχει εκφράσει εδώ κι ένα χρόνο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή να μην είναι πρωθυπουργός ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ούτε ο Αλέξης Τσίπρας, σε περίπτωση συνεργασίας κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης, όμως τότε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ δεν αντέδρασαν κάνοντας λόγο για καπρίτσιο. Τώρα, όμως προκλήθηκαν αναταράξεις και όλοι συμφωνούν ότι οδηγούμαστε σε ένα θερμό καλοκαίρι.

Προφανώς η θέση του ΠΑΣΟΚ για αποκλεισμό των δύο προέδρων των πρώτων κομμάτων να μην ακουγόταν όσο η Ν.Δ. -με βάση τις δημοσκοπήσεις- έδειχνε ότι μπορούσε να επιτύχει το στόχο της αυτοδυναμίας. Όμως η τραγωδία των Τεμπών άλλαξε τα δεδομένα και με βάση τις δημοσκοπήσεις η αυτοδυναμία προς ώρας μοιάζει ανέφικτη. Ή όπως ισχυρίζονται οι δημοσκόποι την έκανε εξαιρετικά δύσκολη. Λογικά, λοιπόν, στον δημόσιο διάλογο μπαίνουν οι κυβερνήσεις συνεργασίας, ή σε έσχατη λύση οι τρίτες εκλογές.

Φυσικά εάν συμβούν αυτά μιλάμε για ακυβερνησία, καθώς από τις αρχές Ιουνίου η χώρα θα πορευθεί με υπηρεσιακή κυβέρνηση με πιθανό πρωθυπουργό τον Ιωάννη Σαρμά. Και το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι πως τα κόμματα- εάν χρειασθεί να κάτσουν στο τραπέζι -θα βρουν λύση σβήνοντας όλα όσα ακούγονται ένθεν κακείθεν. Ήδη εδώ και δέκα ημέρες μαίνεται η σύγκρουση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ με την Χαριλάου Τρικούπη να διαμηνύει ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι σε μείζονα θεσμική και προγραμματική σύγκρουση με το σύστημα Μητσοτάκη».

Το Μαξίμου θέλει αυτοδυναμία

Η στρατηγική του Μαξίμου παραμένει η επίτευξη της αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές και γι’ αυτό κορυφαίοι υπουργοί επιτέθηκαν κατά του Νίκου Ανδρουλάκη, θέλοντας να απαξιώσουν την πρότασή του για κυβέρνηση χωρίς του Κυριάκο Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα, τους οποίους το ΠΑΣΟΚ θεωρεί «καμένους». Στο Μαξίμου θεωρούν ότι με τις συνεχείς επιθέσεις και την απαξίωση προς το ΠΑΣΟΚ θα ανακόψουν τις διαρροές κεντρώων ψηφοφόρων προς την γκρίζα ζώνη των αναποφάσιστων, όπως αναλύουν οι δημοσκόποι.

Θέτοντας το δίλημμα της ακυβερνησίας με ευθύνη του Νίκου Ανδρουλάκη επιδιώκουν-τουλάχιστον στις δεύτερες κάλπες -να επαναπροσεγγίσουν τους αποστασιοποιημένους ψηφοφόρους της Ν.Δ. και τους κεντρώους πολίτες που την στήριξαν το 2019. Χαρακτηριστική είναι η δήλωσή του Κυριάκου Μητσοτάκη από τις Βρυξέλλες όταν ερωτηθείς για τις μετεκλογικές συνεργασίες σε σχέση με τις πρόσφατες δηλώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη απάντησε: «Ρωτήστε τον ίδιο τι ακριβώς εννοούσε». Και πρόσθεσε: «Η χώρα χρειάζεται ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση για να κάνουμε το μεγάλο άλμα στο μέλλον. Για αυτό αγωνίζομαι και θα εξακολουθώ να αγωνίζομαι. Για τα υπόλοιπα ρωτήστε άλλους τι εννοούν».

Μετά την επίθεση κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης κατά του Νίκου Ανδρουλάκη, προς ώρας οι γέφυρες με το ΠΑΣΟΚ έχουν πέσει οριστικά. Άλλωστε, η αποκάλυψη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι στη δεξίωση της Προέδρου της Δημοκρατίας το περασμένο καλοκαίρι ο κ. Μητσοτάκης του ζήτησε να «βάλει πλάτη» για να αλλάξει ο κ. Μενουδάκος από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και να τοποθετηθεί η Εύη Χριστοφιλοπούλου, είναι ένα στοιχείο που μετράει στις σχέσεις των δύο κομμάτων. Έρχεται άλλωστε να προστεθεί στην υπόθεση των υποκλοπών κατά του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος θεωρεί προσωπικά υπεύθυνο τον πρωθυπουργό. Μέχρι τις εκλογές θεωρείται δεδομένο ότι η Νέα Δημοκρατία θα εντείνει την πολεμική κατά του ΠΑΣΟΚ και την απαξίωση προσωπικά του Νίκου Ανδρουλάκη, προκειμένου να ψαλιδίσει τα ποσοστά του.

Ναι μεν αλλά από τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει με ήπιους τόνους ότι η πρωτιά στις εκλογές σημαίνει ότι αυτοδίκαια ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι πρωθυπουργός. Στην Κουμουνδούρου επιμένουν ότι θα διεκδικήσουν την πρωτιά και τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης πάνω σε προγραμματική συμφωνία. Δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να ρίξει στο ΠΑΣΟΚ την ατζέντα ενός προοδευτικού μετώπου που θα έχει θέσεις με τις οποίες συμφωνεί και η Χαριλάου Τρικούπη. Όπως η προστασία της πρώτης κατοικίας, η υπόθεση με το νερό, η αποκατάσταση των θεσμών και της Δικαιοσύνης, η αλλαγή του κράτους, το τέλος της κομματοκρατίας, η ενίσχυση των νοσοκομείων και της Παιδείας κ.λπ.

«Εμείς λέμε ότι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ και η πρωτιά του ισοδυναμεί με σταθερότητα και ασφάλεια για τους πολίτες,  σημαίνει ότι την επόμενη μέρα θα έχουμε προοδευτική κυβέρνηση. Εμείς δεν θέλουμε περιπέτειες. Θέλουμε σταθερότητα, και θεωρούμε ότι μέσα από προγραμματικές συγκλίσεις μπορεί να βελτιωθεί ριζικά η καθημερινότητα των πολιτών», είπε πρόσφατα η γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα απευθύνεται συνεχώς και τα υπόλοιπα κόμματα για προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας, χωρίς όμως πολλές ελπίδες αφού ούτε το ΚΚΕ, ούτε ο Γιάνης Βαρουφάκης θέλουν συνεργασίες. Την ίδια ώρα και ο Νίκος Ανδρουλάκης απέρριψε το ενδεχόμενο να βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ κάτω από την ίδια κυβερνητική στέγη με τον κ. Βαρουφάκη και το ΜέΡΑ 25.

Το μυαλό του ΠΑΣΟΚ στον «κανένα»

Κάποιοι θεωρούν κίνηση υψηλού ρίσκου και δημιουργική ασάφεια την πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη για πρωθυπουργό άλλο πολιτικό πρόσωπο. Προφανώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απευθύνεται σε ένα ποσοστό του ελληνικού λαού που, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ξεπερνά το 30%, το οποίο θέλει για πρωθυπουργό… τον «κανένα». Απορρίπτει δηλαδή τις δοκιμασμένες λύσεις του νυν πρωθυπουργού και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που θέλουν στο ΠΑΣΟΚ είναι ένα ισχυρό ποσοστό, σίγουρα κοντά στο 15% κι όχι κοντά στο 10%, ώστε να γίνουν ουσιαστικοί ρυθμιστές των εξελίξεων.

Βέβαια το ζητούμενο για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είναι να ξεπεράσει τις επιθέσεις που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση και να πείσει τους αναποφάσιστους να στηρίξουν το κόμμα του. Κυρίως να τους πείσει ότι υπάρχει κι άλλη λύση εκτός από τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο επιτελείο του κ. Ανδρουλάκη πιστεύουν δηλαδή ακράδαντα ότι μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση πάνω σε καθαρές προγραμματικές θέσεις κι όχι με βάση τη νομή της εξουσίας και τα πρόσωπα που θα καθίσουν στις υπουργικές καρέκλες. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι για πρώτη φορά ανέπτυξε την ίδια θέση ο Νίκος Ανδρουλάκης το 2017 κατά τις πρώτες εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ, όταν ηττήθηκε στον δεύτερο γύρο από την αείμνηστη Γεννηματά.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα