Γεραπετρίτης: «Η Τουρκία θα πρέπει να αναγνωρίσει τα ζητήματα υψηλής ευαισθησίας για την ΕΕ»

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, συμμετέχει στο άτυπο συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών στις Βρυξέλλες 

Η σχέση της Τουρκίας με την ΕΕ «περνά» μέσα από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ήταν το μήνυμα του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, καθώς προσερχόταν στο άτυπο συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών στις Βρυξέλλες. 

«Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας έχουν το τελευταίο διάστημα βελτιωθεί. Είναι ένας αναγκαίος όρος για να μπορέσει να προχωρήσει η ευρωτουρκική σχέση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης προσθέτοντας όμως ότι «θα πρέπει διαρκώς να αποδεικνύεται ότι υπάρχει διάθεση και από την πλευρά της Τουρκίας για τη βελτίωση των ευρωτουρκικών σχέσεων, πάντοτε τηρώντας τα ορόσημα του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

 

Απτές αποδείξεις για τη συνέχιση του διαλόγου για το Κυπριακό

«Η Ελλάδα τάσσεται πάντοτε υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας. Είναι προς το συμφέρον, τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», είπε.

«Η Τουρκία βεβαίως, θα πρέπει να αναγνωρίσει τα ζητήματα, τα οποία είναι υψηλής ευαισθησίας για τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημείωσε.

Ειδική αναφορά έκανε και στο Κυπριακό, λέγοντας ότι «θα πρέπει να υπάρχουν απτές αποδείξεις ότι υπάρχει διάθεση για να συνεχιστεί ο διάλογος για το Κυπριακό, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Η Ελλάδα θα είναι παρούσα στην πορεία αυτή».

Ακολουθεί η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη:

«Προσερχόμαστε, σήμερα, στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εν μέσω διάχυσης παρά συρρίκνωσης των κρίσεων.

Για τον λόγο αυτό θα συζητήσουμε και ελπίζω να έχουμε ουσιαστικά αποτελέσματα, για να μπορέσουμε να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα της Ουκρανίας, να μπορέσουμε να ενισχύσουμε τους θεσμούς στην Αφρική, να μπορέσουμε να βρούμε τον τρόπο εκείνο, έτσι ώστε να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στη Μέση Ανατολή και να υπάρξει ουσιαστική συζήτηση για μία διαρκή λύση, η οποία θα διασφαλίσει την ευημερία και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή.

Επίσης, θα συζητήσουμε τα θέματα τα οποία αφορούν στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Η Ελλάδα τάσσεται πάντοτε υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας. Είναι προς το συμφέρον, τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η Τουρκία βεβαίως, θα πρέπει να αναγνωρίσει τα ζητήματα, τα οποία είναι υψηλής ευαισθησίας για τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ιδίως, θα πρέπει να υπάρχουν απτές αποδείξεις ότι υπάρχει διάθεση για να συνεχιστεί ο διάλογος για το Κυπριακό στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Η Ελλάδα θα είναι παρούσα στην πορεία αυτή.

Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας έχουν το τελευταίο διάστημα βελτιωθεί. Είναι ένας αναγκαίος όρος για να μπορέσει να προχωρήσει η ευρωτουρκική σχέση. Από την άλλη, θα πρέπει διαρκώς να αποδεικνύεται ότι υπάρχει διάθεση και από την πλευρά της Τουρκίας για τη βελτίωση των ευρωτουρκικών σχέσεων, πάντοτε τηρώντας τα ορόσημα του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να είναι παρούσα στις μεγάλες κρίσεις και θα πρέπει με μία φωνή να μπορεί να διαχειριστεί τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τον κόσμο».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα