Γερμανία : «Βέλη» σε Μέρκελ και Σόλτς για το σκάνδαλο Wirecard από το Κοινοβούλιο

Η μεγαλύτερη εταιρική απάτη των τελευταίων ετών στη Γερμανία, σύμφωνα με το προσχέδιο δημόσιας έρευνας

Κριτική στην Καγκελάριο της Ανγκέλα Μέρκελ και τον Υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σόλτς για την εποπτεία της Wirecard ασκεί το προσχέδιο της έκθεσης  μιας δημόσιας έρευνας για τη μεγαλύτερη εταιρική απάτη των τελευταίων ετών στη Γερμανία.

Η έκθεση από βουλευτές της αντιπολίτευσης και μετά από πολύμηνη έρευνα, αναφέρει ακόμη ότι η Καγκελάριος ήταν «αφελής» αναφορικά με τις προσπάθειες lobbying της Wirecard, ενώ προσθέτει χαρακτηριστικά ότι «Ο Όλαφ Σόλτς ως υπουργός Οικονομικών φέρει πολιτική ευθύνη για την αποτυχία της αρμόδιας ρυθμιστικής αρχής (ΒaFin)» την οποία επικαλείται το Reuters.

Η BaFin βρισκόταν στο «μάτι του κυκλώνα» επειδή αγνόησε τις πρώτες προειδοποιήσεις σχετικά με την απάτη της Wirecard, στοχεύοντας παράλληλα δημοσιογράφους. Ορισμένοι short sellers και μια ομάδα δημοσιογράφων των Financial Times είχαν διαπιστώσει και αναδείξει εδώ και χρόνια ύποπτα σημάδια σχετικά με την εταιρεία και, συγκεκριμένα, με την αξιοπιστία των ισολογισμών της.

Η BaFin απέτυχε να ακολουθήσει τον βηματισμό τους, παρά τη λήψη συμβουλών από έναν καταγγέλλοντα και καταγγελιών από άλλες ρυθμιστικές αρχές. Αντίθετα, κινήθηκε προς την εντελώς αντίθετη κατεύθυνση: απαγόρευσε προσωρινά το short selling μετοχών της Wirecard και άνοιξε έρευνα κατά των δημοσιογράφων των FT.

Ακόμη και αφού η εταιρεία παραδέχθηκε ότι δεν μπορούσε να εντοπίσει 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ (2,1 δισεκατομμύρια δολάρια) μετρητών, η γερμανική αρχή καθυστέρησε να αναγνωρίσει τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Στις 25  Ιουνίου 2020, η Wirecard κατέρρευσε και αποδείχτηκε ότι ήταν μια από τις μεγαλύτερες λογιστικές απάτες στην πρόσφατη γερμανική ιστορία. Οι εισαγγελικές αρχές του Μονάχου εκτιμούν ότι περίπου 3,5 δισεκατομμύρια δανεισμού της εταιρείας μετά το 2015 «χάθηκαν», ενώ 1 δισεκατομμύριο ευρώ δόθηκαν σε αδιαφανή δάνεια επιχειρηματικών συνεργατών της εταιρείας. Ως αποτέλεσμα διώκεται ο Μάρκους Μπράουν ο επικεφαλής της Wirecard και άλλα στελέχη, ενώ ο δεύτερος στην ιεραρχία Γιαν Μαρσάλεκ, που ήταν επικεφαλής των δραστηριοτήτων στην Ασία, καταζητείται

Πηγή: liberal.gr

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα