Γιατί η MOODYS επιμένει να μας έχει στην κατηγορία “Βa1”

Υψηλό δημόσιο χρέος, πιστωτικοί κίνδυνοι για τις τράπεζες και αργή πρόοδος μεταρρυθμίσεων, οι βασικότεροι λόγοι

 

Το τελευταίο διάστημα η Τράπεζα της Ελλάδος καταγράφει μια επιβράδυνση στους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Πρόσφατα  αναθεώρησε χαμηλότερα  την πρόβλεψη της για την αναπτυξη του 2024, στο 2,3% από 2,5% πριν, και ευθυγραμμίζεται έτσι πλήρως με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Κομισιόν, ενώ παράλληλα ανοίγει την ψαλίδα με τις προβλέψεις της κυβέρνησης, καθώς σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2024 η ανάπτυξη τοποθετείται στο 2,9%.

Η υποβάθμιση των εκτιμήσεων της ΤτΕ, η δεύτερη από τον περασμένο Δεκέμβριο, ήρθε έπειτα από τα στοιχεία για την ανάπτυξη του περασμένου έτους, η οποία, αν και ξεπέρασε τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, κινήθηκε σε χαμηλότερους ρυθμούς, στο 2%.

Μόλις σήμερα (σ.σ 20 Μάρτιου 2024) προχώρησε σε αναθεώρηση προς τα κάτω του πλεονάσματος για το Q1 του  2024 και μάλιστα με σημαντική μείωση.

Το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης παρουσίασε πλεόνασμα 346 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 1,299 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2023.

Για να διατηρήσουμε το χαμηλό επιτόκιο 1,1 % τα επόμενα 20 χρόνια για την εξυπηρέτηση του χρέους  πρέπει να σημειώνουμε πλεόνασμα ετησίως κοντά στο 2%.

Επίσης καταγράφεται και ένα φρένο τόσο στις επενδύσεις όσο και στην καταναλωτική δαπάνη τόσο των διεθνών γεωπολιτικών συνθηκών όσο και της συνεχιζόμενης ακριβείας.

Η MOODYS  δείχνει να μην εμπιστεύεται την ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της. Στις 15 Σεπτεμβρίου στην επομένη αξιολόγηση της δηλαδή θα δούμε αν θα μας αναβαθμίσει στην πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα όπως και οι άλλοι οίκοι.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα