Γιατί κουνάει… μαντίλι στο Χ.Α. η «Καραμολέγκος»  

Μία χρηματιστηριακή αγορά με χαμηλό συναλλακτικό τζίρο, άρα συρρικνωμένες δυνατότητες άντλησης κεφαλαίων δεν φαίνεται να έχει πολλά να προσφέρει σε μία βιομηχανία που βρίσκεται σε αναπτυξιακή ατραπό

Από την εποχή της χρηματιστηριακής ευδαιμονίας και της (μικρο)επενδυτικής φρενίτιδας που κυριαρχούσε εντός και εκτός του «ναού» της οδού Σοφοκλέους έχουν περάσει 22-23 χρόνια.

Κι αν η διαπραγμάτευση των μετοχών μίας εταιρείας στο ταμπλό ήταν τότε κάτι σαν «πιστοποιητικό» διαβατήριο επιχειρηματικής αξιοπιστίας, σήμερα η αποχώρηση από τον ηλεκτρονικό πίνακα της λεωφόρου Αθηνών όπου πια εδρεύει το Χρηματιστήριο Αθηνών μπορεί να είναι αναπτυξιακή ευκαιρία για μία μεγάλη εταιρεία. Τέτοιο παράδειγμα μοιάζει να είναι η περίπτωση της Καραμολέγκος που δημοσιοποίησε την πρόθεση της διοίκησής της να ασκήσει το δικαίωμα σε squeeze out και διαγραφή των «χαρτιών» της αρτοβιομηχανίας από το Χ.Α..

Στην κατοχή της οικογένειας Καραμολέγκου που ελέγχει την εισηγμένη βρίσκεται το 93,46% των μετοχών και κατατέθηκε δημόσια πρόταση για την εξαγορά του υπολοίπου 6,54% του μετοχικού κεφαλαίου που βρίσκεται σε διασπορά. Η δημόσια πρόταση αφορά στην απόκτηση του συνόλου των μετοχών, τις οποίες δεν κατείχε, άμεσα ή έμμεσα, η «Εμ. Καρ. Μονοπρόσωπη Α.Ε.» –που ανήκει κατά 100% στον Μανώλη Καραμολέγκο, επικεφαλής της αρτοβιομηχανίας– και οποιοδήποτε πρόσωπο που ενεργεί συντονισμένα με αυτή, με το προσφερόμενο τίμημα να ανέρχεται στα 3,22 ευρώ ανά μετοχή.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας του δικαιώματος εξαγοράς, η «Εμ. Καρ. Μονοπρόσωπη Α.Ε.» θα ζητήσει τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας με θέμα τη λήψη απόφασης για τη διαγραφή των μετοχών από το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι για τους μικρομεριδιούχους της «Καραμολέγκος» η πώληση των 622.829 «χαρτιών» τους στην τιμή που προσφέρει ο μεγαλομέτοχος (σ.σ. είναι περίπου 12% κάτω από τα €3,60 που είχε η μετοχή τον Ιούλιο του 2021 και ήταν υψηλό έτους, αλλά και μόλις 0,4% υψηλότερη από τη μέση τιμή της μετοχής κατά το προηγούμενο 12μηνο) είναι μονόδρομος.

Περίπου μονόδρομος είναι, όμως, και για τη διοίκηση της «Καραμολέγκος» η εξαγορά όλων των μετοχών του free float. Με πωλήσεις ύψους 63,3 εκατ. ευρώ (+9,9%) στο εννεάμηνο του 2021 και καθαρά κέρδη προ φόρων 2,7 εκατ. ευρώ (+35,2% σε ετήσια βάση), μία χρηματιστηριακή αγορά με χαμηλό συναλλακτικό τζίρο, άρα συρρικνωμένες δυνατότητες άντλησης κεφαλαίων, και φουλ γραφειοκρατικές διαδικασίες εκ μέρους της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δεν φαίνεται να έχει πολλά να προσφέρει σε μία βιομηχανία που βρίσκεται σε αναπτυξιακή ατραπό.

Θυμίζεται ότι η «Καραμολέγκος» έχει «στήσει» νέα γραμμή παραγωγής στη βιομηχανική μονάδα του Κορωπίου, όπου έχει δημιουργηθεί και κέντρο διανομής των προϊόντων της, και η εκτίμηση-προσδοκία της διοίκησης είναι ότι το 2022 θα είναι έτος περαιτέρω αύξησης του κύκλου εργασιών και της κερδοφορίας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα