«Γύρισε» το οικονομικό κλίμα μετά την εκλογή Μητσοτάκη

«Γύρισε» το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα  μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου και τη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πιο συγγκεκριμένα, έντονη ανοδική πορεία τον Ιούλιο στις στις 105,3 μονάδες από 101,0 μονάδες τον Ιούνιο, επίδοση που είναι η υψηλότερη από τον Μάρτιο του 2008 καταγράφει ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος σύμφωνα με το Μηνιαίο Δελτίο Ερευνών Οικονομικής Συγκυρίας στον Τομέα της Βιομηχανίας του ΙΟΒΕ.

Σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς, ανεξαιρέτως, Βιομηχανία, Λιανικό Εμπόριο, Υπηρεσίες και Κατασκευές, σημειώνεται σημαντική βελτίωση των προσδοκιών, ενώ η καταναλωτική εμπιστοσύνη φθάνει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών περίπου.

Ήδη, σε προγραμματικό επίπεδο έχουν ανακοινωθεί και οι πρώτες ενέργειες της νέας κυβέρνησης οι οποίες θα οριοθετήσουν το πλαίσιο πολιτικής στο οποίο θα κινηθεί μεσοπρόθεσμα και θα διαμορφώσουν τις προσδοκίες στο επόμενο διάστημα.

Βέβαια, η έρευνα καταγράφει μεν προσδοκίες από την πλευρά των πολιτών, αλλά και περισσότερο απτούς ποσοτικούς δείκτες ζήτησης από την πλευρά των επιχειρήσεων, οι οποίοι είναι σχετικά λιγότερο εξαρτημένοι από την πολιτική συγκυρία.

Σε κάθε περίπτωση, καταγράφεται ισχυρή ενίσχυση της αισιοδοξίας στους πολίτες για βελτίωση των οικονομικών του νοικοκυριού τους αλλά και της χώρας, όπως και στις επιχειρήσεις, σε ηπιότερο, ωστόσο, βαθμό.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι πρόκειται για την πρώτη μετεκλογική έρευνα οπότε σε ένα βαθμό αναμενόταν ότι η αρχική επίδραση του αποτελέσματος στις προσδοκίες πολιτών και επιχειρήσεων να είναι θετική, καθώς αυτό συμβαίνει συστηματικά σχεδόν σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες των τελευταίων ετών.

Μικρή βελτίωση επιχειρηματικών προσδοκιών

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία βελτιώθηκε οριακά τον Ιούλιο, στις 104,4 (από 104,2) μονάδες, επίπεδο ωστόσο ελαφρώς χαμηλότερο από το αντίστοιχο περυσινό (105,9 μον.).

Η βελτίωση των προσδοκιών στη βιομηχανία οφείλεται κυρίως στην τόνωση της παραγωγικής δυναμικότητας των επιχειρήσεων, αλλά και γενικότερα της αναπτυξιακής δυναμικής που διαφαίνεται τους τελευταίους μήνες.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη μετεκλογική έρευνα, οπότε σε ένα βαθμό, στις προσδοκίες των επιχειρήσεων για την πορεία της οικονομίας έχει ενσωματωθεί και η επίδραση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, όπως οι φοροελαφρύνσεις, η ρύθμιση οφειλών προς την εφορία κ.α.

Επιπροσθέτως, η ανάκαμψη της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς, η ραγδαία αποκλιμάκωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, εξέλιξη που επιφέρει και μείωση του κόστους δανεισμού των εγχώριων επιχειρήσεων, αλλά και η ανάληψη μεγάλων επενδυτικών έργων από εγχώριες μεταποιητικές επιχειρήσεις σε ένα ευρύ πλήθος χωρών, αντανακλούν μια έντονα αναπτυξιακή δυναμική και διαμορφώνουν ένα ιδιαίτερα θετικό περιβάλλον στο βιομηχανικό κλάδο.

Τέλος, η σημαντική ενίσχυση της ζήτησης των εγχώριων βιομηχανικών προϊόντων από τη διεθνή αγορά για άλλο ένα έτος αναδεικνύει την υψηλή ανταγωνιστικότητα των εγχώριων προϊόντων.

Διαβάστε επίσης