Η άγνωστη καταδίκη του «Mr ΑΣΠΙΣ»

Οι αθέμιτες επιχειρηματικές πρακτικές που ακολουθούσε ο Παύλος Ψωμιάδης, ακόμη και στην εποχή της παντοδυναμίας του, όταν ο επιχειρηματικός κολοσσός που είχε χτίσει ζούσε τα χρόνια της χρηματιστηριακής άνθισης και της οικονομικής ευημερίας, έρχονται εκ νέου στο φως μέσα από την άγνωστη ακροαματική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά.

Ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της ΑΣΠΙΣ Πρόνοια, περίπου 5 χρόνια μετά το κανόνι που βάρεσε η εταιρεία του αφήνοντας ξεκρέμαστους περίπου 1.000.000 ασφαλισμένους, δικάζεται αυτή την περίοδο σε δεύτερο βαθμό για τα κακουργήματα της πλαστογραφίας επιταγής και της άμεσης συνέργιας σε υπεξαίρεση. Και προκειμένου να παραστεί στην ακροαματική διαδικασία μεταφέρεται στα δικαστήρια του Πειραιά από τις φυλακές Κορυδαλλού, όπου κρατείται εκτίοντας ποινή κάθειρξης οκτώ ετών, η οποία του επιβλήθηκε τον Απρίλιο του 2012, για την πλαστή εγγυητική επιταγή των περίπου 550 εκατ. ευρώ που προσκόμισε το 2009 στην Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης.

Η «Α» αποκαλύπτει σήμερα την άγνωστη αυτή δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη, η οποία μάλιστα οδεύει προς το τέλος της καθώς την ερχόμενη Τετάρτη το δικαστήριο αναμένεται να εκδώσει την ετυμηγορία του.

Ειδικότερα, ο Π. Ψωμιάδης με απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά, δηλαδή του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη έξι ετών για τα κακουργήματα της πλαστογραφίας επιταγής και της άμεσης συνέργιας σε υπεξαίρεση. Σύμφωνα την απόφαση, ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της ΑΣΠΙΣ πρόσθεσε εκ των υστέρων σε δίγραμμη επιταγή ποσό ύψους 290.535,58 ευρώ που είχε εκδώσει στο όνομα επενδυτή του, ο οποίος είχε ήδη αποβιώσει και το όνομα της συμβίας του, προκειμένου εκείνη να μπορέσει να εισπράξει την επιταγή παρά το γεγονός ότι δεν ήταν δικαιούχος της. Η επιταγή είχε εκδοθεί από τον Π. Ψωμιάδη για την εξασφάλιση του επενδυτή μετά τη συμμετοχή του σε «προϊόν» διάρκειας ενός έτους και με απόδοση 10%.

Συγκατηγορούμενοι του Παύλου Ψωμιάδη ήταν η συμβία του αποβιώσαντος κατόχου της επιταγής, Άννα Σωφρονά, και οι δυο γιοι της, Μιχαήλ και Παναγιώτης. Η μεν πρώτη είχε καταδικαστεί σε δέκα χρόνια φυλάκιση για σειρά κακουργηματικών πράξεων, όπως πλαστογραφία, ηθική αυτουργία σε πλαστογραφία, απάτη επί δικαστηρίω και υπεξαίρεση, οι δε γιοι της σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση ο καθένας για την από κοινού πλαστογραφία με τη μητέρα τους.

 

Το χρονικό

Η συγκεκριμένη δικογραφία απασχολεί δικαστές και εισαγγελείς για περίπου δέκα χρόνια και στα δύο παραπεμπτικά βουλεύματα που έχουν εκδοθεί περιγράφεται καρέ-καρέ το χρονικό της συγκεκριμένης υπόθεσης. Σύμφωνα με αυτά, η συμβία του αποθανόντος επενδυτή, Χρήστου Καρακάση, είχε πλαστογραφήσει από κοινού με τους δύο υιούς της τη διαθήκη του, προκειμένου να καταστεί κληρονόμος όλης της κινητής περιουσίας του σε μετρητά, μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια. Η πλαστογραφία ήρθε στο φως με πρωτοβουλία των τριών αδελφών του αποθανόντος, οι οποίες αμφισβήτησαν τη γνησιότητα της διαθήκης.

Τα δυο βουλεύματα τοποθετούν την εμπλοκή τού άλλοτε ισχυρού άνδρα της «ΑΣΠΙΣ» στην υπόθεση το φθινόπωρο του έτους 2001, μετά τον θάνατο του επενδυτή. Σύμφωνα με αυτά ο Π. Ψωμιάδης με τη συνδρομή της γραμματέως του, που είχε συμπληρώσει εξ αρχής το όνομα του Χρήστου Καρακάση στη δίγραμμη επιταγή, συμπλήρωσε εκ των υστέρων και το όνομά της συμβίας του, Άννας Σοφρωνά, για ποσό ύψους 92.761.644 δρχ. (περίπου 270.000 ευρώ). Στη συνέχεια η τράπεζα «Αspis Bank» εξέδωσε επιταγή στο όνομά της την οποία και εισέπραξε.

Αναφέρεται χαρακτηριστικά στα παραπεμπτικά βουλεύματα: «Ο Παύλος δεν συμπλήρωσε ο ίδιος το όνομα της Άννας Σοφρωνά στην επιταγή, αν και μπορούσε να το πράξει πολύ εύκολα ως εκδότης της, αλλά έδωσε εντολή στη γραμματέα του να το πράξει προκειμένου να εμφανίζεται ένας γραφικός χαρακτήρας. Μια τέτοια ενέργεια μεταγενέστερη της έκδοσής της, θα έδιδε αρχικώς την εντύπωση ότι η επιταγή συμπληρώθηκε ως προς όλα τα στοιχεία της την ίδια στιγμή. Αυτή ήταν και η επιδίωξη του Παύλου Ψωμιάδη. Αν δεν ήθελε να δημιουργήσει αυτή την εντύπωση, τότε θα συμπλήρωνε ο ίδιος το όνομα της Άννας Σοφρωνά θέτοντας δίπλα στη νέα αναγραφή την υπογραφή του και την ημερομηνία της πρόσθεσης του δευτέρου ονόματος ή θα εξέδιδε νέα επιταγή με νέα ημερομηνία και με τους δύο δικαιούχους… Περαιτέρω ο Παύλος Ψωμιάδης δεν προσκόμισε κανένα έγγραφο υπογεγραμμένο και από τον Χρήστο Καρακάση που να αποδεικνύει τους όρους της κατάθεσης του ποσού των 90.000.000 εκατ. δρχ.».

 

Τον «δείχνουν» ως αρχηγό εγκληματικής οργάνωσης

Αξίζει να σημειωθεί πως τον περασμένο Δεκέμβριο λίγο πριν από την εκπνοή του 2013, η ανάκριση που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά στον «πυρήνα» της υπόθεσης της ΑΣΠΙΣ πήρε άλλη τροπή, όταν ανακριτής και εισαγγελέας αποφάσισαν να προφυλακίσουν όλη την οικογένεια Ψωμιάδη. Μάλιστα, στα πολυσέλιδα κατηγορητήρια-«φωτιά» που συνέταξαν σε βάρος των μελών της οικογένειας Ψωμιάδη, περιγράφονται οι διαδρομές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε τράπεζες του εξωτερικού έως ότου αυτά καταλήξουν σε ατομικούς λογαριασμούς της οικογένειας. Τα χρήματα αυτά, ωστόσο, σύμφωνα με τη Δικαιοσύνη προέρχονται από τις επενδύσεις των ασφαλισμένων της ΑΣΠΙΣ, οι οποίοι είδαν τις οικονομίες τους κυριολεκτικά εξανεμίζονται.

Ο ανακριτής επιφυλάσσει τον αρχηγικό ρόλο σε «εγκληματική οργάνωση» στον Παύλο Ψωμιάδη, ο οποίος «διεύθυνε αυτή, παρέχων διαταγές οδηγίες και εντολές». Εξίσου όμως σοβαρός, σύμφωνα με τη Δικαιοσύνη, ήταν και ρόλος που διαδραμάτισαν στη δράση της «εγκληματικής οργάνωσης» οι Όλγα Ψωμιάδη, Μαρία Ψωμιάδη, Αδαμόπουλος Βασίλειος, Ατζουλίδης Αλέξανδρος, Βασίλειος Τσιρίκος κ.ά. Πρόκειται για μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων εταιρειών του ομίλου της ΑΣΠΙΣ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα