«Η Ελλάδα δεν θα λάβει νέα μέτρα λιτότητας»

Μήνυμα αισιοδοξίας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος μιλώντας στο Ζάππειο σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, υπογράμμισε ότι η χώρα βρίσκεται στην τελική φάση για την έξοδο από την κρίση και την επιστροφή στην κανονικότητα.

«Εχει γίνει, πλέον, οριστικά αποδεκτό από τους εταίρους μας ότι η Ελλάδα ούτε χρειάζεται ούτε μπορεί να λάβει νέα δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, στο συνέδριο με θέμα «Από τη λιτότητα στην ανάπτυξη και την ανάκαμψη: αντιμετώπιση των κοινωνικοοικονομικών συνεπειών της κρίσης στην Ελλάδα».

Μάλιστα, με αφορμή την πρόσφατη συμφωνία με την τρόικα, τόνισε ότι βρισκόμαστε στην τελική φάση του προγράμματος «που μας οδηγεί στην οριστική έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο, στην επιστροφή στην κανονικότητα μίας ευρωπαϊκής χώρας, που είναι θεσμικά ισότιμη».

«Αυτή η θεσμική ισοτιμία, η κυριαρχία των κρατών μετριέται σε πολύ μεγάλο βαθμό με την ικανότητά τους να μετέχουν στις διεθνείς αγορές και να δανείζονται με φυσιολογικούς όρους», επισήμανε και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να επανέλθει στις αγορές και με τη μορφή άλλων προϊόντων, αφού «στην πραγματικότητα δεν αποχώρησε ποτέ, είναι πάντα παρούσα μέσω των εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου». «Έχουν διαμορφωθεί, συνεπώς, οι δημοσιονομικές και οι χρηματοοικονομικές προϋποθέσεις της ανάκαμψης», ανέφερε.

Αναφέρθηκε ακόμη στο πρωτογενές πλεόνασμα, χάρη στο οποίο, όπως είπε, «μπορούμε να αρχίσουμε σταδιακά την αποκατάσταση αδικιών και να ενισχύσουμε τα μέτρα προστασίας, κοινωνικής συνοχής, βοηθώντας ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, οικογένειες χωρίς εισόδημα, με πολλά παιδιά, ανασφάλιστους υπερήλικες, μακροχρόνια ανέργους χωρίς στήριξη από το κράτος, αστέγους, να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα απόλυτης φτώχειας».

Ο κ. Βενιζέλος προσέθεσε ότι ταυτόχρονα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι πλήρως ανακεφαλαιοποιημένο, ισχυρό και «έχει τώρα την υποχρέωση να βοηθήσει την επιχειρηματικότητα, την απασχόληση, την πραγματική οικονομία».

Τέλος, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, η προσοχή πρέπει να στραφεί τώρα στην ολοκλήρωση των διαρθρωτικών αλλαγών, κυρίως, σε σχέση με τη δημόσια διοίκηση και την απελευθέρωση της αγοράς, ώστε να λειτουργούν συνθήκες πλήρους ανταγωνιστικότητας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα