Η συνάντηση που άλλαξε την ιστορία

Φως σε πτυχές του πρώτου ταξιδιού του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ στη Βρετανία το 1984, έναν χρόνο πριν ανέβει στην ηγεσία του ΚΚΣΕ, ρίχνουν αποχαρακτηρισμένα βρετανικά έγγραφα.

Ο σοβιετικός πολιτικός φαίνεται ότι έκανε απροσδόκητα καλή εντύπωση στην τότε πρωθυπουργό Μάργκαρετ Θάτσερ, η οποία είπε μετέπειτα στον αμερικανό πρόεδρο Ρόλαντ Ρίγκαν πως ο Γκορμπατσόφ «όσο κι αν είναι απόλυτα πιστός στο σοβιετικό σύστημα, είναι κάποιος με τον οποίο μπορούμε να συνεργαστεί».

Ο Γκορμπατσόφ είχε προσκληθεί από τηn Μάργκαρετ Θάτσερ και η επίσκεψή του το 1984 βοήθησε να αλλάξει η πορεία του Ψυχρού Πολέμου, καθώς έπεισε τη Σιδηρά Κυρία πως σύντομα μπορεί να αναλάμβανε επικεφαλής της Σοβιετικής Ένωσης ένας άνθρωπος με τον οποίο η Δύση θα μπορούσε να μιλήσει.

Μερικές ημέρες μετά τη συνάντηση, η Θάτσερ μετέβη στο Καμπ Ντέιβιντ για να πείσει τον Ρήγκαν ότι ο Γκορμπατσόφ θα είναι διαφορετικός απ’ ό,τι ήταν ηγέτες του Κρεμλίνου όπως ο Λεονίντ Μπρέζνιεφ, ο Γιούρι Αντρόποφ ή ο Τσερνιένκο, ο οποίος ήταν τόσο άρρωστος ώστε συχνά έχανε συνεδριάσεις του Πολιτικού Γραφείου.

«Είναι ένας άνθρωπος με τον οποίο μπορεί κανείς να κάνει δουλειές. Μάλλον μου άρεσε», ανέφερε η Θάτσερ στον Ρήγκαν σ’ ένα σημείωμα με την ένδειξη «εμπιστευτικό» έπειτα από ώρες συζήτησης με τον Γκορμπατσόφ για την κούρσα των εξοπλισμών κατά τον Ψυχρό Πόλεμο.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι τελείως αφοσιωμένος στο σοβιετικό σύστημα, αλλά είναι επίσης έτοιμος να ακούσει και να έχει έναν αυθεντικό διάλογο και να σχηματίσει άποψη ο ίδιος», είπε η Θάτσερ στον Ρήγκαν.

Η Θάτσερ, είχε πει στον Ρήγκαν πως εντυπωσιάστηκε από την έντονη προσωπικότητα του Γκορμπατσόφ, την προθυμία του να συζητήσει και την πιθανόν ακόμη πιο έντονη προσωπικότητα της συζύγου του.

«Η σύζυγός του απέχει πολύ από τη συνηθισμένη σοβιετική γυναίκα», έγραψε ο ιδιαίτερος γραμματέας της Θάτσερ, ο Τσαρλς Πάουελ, σε ένα σημείωμά του προς τον τότε υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζορτζ Σουλτς.

«Το διδακτορικό της στη Φιλοσοφία δεν μπορεί να κρύψει μια φιλική και ελκυστική προσωπικότητα με εντυπωσιακά ευρεία γνώση της σύγχρονης κλασικής και της αγγλικής λογοτεχνίας».

Ο Ρήγκαν και ο Γκορμπατσόφ, ο οποίος έγινε ηγέτης της Σοβιετικής Ενωσης στις 11 Μαρτίου 1985, συναντήθηκαν για πρώτη φορά στις 19 Νοεμβρίου 1985 στη Γενεύη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα