Hi-tec πρόγραμμα ανίχνευσης φοροφυγάδων στα χέρια της εφορίας!

Η πάταξη της μάστιγας της φοροδιαφυγής είναι ζητούμενο για όλες τις φορολογικές Αρχές παγκοσμίως, πόσο μάλλον για την Ελλάδα που εκτός από τα συνολικά δημοσιονομικά προβλήματά της αναζητά εναγωνίως τρόπους να ενισχύσει τα έσοδα του κρατικού Προϋπολογισμού της. Υπό αυτό το πρίσμα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχεδιάσει να αποκτήσει οσονούπω ένα υπερσύγχρονο ηλεκτρονικό σύστημα διασταυρώσεων που θα ξεσκεπάσει τους επιτήδειους που έβρισκαν τρόπους να ξεγλιστρούν από τα δίχτυα της Εφορίας.

Το εν λόγω σύστημα χρησιμοποιείται από πολλά χώρες, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ, όπου σε αρκετές περιπτώσεις έλυσε τα χέρια των «Ράμπο» του γνωστού IRS. Όπως αποκαλύπτει σχετικό ρεπορτάζ του οικονομικού πόρταλ fpress.gr την προηγούμενη εβδομάδα εκπρόσωποι της εταιρείας που αναπτύσσει το εν λόγω συστήμα διασταυρώσεων το παρουσίασαν στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, στον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη, τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη και τον «εκπρόσωπο τεχνολογίας» του πρωθυπουργού, Δημήτρη Πτωχό, επιδεικνύοντας στην πράξη τις δυνατότητες και τον τρόπο λειτουργίας του. σύφβνα με το ίδο ρεπορτάζ, το συγκεκριμένο σύστημα μπορεί να δεχθεί έως ένα δισεκατομμύριο αρχεία από 80 διαφορετικές πηγές, να εντοπίσει απάτες ΦΠΑ, κλοπή προσωπικών δεδομένων και χρήση τους από φοροφυγάδες, αδήλωτα έσοδα από μισθώσεις περιουσίας, περιπτώσεις φοροδιαφυγής μέσω offshore, ψευδείς δηλώσεις και πολλά άλλα.

 

Προϋπόθεση το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο
Είναι γεγονός ότι το υπουργείο θεωρεί πως η ένταση των ελέγχων θα πρέπει να υποστηρίζεται και από τις κατάλληλες τεχνολογικές υποδομές, για να μπορέσει να περιορίσει τη φοροδιαφυγή. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο αναζητούν το καταλληλότερο σύστημα διασταυρώσεων, που θα μπορεί να εντοπίζει περιπτώσεις σαν αυτές που αναφέραμε, να χτυπά «συναγερμό» στους ελεγκτές όταν διαπιστώνει την απόκτηση ή την κατοχή μεγάλης περιουσίας η οποία δεν έχει δηλωθεί ή εισοδημάτων που έχουν αποκρυβεί και να αναδεικνύει τους παραβάτες ή, τέλος πάντων, τους υποψηφίους για έλεγχο. Αυτό, βέβαια, απαιτεί πρώτα τη δημιουργία «ηλεκτρονικού περιουσιολογίου» που έχει δρομολογηθεί.
Τη συγκέντρωση, δηλαδή, όλων των δεδομένων μέσω των οποίων θα γίνεται η διασταύρωση, καθώς το σύνολο των φορολογουμένων θα υποχρεωθεί να δηλώσει και το τελευταίο περιουσιακό στοιχείο που κατέχει αλλά και το τελευταίο ευρώ το οποίο ξοδεύει: Σπίτια, οικόπεδα, αγροτεμάχια, μισθοί, συντάξεις, επιδόματα, μερίσματα, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια, κοσμήματα μεγάλης αξίας, έργα τέχνης, εταιρικά μερίδια, τραπεζικές καταθέσεις και θυρίδες. Επίσης, θα είναι υποχρεωτική η δήλωση των δαπανών για ασφάλιστρα σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, των χρεώσεων σε πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες, των δαπανών για λογαριασμούς ΔΕΚΟ (όπως είναι το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό ύδρευσης) αλλά και για λογαριασμούς σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, του ποσού των τόκων που εισπράττουν κάθε χρόνο οι φορολογούμενοι από προθεσμιακές καταθέσεις, τραπεζικούς λογαριασμούς και συμφωνίες επαναγοράς (repos), των διδάκτρων που καταβάλλουν οι φορολογούμενοι για ιδιωτικά σχολεία, Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης και κολέγια και των χρημάτων που αποστέλλουν με εμβάσματα στο εξωτερικό.

 

Κέρδος για τους οικονομικά αδύνατους
Όλα αυτά δημιουργούν έναν τεράστιο όγκο δεδομένων που θα εισάγονται στο σύστημα, θα τυγχάνουν επεξεργασίας, θα διασταυρώνονται και αυτόματα θα αναδεικνύονται οι «καυτές» περιπτώσεις για έλεγχο.
Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, σε συνδυασμό με τη διαδικασία των έμμεσων τεχνικών στον έλεγχο φυσικών προσώπων με αξιοποίηση της πληροφορίας των περιουσιακών στοιχείων κάθε μορφής και των στοιχείων που δείχνουν το επίπεδο διαβίωσης, μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα της φορολογικής πολιτικής που ακολουθείται, καθώς, αν περιοριστεί ο αδήλωτος πλούτος, μπορούν να ελαφρυνθούν σημαντικά οι οικονομικά αδύνατοι.
Μάλιστα, όπως προκύπτει από το επιχειρησιακό σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Εσόδων για τη διετία 2014-2015, προβλέπεται ενίσχυση του ελεγκτικού έργου μέσω ενεργοποίησης των έμμεσων τεχνικών στον έλεγχο φυσικών προσώπων, με αξιοποίηση της πληροφορίας των περιουσιακών στοιχείων κάθε μορφής και των στοιχείων που δείχνουν το επίπεδο διαβίωσης, μέσω αξιοποίησης κάθε διαθέσιμου στοιχείου που υποδηλώνει αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη (λίστα Ελλήνων ιδιοκτητών σκαφών αναψυχής ολλανδικού νηολογίου, εμβάσματα εξωτερικού, στοιχεία υποβαλλόμενα στη ΓΓΠΣ), με αυτόματη πρόσβαση των εισπρακτικών υπηρεσιών στα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών μέσω του συστήματος Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών (ΜΤΛ). Το συγκεκριμένο σύστημα λειτουργεί, πλέον, σε όλες τις εφορίες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα