Η άλλη Τήνος

Οι περισσότεροι Έλληνες έχουν συνδυάσει την Τήνο με την εκκλησία της Παναγίας και θεωρούν αυτό το πανέμορφο νησί των Κυκλάδων ως το πιο σημαντικό θρησκευτικό κέντρο της Ορθοδοξίας, παρά το γεγονός ότι υπάρχει έντονο το στοιχείο του καθολικισμού στο νησί.

Της Ευαγγελίας Τζαβάρα

Η μεγαλοπρεπής εκκλησία της Ευαγγελίστριας αποτελεί τον πιο δημοφιλή προορισμό του Δεκαπενταύγουστου. Και όχι μόνο, καθώς οι περισσότεροι Έλληνες θεωρούν υποχρέωσή τους να επισκεφθούν έστω και μία ημέρα την Τήνο για να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας και να ανάψουν ένα κερί, μία λαμπάδα, ή να καταθέσουν το τάμα τους. Κι όμως, μιλάμε για ένα νησί που είναι από τα πλέον όμορφα της χώρας μας με ντόπια εκλεκτά προϊόντα και μακραίωνη παράδοση σε λαϊκές τέχνες.

Για παράδειγμα, περισσότεροι από 1.000 Τήνιοι μαρμαράδες, με εργαλείο τη σμίλη και το τηνιακό μάρμαρο, έπλασαν αριστουργήματα λαϊκής τέχνης. Κάτι που μπορεί να δει ο επισκέπτης στα οικόσημα σε μαρμάρινα αετώματα πάνω από τις πόρτες, βρύσες μαρμάρινες, σιντριβάνια, τέμπλα εκκλησιών και κενοτάφια με παραστάσεις και αγάλματα εξαιρετικής τέχνης. Η μεγάλη ζήτηση για μαρμαράδες οδήγησε πολλούς να αφήσουν το νησί για να ανοίξουν μαρμαρογλυφεία στην Αθήνα, όπου σταδιακά δημιουργήθηκε ισχυρό κέντρο λιθογλυπτικής. Οι Τηνιακοί τεχνίτες εκτός από το μάρμαρο επεξεργάσθηκαν και το ξύλο. Γνωστοί ξυλογλύπτες, όπως ο Χατζηνικολός Πρίντζης, ο Ιωάννης Κολλάρος και ο Ιωάννης Πλατής, φιλοτέχνησαν έργα όπως το κουβούκλιο της Αναστάσεως στην Ιερουσαλήμ.

Κι όμως, ελάχιστοι ελληνικοί τουριστικοί οδηγοί «φωτίζουν» την Τήνο ως τουριστικό θέρετρο. Τουναντίον, την έχουν κατατάξει ως θρησκευτικό προορισμό. Αντίθετα, οι ξένοι επισκέπτες εκστασιασμένοι γράφουν ύμνους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και όχι μόνο.

Ύμνοι για την «άλλη» Τήνο

Ο Χάρισον Τζέικομπς, δημοσιογράφος του «Business Insider», που επισκέφθηκε πρόσφατα το νησί, περιγράφει: «Όταν ο ήλιος αρχίζει να πέφτει στον ορίζοντα, λούζοντας όλο το νησί στο χρυσό, γίνεται φανερό ότι αυτό το απροσδόκητο τοπίο είναι ένα από τα πιο όμορφα στη Γη. Οι περισσότεροι ταξιδιώτες που πηγαίνουν στα νησιά της Ελλάδας καταλήγουν συνήθως σε έναν από τους δύο προορισμούς: τη Μύκονο ή τη Σαντορίνη. Ενώ και τα δύο αυτά νησιά διαθέτουν τη γοητεία τους, έχουν αναμφισβήτητα γίνει παγίδες για τους τουρίστες, με υπερπολυτελή ξενοδοχεία, υπερτιμημένα εστιατόρια και παραλίες και αξιοθέατα γεμάτα κρουαζιερόπλοια και παραθεριστές όλο το καλοκαίρι».

Και ο δημοσιογράφος αναφέρει πώς γνώρισε και ερωτεύτηκε την Τήνο: «Μετά από σύσταση ενός ντόπιου, επισκέφτηκα πρόσφατα την Τήνο, ένα νησί με 9.000 κατοίκους, περίπου 30 λεπτά με το πλοίο από τη Μύκονο. Ενώ η Τήνος είναι επίσης στις Κυκλάδες, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, αισθάνεσαι σαν να βρίσκεσαι ωκεανούς μακριά. Αντί για γεμάτα από κόσμο νυχτερινά κέντρα, τουριστικά θέρετρα που τείνουν να εκπληρώσουν κάθε σας επιθυμία και μοντέρνα εστιατόρια και μπαρ, η Τήνος είναι γεμάτη με μαγευτικά τοπία, ιστορικά ελληνικά χωριά, ντόπια κουζίνα με φρέσκα υλικά και παραλίες με καλύβες και ένα μόνο φορτηγό που πωλεί φθηνά ποτά και σνακ. Για όσους αναζητούν μια γεύση της κλασικής κυκλαδίτικης ζωής, η Τήνος μπορεί να είναι παράδεισος. Είχα προγραμματίσει να μείνω μόνο για δύο ημέρες στην Τήνο – κατέληξα να μείνω για πέντε».

Ο Τζέικομπς γράφει τις εντυπώσεις του για το νησί: «Μετά από λίγες μέρες στη Μύκονο, ήμουν έτοιμος για μια πιο χαλαρή ελληνική περιπέτεια. Πήρα ένα πλοίο για την Τήνο με εισιτήριο €20. Σχεδόν όλοι στο πλοίο ήταν Έλληνες, Ιταλοί ή Γάλλοι. Αμέσως μόλις έφτασα στην Τήνο, συνειδητοποίησα πόσο διαφορετικό είναι το νησί από τη Σαντορίνη ή τη Μύκονο. Ενώ η πόλη της, η Χώρα, έχει επίσης πλακόστρωτα δρομάκια και λευκή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, είναι πολύ πιο ήσυχη. Κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι σχεδόν άδεια. Τη νύχτα γίνεται λίγο πιο πολύβουη, καθώς οι Έλληνες παραθεριστές και οι Ευρωπαίοι τουρίστες επισκέπτονται τις ταβέρνες και τα καταστήματα με σουβενίρ στον κεντρικό δρόμο.

»Από μακριά, η Χώρα είναι καταπληκτική. Το νησί δεν είναι καθόλου έρημο –υπάρχουν πολλοί τουρίστες– αλλά αισθάνεστε σαν να μπαίνετε στον κόσμο των ντόπιων Ελλήνων, οι οποίοι είναι εξαιρετικά φιλόξενοι απέναντι σε όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τον κόσμο τους. Το νησί είναι πολύ μεγάλο για να το εξερευνήσετε με τα πόδια. Έτσι, μια μέρα νοίκιασα ένα αυτοκίνητο για να δω όσο το δυνατόν περισσότερα.

»Το πρώτο μέρος που επισκέφτηκα ήταν τα Δύο Χωριά, ένα μικρό χωριό χτισμένο αμφιθεατρικά στην άκρη του βουνού Εξώμβουργο. Συχνά ονομάζεται “το μπαλκόνι της Τήνου” λόγω του τρόπου με τον οποίο έχει θέα στο νησί.

»Το γεύμα που έφαγα εδώ, με ντόπια λουκάνικα και τυρί, μαριναρισμένες αγκινάρες, καπνιστό χοιρινό και τυροκαυτερή, ήταν το καλύτερο που είχα εδώ και μήνες. Καθώς οδηγείτε στα βουνά της Τήνου, θα συνεχίσετε να βλέπετε περιστεριώνες. Χρησιμοποιήθηκαν για να φιλοξενήσουν περιστέρια, τα οποία εκτράφηκαν για κρέας και λίπασμα, και είναι χιλιάδες.

»Στη συνέχεια, κατευθύνθηκα στο Βωλάξ, ένα χωριό με 51 μόνιμους κατοίκους! Είναι χτισμένο ανάμεσα σε έναν μοναδικό γεωλογικό σχηματισμό γιγαντιαίων στρογγυλών βράχων. Οι σχεδόν απόλυτα στρογγυλοί ογκόλιθοι καλύπτουν το τοπίο γύρω από το χωριό. Αισθάνεσαι σαν να βρίσκεσαι σε άλλον πλανήτη. Το χωριό μοιάζει με κυκλαδίτικη καρτ ποστάλ. Ήσυχο και γραφικό, διαθέτει πολυάριθμα καταστήματα όπου οι κάτοικοι της πόλης πωλούν χειροτεχνήματα όπως κεραμικά, βαμμένα βράχια, τραπεζομάντιλα και καλάθια, καθώς και ντόπιο μέλι. Ένα από τα πιο συναρπαστικά κομμάτια του περιπάτου στο Βωλάξ είναι ότι όλες οι πόρτες και οι τοίχοι εγκαταλελειμμένων σπιτιών είναι γεμάτοι με ποιήματα. Μακάρι να μπορούσα να διαβάζω ελληνικά για να καταλάβω. Οδηγώντας στην Τήνο, νιώθεις χαμένος στον χρόνο. Θα μπορούσα να ορκιστώ ότι η μέρα που πέρασα οδηγώντας γύρω από το νησί διήρκεσε μια εβδομάδα».

Και καταλήγει ο αρθρογράφος: «Η εσάνς της Τήνου σε κάνει να αισθάνεσαι ότι δεν βρίσκεσαι σε έναν τουριστικό προορισμό. Κάποιος θα ευχόταν ότι σε περίπτωση που κάποια στιγμή το νησί δεχθεί μεγάλο κύμα τουριστών, οι κάτοικοι θα τους υποδέχονταν χωρίς να χάσουν την κουλτούρα που κάνει την Τήνο τόσο μοναδική».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα