Η ανανέωση αποδίδει καρπούς

Το ΠΑΣΟΚ δεν αλλάζει ρότα παρά τις επιθέσεις φιλίας που δέχεται και από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από τους «11» της Νέας Αριστεράς

Από το 2012 μπορεί το ΠΑΣΟΚ να κινείται στα ρηχά, εν τούτοις βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος σε ό,τι αφορά τους πολιτικούς του αντιπάλους. Εν αρχήν τόσο από τα δεξιά, όσο και από αριστερά (ως επί το πλείστον) έγιναν τεράστιες προσπάθειες να το αποψιλώσουν με τις μεταγραφές στελεχών του.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Τώρα που το ΠΑΣΟΚ δημοσκοπικά βρίσκεται στην δεύτερη θέση και φιλοδοξεί να αποτελέσει τον εναλλακτικό πόλο του πολιτικού μας συστήματος απέναντι από την κυρίαρχη Νέα Δημοκρατία, δέχεται αλλεπάλληλες επιθέσεις φιλίας. Ακόμη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που χαρακτήριζαν ως διεφθαρμένο το ΠΑΣΟΚ, τώρα κοιτούν προς την Χαριλάου Τρικούπη. Μάλιστα δεν έφυγε ποτέ από το τραπέζι η πρόταση του Χρήστου Σπίρτζη για κοινή κάθοδο των δύο κόμματών (ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ) στις ευρωεκλογές. Κάτι που έχει απορριφθεί με κάθε τρόπο από την Χαριλάου Τρικούπη.

Επίθεση φιλίας πραγματοποίησαν και στελέχη της Νέας Αριστεράς, με πρώτο και καλύτερο τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, που τώρα βλέπει φως στο τούνελ σε πιθανή συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ.

Τι λένε όμως στην Χαριλάου Τρικούπη όσον αφορά τις συνεργασίες; Επιμένουν πως αυτές πρέπει να γίνουν πρώτα σε κοινωνικό επίπεδο, δείχνοντας την Βουλή ως πεδίο δράσης για όποιον διατείνεται πως είναι προοδευτικός. Στην πράξη, αυτή η επιλογή, η οποία έχει περιγραφεί πρωτίστως από τον πρόεδρο του κόμματος Νίκο Ανδρουλάκη, αφήνει πεδίο θεσμικής συνεννόησης στην Βουλή, «χωρίς συμφωνίες πίσω από κλειστές πόρτες».

«Εμείς επιχειρούμε να διαμορφώσουμε ευρύτερες συμμαχίες στην κοινωνία προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των πολιτών», απάντησε σε σχετική ερώτηση ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής, Ανδρέας Σπυρόπουλος, επισημαίνοντας πως στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι η αξιόμαχη αντιπολίτευση. «Εμείς ποτέ δεν έχουμε κλείσει τις πόρτες. Επιζητούμε συνεργασίες, αλλά στη βάση πολιτικών θέσεων», ήταν η σχετική απάντηση και του εκπροσώπου Τύπου, Θανάση Γλαβίνα.

Ποιοι αποκλείονται

«Υπάρχουν πολλά πολιτικά διακυβεύματα για να βρούμε κοινούς τόπους και να προχωρήσουμε. Αυτό όμως έχει κάποιες προϋποθέσεις», λένε άλλοι συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη, οι οποίοι υπενθυμίζουν ότι σε όποια προσπάθεια να βρουν κοινό τόπο συνεννόησης, δεν συμπεριλαμβάνονται πρόσωπα που έχουν προσβάλει την παράταξη με τις συμπεριφορές τους, αποκλείοντας αυτούς που ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος έχει χαρακτηρίσει «γενίτσαρους». Και σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και πρόσωπα της νέας ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, όπως είναι η Θεοδώρα Τζάκρη, αλλά και άλλοι που είναι στην Πολιτική Γραμματεία, όπως ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος κ.α. Τουναντίον με τη Νέα Αριστερά τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα, καθώς πέραν της αλληλεκτίμησης και της καλής χημείας μεταξύ Νίκου Ανδρουλάκη και Αλέξη Χαρίτση, οι περισσότεροι από τους «11» πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν είχαν δείξει σεβασμό στο ΠΑΣΟΚ.

Σε κάθε, πάντως, περίπτωση, οι ευρωεκλογές είναι κομβικό σημείο, καθώς εάν επαληθευτούν τα πρώτα δείγματα των δημοσκοπήσεων θα είναι η πρώτη φορά από το 2012 που το ΠΑΣΟΚ θα βρίσκεται στην δεύτερη θέση –κι αυτό διατηρώντας την πολιτική του αυτονομία. «Στις δημοσκοπήσεις αποτυπώνεται ότι το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει σταδιακά και στις περισσότερες μετρήσεις είναι δεύτερο. Τα ποσοστά μας αυξήθηκαν και θα αυξηθούν κι άλλο στην πορεία προς τις ευρωεκλογές. Προφανώς, δεν μας είναι αρκετό αυτό. Στόχος μας είναι να κερδίσουμε τη Ν.Δ.», δηλώνουν σε όλες τους τις παρεμβάσεις οι βουλευτές και τα στελέχη σε όλες τις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές παρεμβάσεις τους. Η πιο παλιά φρουρά του κόμματος, όπως ο Κώστας Σκανδαλίδης, ερμηνεύοντας τις πρώτες δημοσκοπήσεις εκτιμούν πως τον ερχόμενο Ιούνιο δεν είναι άπιαστο όνειρο το ΠΑΣΟΚ στις Ευρωεκλογές να ξεπεράσει το 20% για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2009, όταν υπό την ηγεσία του Γιώργου Παπανδρέου είχε κερδίσει τις εθνικές εκλογές με ποσοστό 43%.

Η αντιπολιτευτική τακτική που εφαρμόζει το ΠΑΣΟΚ, που περιγράφεται κυρίως ως προγραμματική και απευθύνεται τόσο στα μεσαία, όσο και στα πιο αδύναμα στρώματα, επιβεβαιώθηκε με την παρουσία των στελεχών και των βουλευτών του κόμματος στην συγκέντρωση των ελεύθερων επαγγελματιών για το φορολογικό νομοσχέδιο. Αντ’ αυτού, το ΠΑΣΟΚ προτείνει δέσμη μέτρων που εφαρμόζονται ήδη σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε., από την ενθάρρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών με κίνητρα στην πράξη και την διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, έως την άμεση διευκόλυνση των ελέγχων της ΑΑΔΕ –μέτρα που περιέγραψε στην σχετική ομιλία του ο Νίκος Ανδρουλάκης στην Βουλή.

Μία νέα εποχή

Την ίδια ώρα είναι κοινή πεποίθηση στην Χαριλάου Τρικούπη, ότι η ανανέωση που είχε ξεκινήσει από την εποχή της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά και συνεχίστηκε επί Ανδρουλάκη αποδίδει καρπούς. Η νίκη του Χάρη Δούκα στον δήμο της Αθήνας, αλλά και η εκλογή πολλών νέων στελεχών του ΠΑΣΟΚ σε δήμους άνω των 40.000 κατοίκων ήταν ένα μήνυμα από την κοινωνία προς το κόμμα.

Και όπως αναφέρουν πολιτικοί αναλυτές «αν το ΠΑΣΟΚ μπορέσει να βρει ανθρώπους σαν τον Δούκα θα δείξει την δυναμική της επιστροφής του πολύ θεαματικά και στις ευρωεκλογές καθώς αυτό και μόνο μπορεί να εισπράξει την φθορά της εξουσίας. Στην ελληνική κοινωνία μοιάζει να καταγράφεται μια μεγάλη ανάγκη για πρόσωπα, που δεν θυμίζουν τίποτα από την σκληρή δεκαπενταετία που προηγήθηκε. Αυτό ο Ανδρουλάκης το ξέρει. Το καταλαβαίνει κανείς και από την σύνθεση της ηγετικής του ομάδας και από τις επιλογές των δημάρχων. Το ΠΑΣΟΚ του αρχίζει σιγά-σιγά να αποκτά χαρακτηριστικά ενός νέου κόμματος, γιατί απλά έχει νέους ανθρώπους. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιστρέψουν οι παραδοσιακοί του ψηφοφόροι και να προστεθούν και νέοι. Ο κόσμος κερδίζεται πλέον από όποιους ξέρουν να κερδίζουν κι όχι από όποιους φωνάζουν, διαμαρτύρονται, παράγουν τοξικότητα, ή ειδήσεις που αφορούν τον εαυτό τους αποκλειστικά».

Με αυτά τα δεδομένα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δίνει έμφαση στο πρόγραμμα, γνωρίζοντας πως έχει στόχο να απευθυνθεί σε ένα ακροατήριο που περιλαμβάνει τις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες και την μεσαία τάξη, με το βλέμμα στραμμένο στην δημιουργία μιας ευρύτερης συμμαχίας που θα μπορούσε να αναδείξει το ΠΑΣΟΚ σε αξιόμαχο αντίπαλο της Ν.Δ.

Σε ό,τι αφορά τις δράσεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Μετά τις εκδηλώσεις για το ιδιωτικό χρέος και την υγεία, ακολούθησαν οι προτάσεις για το δάσος της Δαδιάς, την οποία επισκέφθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις, έρχεται και μία εκδήλωση στην Θεσσαλία με την συμμετοχή και του νεοεκλεγέντα περιφερειάρχη Δημήτρη Κουρέτα, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα από την 1η Ιανουαρίου.

Κι όπως λέει ο Νίκος Ανδρουλάκης «ένα κόμμα, που οι πολιτικοί του αντίπαλοι θεωρούσαν ότι έκλεισε τον κύκλο του, επανέρχεται σύγχρονο, με νέα πολιτικά πρόσωπα, με σύγχρονες ιδέες, με αξιοπιστία και με χαμηλούς τόνους».

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα