“Η αναθεώρηση του Συντάγματος έπεσε θύμα σκοπιμοτήτων του ΣΥΡΙΖΑ”

Σφοδρή επίθεση του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην κυβέρνηση κατά την διάρκεια συζήτησης για την Συνταγματική Αναθεώρηση, ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για ανύπαρκτες προτάσεις σε μείζον θέματα της χώρας

Τη σκληρή του κριτική άσκησε στην κυβέρνηση και στον Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας ολέθριες τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση όπως η καθιέρωση της απλής αναλογικής και η αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής. Από το βήμα της Βουλής είπε μεταξύ άλλων, πετώντας τα καρφιά του, ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόταση για μείζον θέματα της χώρας.

Από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβερνητική πλειοψηφία ότι δεν είχε καμία πρόταση για ανοιχτή παιδεία, για ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, για αποτελεσματική τοπική αυτοδιοίκηση, για σύγχρονη δημόσια διοίκηση καθώς και ότι δεν είπε κουβέντα για σύγχρονες περιβαλλοντικές πολιτικές.

Σημείωσε δε ότι ο ίδιος «από την πρώτη συνάντησή του με τον κ. Τσίπρα όταν εκλέχθηκε πρόεδρος της ΝΔ του είχε προτείνει να ψηφιστούν όλα τα άρθρα που η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να αναθεωρηθούν και η επόμενη Βουλή να αποφάσιζε το περιεχόμενο».

«Η ΝΔ κατέθεσε μία συγκροτημένη πρόταση με αλλαγές σε 59 άρθρα από τα 120. Κατάργηση 8 παρωχημένων διατάξεων. Να θυμίσω τον δεκάλογο των σημαντικών μεταρρυθμίσεων», ανέφερε ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συνέχισε: «Προτείναμε η επιλογή ανώτατων δικαστικών να περάσει από την κυβέρνηση στη Βουλή. Σύγχρονη δημόσια διοίκηση, αξιοκρατία, αξιολόγηση. Ενδυνάμωση Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ενίσχυση του κράτους πρόνοιας. Σταθερό οικονομικό περιβάλλον. Υποχρέωση ισοσκελισμένων προϋπολογισμός. Πλήρης αυτονομία κρατικών πανεπιστημίων, αλλά και δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων με εποπτεία ανεξάρτητης Αρχής», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Πρόσθεσε ακόμη ότι «δυστυχώς η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση θα γραφτεί στην ιστορία ως μια χαμένη ευκαιρία για να γίνουν ουσιαστικές παρεμβάσεις».

«Παρά τις προσπάθειές μας να διαμορφώσουμε πλαίσιο συνεννόησης, η κυβέρνηση τα απέρριψε όλα αυτά (που πρότεινε η ΝΔ). Υπενθυμίζω ότι είχα προτείνει προσωπικά στον κ. Τσίπρα να αναλάβουμε κοινή ευθύνη απέναντι στους νέους μας. Να ψηφίσουμε μαζί το άρθρο 16 και 24. Δεν τολμήσατε κ. Τσίπρα να κάνετε ούτε αυτό. Δεν λυπάμαι για εσάς. Λυπάμαι για τη χώρα και το μέλλον των νέων Ελλήνων. Η συζήτηση αυτή, γι’αυτό θα καταγραφεί στην ιστορία ως μία μεγάλη χαμένη ευκαιρία», τόνισε.

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε ότι «η ΝΔ θα τηρήσει κατά γράμμα τη συνταγματική παράδοση της χώρας. Η επόμενη Βουλή δεν δεσμεύεται από την κατεύθυνση που δίνει η παρούσα Βουλή. Εκείνη θα καθορίσει το περιεχόμενο των άρθρων. Η επιχείρηση κατάλυσης της ελευθερίας της αναθεωρητικής Βουλής, κάτι που συνιστά έμμεση παραδοχή ήττας από τον ΣΥΡΙΖΑ, προσβάλλει τον ελληνικό λαό».

«Για το ζήτημα εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, από τη στιγμή που το άρθρο 30 δεν κρίθηκε αναθεωρητέο είναι στο πλαίσιο 32 του Συντάγματος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται με σχετική πλειοψηφία», ανέφερε σχετικά ο κ. Μητσοτάκης.

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές είπε σε αυστηρό τόνο.

«Είστε μια  κυβέρνηση κουρελού, άλλοι ξεκίνησαν τη συνταγματική αναθεώρηση και άλλοι την τερματίζουν». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής έστειλε σαφές μήνυμα για τον χαρακτήρα των προσεχών ευρωεκλογών και δημοτικών εκλογών λέγοντας πως σε κάθε περίπτωση ο λαός θα τις μετατρέψει σε δημοψήφισμα απέναντι στην κυβέρνηση και στην πολιτική της.

Ο λαός σε κάθε περίπτωση θα μετατρέψει σε δημοψήφισμα τις εκλογές

«Η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα, σε δύο μήνες περίπου έχουμε εκλογές τοπικές και ευρωεκλογές, εκλογές που ο  λαός σε κάθε περίπτωση θα μετατρέψει σε δημοψήφισμα απέναντι στην κυβέρνηση και στην πολιτική της.
Έχουμε τέσσερα χρόνια να γίνουν εκλογές στον  τρόπο, θα είναι λοιπόν η κάλπη της 26 Μαΐου είτε αυτή είναι τριπλή είτε αυτή είναι τετραπλή μία ευκαιρία να μιλήσουν οι πολίτες με τη δική τους φωνή.
Στις 26 Μαΐου όλοι οι Έλληνες θα κρίνουν αυτά τα οποία έχουν βιώσει εδώ και μια τετραετία, δύο μνημόνια, 29 νέους φόρους ,περικοπές στις συντάξεις, χρέη .κατασχέσεις. Και θα κρίνουν και την εθνική πληγή που άνοιξε με  την  αναγνώριση  μακεδονικής ταυτότητας και μακεδονικής γλώσσας στους  Σκοπιανούς. Θα  κριθεί και αυτό στην κάλπη της 26 Μαΐου».

Ο κ. Μητσοτάκης  σχολίασε και τη χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για φτηνή δημαγωγία και για συνεχή προσπάθεια να δηλητηριαστεί η πολιτική ζωή της χώρας.

Αναφερόμενος στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων είπε πως «η αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος, δυστυχώς έτσι όπως τα κάνατε παραπέμπεται περίπου για το 2030. Θα έχουμε το θλιβερό προνόμιο για την επόμενη 10ετία να είμαστε η μόνη χώρα, στην οποία θα απαγορεύεται η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ακόμη ότι οι εκλογές την άνοιξη θα δώσουν στους πολίτες την ευκαιρία να μιλήσουν. «Η Δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα. Σε λίγο καιρό έχουμε εκλογές, εκλογές που ο λαός θα μετατρέψει σε δημοψήφισμα απέναντι στην κυβέρνηση και την πολιτική της. Η κάλπη της 26ης Μαΐου θα είναι μια ευκαιρία να μιλήσουν οι πολίτες. Όλοι οι Έλληνες θα κρίνουν αυτά τα οποία έχουν βιώσει».

Τέλος, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε πως «δεν είναι τυχαίο ότι και η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος έπεσε θύμα σκοπιμοτήτων του ΣΥΡΙΖΑ. Η συνταγματική αναθεώρηση ενσωματώθηκε σε μία συνολική αντιθεσμική αντίληψη του κ. Τσίπρα. Ξεκίνησε ως πρωτοβουλία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, καταλήγει ως πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ και λίγων προθύμων».

Διαβάστε επίσης