Η αντιπολίτευση δεν ψήφισε την πρόσθετη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης

Παρών από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση - Καταψήφισαν τα υπόλοιπα κόμματα - Έντονη η αντίδραση του Νίκου Παπαθανάση

Την ενίσχυση του Ταμείου Ανάκαμψης με επιπρόσθετα κονδύλια αρνήθηκε να ψηφίσει η αντιπολίτευση στη Βουλή προκαλώντας την σφοδρή αντίδραση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Νίκου Παπαθανάση.

«Πώς είναι δυνατόν να παίρνει η Ελλάδα 18,2 δις ευρώ – που δεν χρειάζεται να τα επιστρέψουμε – για να στηρίξουμε κοινωνικά προγράμματα και αναβαθμίσεις νοσοκομείων και εσείς να μην το αναγνωρίζετε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαθανάσης για να προσθέσει: «Δεν ψηφίζετε ούτε το REPowerEU, χρήματα δηλαδή που πάλι δεν θα επιστρέψουμε και πάνε για να στηρίξουν δράσεις για την στήριξη των αγροτών όπως τα φωτοβολταϊκά στο χωράφι. Από το Ταμείο ανάκαμψης στηρίζονται δράσεις όπως το Σπύρος Δοξιάδης που προσφέρει δωρεάν εξετάσεις για τον καρκίνο των γυναικών και εσείς δεν το ψηφίζετε. Από το Ταμείο στηρίζεται η χρηματοδότηση του ΑΙΓΙΣ που ανέρχεται σε 2 δις ευρώ για την Πολιτική Προστασία και εσείς δεν το ψηφίζετε. Δεν ψηφίζετε προγράμματα για την στήριξη φτωχών νοικοκυριών, δεν ψηφίζετε το Εξοικονομώ κατ οίκον».

«Δεν χαρίζουμε σε κανέναν την κοινωνική ευαισθησία και στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου έχει σημασία να καταλάβουμε τι διακυβεύεται. Διακυβεύεται η διαπραγμάτευση του Ταμείου Συνοχής και η νέα ΚΑΠ. Ο Μητσοτάκης είναι ο πρώτος που έθεσε και πέτυχε το Ταμείο ανάκαμψης, δεν υπάρχει περιθώριο για οποιοδήποτε μήνυμα. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την κοινωνία, την νεολαία και εσείς ας μην τα ψηφίζετε» είπε ο υπουργός κλείνοντας την τοποθέτηση του.

Να σημειωθεί ότι η κύρωση της νέας συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης ψηφίστηκε μόνο από την ΝΔ καθώς ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση δήλωσαν «παρών» ενώ ΚΚΕ, Πλεύση Ελευθερίας, Νίκη, Σπαρτιάτες και Νέα Αριστερά καταψήφισαν.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, με τη συμφωνία:

«Προβλέπεται η διάθεση από την Ε.Ε. προς την Ελληνική Δημοκρατία μίας Πρόσθετης Χρηματοδοτικής Συνεισφοράς ποσού 4,7 δις ευρώ, περίπου. Από αυτήν, ποσό 158,7 εκατ. ευρώ, περίπου, θα καταβληθεί από την Επιτροπή ως προχρηματοδότηση σε έως και δύο καταβολές.

ΙΙ. Προσάρτημα στη Δανειακή Σύμβαση του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Προβλέπεται η διάθεση από την Ε.Ε. προς την Ελληνική Δημοκρατία Πρόσθετου Ποσού Δανείου ύψους 5 δις ευρώ. Η ημερομηνία ληκτότητας της δόσης δανείου θα είναι τριάντα (30) έτη με αποσβεσμένη αποπληρωμή κεφαλαίου εκκινώντας μετά από περίοδο χάριτος δέκα (10) ετών».

Να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος εξηγώντας την στάση του κόμματος του είπε μεταξύ άλλων “Γιατί γίνεται εμφανές το πραγματικό σας σχέδιο: να μοιράσετε και το Ταμείο Ανάκαμψης σε λίγους, και να διαιωνίσετε τα ολιγοπώλια σε λίγους τομείς – ιδίως στην ενέργεια. Ολιγοπώλια που πλέον αναγνωρίζει και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας!».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση έχει 2 στόχους:

1) Να περιορίσει την πρόσβαση στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης σε λίγους και εκλεκτούς, με το πρόσχημα της γρήγορης απορρόφησης.

2) Να προωθήσει τον βίαιο μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, αποκλείοντας τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα