Η αρχή του τέλους στη δίκη Πισπιρίγκου: Την Πέμπτη η αγόρευση της εισαγγελέως

Νέες βολές σε Ηλιάδη και γιατρούς - «Ο Ράικος πήρε τους γιατρούς της ΜΕΘ και τους είπε “έχω βρει ένα καράβι κεταμίνη”»

Στον επικεφαλής της ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου Ανδρέα Ηλιάδη, τον οποίο, ωστόσο, «εμπιστεύονταν μέχρι τέλους» όπως είπε, επέρριψε ευθύνες για την εμπλοκή της στην υπόθεση θανάτου της κόρης της Τζωρτζίνας η Ρούλα Πισπιρίγκου, συνεχίζοντας και σήμερα να απαντά σε ερωτήσεις μελών της έδρας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας.

«Μπορεί να ήθελε να γίνει ο γιατρός που ανακάλυψε το σύνδρομο Μινχάουζεν» είπε η κατηγορούμενη αναφερόμενη στο κ. Ηλιάδη, όταν ρωτήθηκε γιατί ο συγκεκριμένος γιατρός να επιδιώκει, όπως υποστηρίζει, να την εμπλέξει στο θάνατο της κόρης της.

Ακόμη και σήμερα η κατηγορούμενη επανέλαβε επί της ουσίας ότι όλοι οι γιατροί όλων των νοσοκομείων που νοσηλεύτηκε το παιδί της συμφώνησαν για να την κατηγορήσουν. «Είχε πάρει ο κ. Ράικος στη ΜΕΘ Παίδων και τους είπε ότι έχω βρει ένα καράβι κεταμινη» είπε η κατηγορούμενη μητέρα επιχειρώντας με αυτό τον τρόπο να καταδείξει πως άρχισαν κατά τους ισχυρισμούς της οι γιατροί να κινητοποιούνται εναντίον της.

Πλέον η δίκη για την υπόθεση θανάτου της πρωτότοκης κόρης της οικογένειας Δασκαλάκη έχει μπει στην τελική ευθεία για έκδοση απόφασης, ενώ η εισαγγελέας ζήτησε την απόρριψη του αιτήματος της για διενέργεια ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης. «Δεν μας έδωσε την εντύπωση η κυρία κατηγορούμενη μιας γυναίκας που δεν καταλαβαίνει ότι είναι κατηγορούμενη», ανέφερε μεταξύ άλλων στο δικαστήριο η εισαγγελέας της έδρας, η οποία θα αγορεύσει επί της ενοχής ή μη της 35χρονης μητέρας την ερχόμενη Πέμπτη.

Ολοκληρώθηκε η απολογία της Ρούλας Πισπιρίγκου

Σήμερα ολοκληρώθηκε η διαδικασία απολογίας της Ρούλας Πισπιρίγκου, την οποία η πρόεδρος κάλεσε στο βήμα ξανά και την ρώτησε αν επιθυμεί να πει κάτι επιπλέον από όσα έχει υποστηρίξει όλες αυτές τις ημέρες. Απαντώντας εκείνη είπε: «Θέλω να σας πω δυο πράγματα σχετικά με όλη τη διαδικασία και ότι έχει συμβεί με το παιδί μου. Ήταν πολλές οι μέρες της απολογίας. Αρχικά να ζητήσω συγνώμη για κάποιες στιγμές έντασης, γιατί καταλαβαίνετε τη δύσκολη θέση που βρίσκομαι. Έπρεπε να φέρω στη μνήμη μου περιστατικά που θα με στοιχειώνουν για όλη μου τη ζωή. Όλο αυτό το διάστημα αναγνώστηκαν μηνύματα για τον γάμο μου. Μπορεί να έχω τον χειρότερο χαρακτήρα, να είμαι ειρωνική, αχώνευτη. Όμως έχω κατηγορηθεί για αδίκημα, το οποίο για μια μάνα είναι το χειρότερο που μπορεί να κατηγορηθεί. Προσπάθησα να μιλήσω σαν μάνα της Τζωρτζίνας, δεν ξέρω αν τα κατάφερα. Δεν θέλω να αλλάξω τίποτα απ’ όσα είπα. Στη Δικαιοσύνη απευθύνομαι και ελπίζω να δικαιωθεί το παιδί μου. Θέλω να μάθω την αλήθεια, δεν την ξέρω. Ζητούσα απεγνωσμένα το αίμα του παιδιού μου, ελάτε στη θέση μου. Εσείς δεν θα θέλατε απαντήσεις; Θέλω να μάθω τι έχει γίνει πριν. Ευελπιστώ να με βοηθήσετε να μάθω την αλήθεια. Ευχαριστώ που με ακούσατε».

Η Ρούλα Πισπιρίγκου δέχθηκε σήμερα, 9η ημέρα της απολογίας της, «βροχή» ερωτήσεων από μέλη της έδρας για το πώς συνέχισε – όπως είχε καταθέσει – να εμπιστεύεται τον κ. Ηλιάδη, όταν εκείνος της είχε αναφέρει ότι την υποψιάζεται για τα επεισόδια που συνέβαιναν στο κοριτσάκι. «Μου είχε ζητήσει συγνώμη» είπε και σε άλλο σημείο τόνισε: «Πιστεύω ότι αν εδώ γίνονταν ένα δικαστήριο για ιατρική αμέλεια θα είχατε απαντήσεις για το τι έχει συμβεί. Τίποτα δεν θα ήτα ανεξήγητο, τότε οι γιατροί θα είχαν επιστημονικές απαντήσεις να εισφέρουν προς το δικαστήριο. Θα έλεγαν την αλήθεια».

Παράπονα για την εξέτασή της

Μάλιστα η κατηγορούμενη δια του συνηγόρου της Αλέξη Κούγια, εξέφρασε και πάλι παράπονα προς την έδρα για τον τρόπο που εξετάζεται. «Σε δικαστή και εισαγγελέα απαγορεύεται να ειρωνεύεται και να αποδοκιμάζει κατηγορούμενο. Οι συνεργάτες μου είπαν για την ειρωνεία σας χθες προς την κ. κατηγορουμένη» είπε ο κ. Κούγιας και συνέχισε: «Φτάστε στο σημείο να την ρωτάτε για το πώς έκανε έρωτα με τον κ. Δασκαλάκη οκτώ ημέρες μέρες μετά το θάνατο της Τζωρτζίνας. Τότε δεν γιατί δεν είναι κατηγορούμενος και ο κ. Δασκαλάκης; Τι σχέση έχει με την κατηγορία αν πήρε συναινετικό διαζύγιο που ρώταγε η κ. σύνεδρος η οποία μάλλον βλέπει εκπομπές όλη την ημέρα. Κάνατε ιερά εξέταση είναι δίκη αυτή; (…) Οι χειρότεροι άνθρωποι του κόσμου δεν έχουν αντιμετωπίσει τέτοια συμπεριφορά όπως η εντολέας μου. Κάνατε εννέα ημέρες απολογία και ρωτάτε σαν να είμαστε οι κουτσομπόλες της γειτονιάς πότε έκανε έρωτα».

Οι επισημάνσεις αυτές του κ. Κούγια αφορούσαν πάντως σε ερώτηση που υπέβαλε χθες η πρόεδρος του δικαστηρίου στη Ρούλα Πισπιρίγκου όχι για το πότε είχε ερωτικές συνευρέσεις με τον πατέρα των παιδιών της αλλά για μήνυμα που υπάρχει στη δικογραφία. Με αυτό η κατηγορούμενη, λίγα 24ωρα μετά τον θάνατο του κοριτσιού ενημερώσει με λεπτομέρειες φίλη της για την σεξουαλική επαφή με τον σύζυγό της. Με βάση αυτό το μήνυμα η πρόεδρος είχε ρωτήσει την 35χρονη πως είχε αυτή τη προτεραιότητα εκείνη την στιγμή, δεδομένης της απώλειας της κόρης της, η οποία όπως δήλωσε την είχε συντρίψει.

«Αν ο Ηλιάδης έβρισκε κάτι για εμένα, θα το προχωρούσε»

Νωρίτερα, κάποιες από τις ερωτήσεις που είχαν τεθεί στην Ρούλα Πισπιρίγκου από την έδρα έχουν ως εξής:

Σύνεδρος: Μας είπε ότι στις αρχές της νοσηλείας του παιδιού ο κ. Ηλιάδης σας υποπτεύονταν και ότι παρόλο αυτό τον συγχωρήσατε. Είχατε ένα γιατρό στα χέρια του οποίου ήταν το παιδί σας. Θεωρούσε ότι εσείς ήσασταν υπαίτια για την κατάστασή του. Δεν αμφισβητήσατε την επιστημονική του κατάρτιση;

Κατηγορούμενη: Μίλησα μαζί του και μου έβγαλε πάλι εμπιστοσύνη. Σαν να κατάλαβα ότι ήταν μια κακή σκέψη της στιγμής.

Σύνεδρος: Γνωρίζατε ότι είχε καλέσει ιατροδικαστή και συζητάει για εσάς, το ψάχνει. Παρ’ όλο αυτά πιστεύετε ότι ο γιατρός αυτός θα βρει την αιτία για την κατάσταση της υγείας του παιδιού σας, ενώ αυτός την αναζητούσε σε λάθος πρόσωπο σε εσάς. Γιατί συνεχίζατε να τον εμπιστεύεστε αφού αναζητά τα αίτια σε εξωτερικούς παράγοντες;

Κατηγορούμενη: Αν έβρισκε κάτι για εμένα θα το προχωρούσε. Είδα τις ενέργειες του μετά. Η επόμενη του κίνηση ήταν ο γονιδιακός έλεγχος, είπε και συγγνώμη.

Σύνεδρος: Παρ’ όλα αυτά μας είπατε ότι συνέχισαν να σας κοιτούν καχύποπτα στη ΜΕΘ. Δεν σας υποψίασε;

Κατηγορούμενη: Μπορεί να είχε γίνει μα συζήτηση και στο μυαλό κάποιου να είχε μείνει να με παρακολουθεί.

Σύνεδρος: Για ποιο σκοπό φτιάχνει ένα ψέμα σε βάρος σας ο κ. Ηλιάδης τον Απρίλιο Μάιο του 2021 που το παιδί πάει καλύτερα. Με τι σκοπό τότε;

Κατηγορούμενη: Δε γνωρίζω τον σκοπό.

Σύνεδρος: Μιλάμε για ένα διάστημα χωρίς δημοσιότητα τότε. Γιατί;

Κατηγορούμενη: Είχε κάνει δηλώσεις και όσο η Τζωρτζίνα ήταν στη ΜΕΘ.

Σύνεδρος: Σας κατηγορούσε κανείς τότε δημοσίως;.

Κατηγορούμενη: Δεν γνωρίζω το σκοπό. Το κίνητρο μπορεί να είναι η δημοσιότητα, πήρε μια απόφαση, δεν ξέρω τι σκέφτηκε. Και κάτι άλλο που φάνηκε περίεργο ήταν ότι στη συζήτηση που άκουσα με την ιατροδικαστή ενώ κατηγορούσε και τους δυο γονείς για το παιδί έλεγε μόνο για μένα. Δεν είπε ότι έγινε κάτι σε συνέργεια.

Σύνεδρος: Το παιδί δεν πήγε μόνο στη ΜΕΘ του Ρίου πήγε στο Ωνάσειο, στο Παίδων, κ.λπ. Σας άφησε να εννοηθεί οποιοσδήποτε γιατρός ότι η υποθερμία του Ηλιάδη μπορεί να σχετίζεται με την εγκεφαλοπάθεια;

Κατηγορούμενη: Κανείς.

(…)

Σύνεδρος: Στο Παίδων ο γιατρός ο κ. Τζιούβας τη στιγμή που βγαίνει να σας πει ότι το παιδί μελανιάζει γιατί να το πει αν δεν είχε μελανιάσει. Ο κ. Τζιούβας λέει ψέματα; Πιστεύετε ότι το παιδί ήταν ζωντανό και σας είπε ότι έχει φύγει; Με ποιο σκοπό; Είπατε ότι μετά από ένα δυο λεπτά το ακούσατε να φωνάζει…

Κατηγορούμενη: Δεν γνωρίζω.

Σύνεδρος: Είναι τόσο αδαής δηλαδή ο κ. Τζιούβας που δεν μπορεί να καταλάβει αν ο ασθενής του ζει ή πέθανε;

Κατηγορούμενη: Δεν νομίζω.

Σύνεδρος: Έχει μπει στο δωμάτιο μόλις τρία λεπτά δεν έχει προλάβει να κάνει κάποια ιατρική πράξη τι να καλύψει;

Κατηγορούμενη: Δεν μπορώ να ξέρω.

Σύνεδρος: Συμφωνούμε ότι στις 14:21 για την ανακοπή που ξεκινάει δεν ευθύνεται η ομάδα του κ. Τζιούβα;

Κατηγορούμενη: Όχι.

Σύνεδρος: Δηλαδή πήγαν και έκαναν ΚΑΡΠΑ σε ένα παιδί που δεν είχε πάθει ανακοπή.

Κατηγορούμενη: Άρχιζε η ανακοπή.

Σύνεδρος: Τι καλύπτει τότε ο κ. Τζιούβας;

Κατηγορούμενη: Την κεταμίνη.

Σύνεδρος: Ας υποθέσουμε ότι έχουμε κεταμίνη, είναι το ενδεδειγμένο αφού είναι το πρωτόκολλο στη διασωλήνωση, άρα τι να καλύψει;

Κατηγορούμενη: Αν θυμάμαι καλά εδώ ο κ. Ράικος είπε ότι είχε μια επικοινωνία με τη ΜΕΘ εκεί είναι και ο κ. Τζιούβας. Είχε πάρει ο κ. Ράικος στη ΜΕΘ και τους είπε ότι έχω βρει ένα καράβι κεταμίνη ….

Πρόεδρος: Θέλω να σας ρωτήσω το εξής: Τα γεγονότα των τελευταίων στιγμών του παιδιού σας δεν θα έπρεπε να έχουν χαραχθεί στη μνήμη σας; Πάσχετε από κάποιας μορφής αμνησία;

Κατηγορούμενη: Εγώ δεν ήμουν με ένα ρολόι στο χέρι τις στιγμές εκείνες

Πρόεδρος: Θέλετε να μας πείτε τι έγινε;

Κατηγορούμενη: Δεν έχω πειράξει το παιδί μου.

Πρόεδρος: Γιατί δε λέτε ότι «δεν σκότωσα το παιδί μου»;

Κατηγορούμενη: Το έχω πει.

Πρόεδρος: Άρα τι έχει γίνει;

Κατηγορούμενη: Δεν ξέρω τι έχει γίνει μέσα στο δωμάτιο του παιδιού, δεν είμαι γιατρός, αυτοί ξέρουν.

Πρόεδρος: Δεν τους κάνατε μήνυση όμως….

Κατηγορούμενη: Θα κάνω.

Τέλος, σήμερα το δικαστήριο απέρριψε νέα αιτήματα της κατηγορούμενης μεταξύ αυτών να γίνει αυτοψία σε νοσοκομείο Παίδων ώστε να διαπιστωθεί εάν η νοσοκόμα που κατέθεσε ότι η Ρούλα Πισπιρίγκου δεν φώναζε σε βοήθεια για το παιδί της, μπορούσε από το σημείο όπου βρίσκονταν να την δει. Ακόμη η υπεράσπιση ζήτησε να καταθέσει συμπληρωματικά στο δικαστήριο η καθηγήτρια γενετικής Carola Vinueza και να γίνει πλήρης γονιδιακός έλεγχος. Τέλος, απορρίφθηκε, όπως ζήτησε η εισαγγελέας και προγενέστερο αίτημα της κατηγορούμενης για διενέργεια ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης ώστε να διαπιστωθεί ότι δεν πάσχει από σύνδρομο Μινχάουζεν.

Ρεπορτάζ: Βασιλική Κόκκαλη

Πηγή: protothema.gr

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα