Η αυτοδυναμία της Ν.Δ. «σώζει» τη Φώφη

Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το Κίνημα Αλλαγής στην 3η θέση, εν τούτοις το ποσοστό του μοιάζει κολλημένο πέριξ του 7%. Κι όμως, αυτό που προσπαθεί να εκπέμψει η Χαριλάου Τρικούπη είναι ότι υπάρχει μία επιπλέον συσπείρωση τα τελευταία 24ωρα, ειδικά τώρα που οι κεντροαριστεροί ψηφοφόροι έχουν πειστεί ότι το αποτέλεσμα των εκλογών είναι βέβαιο και η Νέα Δημοκρατία να είναι η σίγουρη νικήτρια των εκλογών.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Όπως λένε τα στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛ., πολλοί παραδοσιακοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμοι να επανέλθουν στις ρίζες τους και να ενισχύσουν το κόμμα τους, έστω και για συναισθηματικούς λόγους. Μάλιστα, η Φώφη Γεννηματά σε μία από τις τελευταίες συνεντεύξεις της προέβλεψε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταρρεύσει τώρα που θα βρεθεί με βίαιο τρόπο στην αντιπολίτευση (εννοώντας τη βαριά ήττα που κινδυνεύει με ήττα με διπλάσιο ποσοστό). Και στήριξε το επιχείρημά της ότι «αν και κυβερνητικό κόμμα έχει τα λιγότερα μέλη από τα υπόλοιπα κόμματα, δεν έχει αναφορές στην αυτοδιοίκηση, είναι αδύναμος στα συνδικάτα, όπου στηρίχθηκε περισσότερο σε πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ το 2012 και το 2015, τα οποία όμως του γύρισαν την πλάτη».

Και όπως εξηγούν οι συνεργάτες της κας Γεννηματά, «από τη στιγμή που χάνεται η κυβέρνηση, όλοι αυτοί που έτρεξαν στη λεγόμενη Προοδευτική Συμμαχία θα ψάξουν για άλλη στέγη, ειδικά εάν ξεκινήσουν οι εσωκομματικές γκρίνιες από την αριστερή πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ για το τι πήγε λάθος και ποιες αλαζονικές συμπεριφορές οδήγησαν στο να δημιουργήσουν τέτοιο θυμό στην κοινωνία κατά του ΣΥΡΙΖΑ». Επί της ουσίας, όπως υποστηρίζουν στο ΚΙΝΑΛ, για να μπορέσει να κρατήσει ο κ. Τσίπρας αυτό το ποσοστό που θα πάρει στις εκλογές της Κυριακής θα πρέπει να ανακαλύψει ένα νέο αφήγημα. Κι αυτό διότι όπως επεσήμανε και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ «ο κ. Τσίπρας χρεοκόπησε το όνομα της Αριστεράς με τις πολιτικές που εφάρμοσε κι επιβάρυνε την οικονομία με 200 δισ. ευρώ».

 Αισιοδοξία

Τα τελευταία 24ωρα από το ΚΙΝ.ΑΛ. εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι το δίλημμα που έχουν θέσει σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες θα πιάσει τόπο κι έστω στο νήμα το κόμμα θα πιάσει διψήφιο ποσοστό και θα αποφύγει νέα περίοδο εσωστρέφειας. Όπως χαρακτηριστικά είπε και την Τετάρτη στο Θησείο η κα Γεννηματά, «η λογική επιστρέφει στη χώρα. Η ψήφος στο Κίνημα Αλλαγής είναι η χρήσιμη και κρίσιμη ψήφος. Το δίλημμα είναι καθαρό: Ένα ισχυρό Κίνημα Αλλαγής ή νέες περιπέτειες».

Με αυτό τον τρόπο, οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη ποντάρουν στο ότι η αντιπολιτευτική ζυγαριά θα γείρει υπέρ τους σε βάθος χρόνου. Κάτι που ανέφερε η κα Γεννηματά και στο Θησείο: «Εμείς είμαστε προοδευτικό αντίβαρο απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές της ΝΔ. Εμείς αποτελούμε αντίβαρο απέναντι στον ανεύθυνο και αχαλίνωτο ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση. Όχι στον κυνισμό. Όχι στον αυταρχισμό. Όχι στην αλαζονεία. Όχι στη στασιμότητα».

Αν όμως δεν καταφέρει το ΚΙΝ.ΑΛ. να έχει αύξηση των ποσοστών του και να ξεπεράσει την επίδοση που κατέγραψε στις ευρωεκλογές, τότε αναμένεται από την Κυριακή το βράδυ να ξεκινήσουν τα όργανα. Η κριτική που θα ασκηθεί στην ηγετική ομάδα του ΚΙΝΑΛ θα είναι σκληρή και θα επανέλθει στο τραπέζι των συζητήσεων ο εξοστρακισμός του Βενιζέλου, όπως και το πώς το εγχείρημα ενός νέου ισχυρού 3ου πόλου κατέρρευσε λόγω της αποχώρησης του Ποταμιού και άλλων. Αν μάλιστα η Νέα Δημοκρατία δεν καταφέρει να κερδίσει την αυτοδυναμία, τότε τα πράγματα γίνονται υπερβολικά περίπλοκα.

Ήδη η κα Γεννηματά άφησε να εννοηθεί ότι το ΚΙΝ.ΑΛ. θα δώσει ψήφο ανοχής στην κυβέρνηση Μητσοτάκη προκαλώντας τριβές στο εσωτερικό. Υπάρχουν αρκετοί που θεωρούν μεσοβέζικη λύση την ψήφο ανοχής, υπάρχει ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος έχει ταχθεί κατά της οποιασδήποτε κυβερνητικής συνεργασίας, αλλά και οι «σκληροί», δηλαδή αυτοί που λοιδορήθηκαν περισσότερο από όλους, όπως Ανδρέας Λοβέρδος. Ο πρώην υπουργός, με την εμπειρία που τον διακρίνει, έχει αποφύγει όλη αυτή τη συζήτηση περί συνεργασιών και το μόνο που λέει είναι ότι όλα αυτά θα τα δούμε μετά το κλείσιμο της κάλπης. Πάντως, ο κ. Λοβέρδος είναι μεταξύ αυτών που ισχυρίζονται πως το ΚΙΝ.ΑΛ. πρέπει να μετάσχει στην κυβέρνηση εάν χρειαστεί και εάν φυσικά κληθεί.

Η μόνη ελπίδα για την κα Γεννηματά να αποφύγει την εσωκομματική γκρίνια, εάν το αποτέλεσμα δεν είναι καλό, είναι η Νέα Δημοκρατία να έχει αυτοδυναμία. Κάτι που σημαίνει ότι η κα Γεννηματά θα αγοράσει χρόνο και θα μπορέσει να σχεδιάσει τις επόμενες εσωκομματικές κινήσεις της. Και το σημαντικότερο, να υψώσει τους αντιπολιτευτικούς τόνους στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Δηλαδή, να επιμείνει στις ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή. Και φυσικά φωνάζοντας από τα έδρανα της αντιπολίτευσης καταγγέλλοντας οποιαδήποτε μεταρρύθμιση θέλει να φέρει η επόμενη κυβέρνηση που θα αφορά την απασχόληση. Μάλιστα, η κα Γεννηματά θα επιμένει και μετά τις εκλογές στο σύνθημα «είμαστε εγγύηση για τη σταθερότητα και αντίβαρο στις συντηρητικές πολιτικές».

Ουδείς βέβαια μπορεί να εγγυηθεί ότι θα έχει τον πολιτικό χρόνο η κα Γεννηματά να αποφύγει την εσωκομματική γκρίνια. Η μόνη της ελπίδα είναι να πιάσει το ΚΙΝ.ΑΛ. τουλάχιστον το ίδιο ποσοστό με τις ευρωεκλογές, παράλληλα με την αυτοδυναμία της Ν.Δ. Τότε, πραγματικά, σώθηκε η κα Γεννηματά.

 

Διαβάστε επίσης