«Η χώρα δεν θα μείνει κλειστή – Πώς θα αρθούν οι περιορισμοί»

Για τον τρόπο με τον οποίο θα αρθούν οι απαγορεύσεις στις υπερτοπικές μετακινήσεις, για την πιθανότητα διεύρυνσης του ωραρίου, για το click inside και για την επιχείρηση «Ελευθερία», μίλησε η κυβερνητικής εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Η κ.Πελώνη μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα », αποκάλυψε τι πρόκειται να συζητηθεί ενόψει της αυριανής συνεδρίασης της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις για την άρση και των τελευταίων περιοριστικών μέτρων.

Με την ίδια να τονίζει ότι η χώρα δεν θα μπορούσε να μείνει κλειστεί για πάντα αλλά η επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει με αυστηρά μέτρα επιτήρησης.

Όπως ανέφερε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης της , η κ. Πελώνη: «Η χώρα δεν μπορεί να μείνει κλειστή για πάντα. Πάμε σε σταδιακά ανοίγματα με μεγάλη προσοχή, με κανόνες, με αυστηρή επιτήρηση, με το πρόσθετο εργαλείο των self test, που έχει ήδη ενταχθεί στην επανεκκίνηση δραστηριοτήτων.

Προφανώς, επιτηρούμε και αξιολογούμε τα επιδημιολογικά στοιχεία κάθε στιγμή. Είμαστε σε μία καλή, σταθερή φάση αυτή τη στιγμή, για να το κάνουμε και πάντα βέβαια προσέχουμε. Ο στόχος είναι να μην υπάρξει πισωγύρισμα. Αυτό εξαρτάται και από όλους εμάς.

Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε και να χαλαρώνουμε. Και φυσικά, όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί με τους ρυθμούς αυτούς και επιταχύνονται, τόσο πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ασφάλεια μπορούμε να πάμε σε μία νέα κανονικότητα».

Για τους εμβολιασμούς

Σχετικά με τους εμβολιασμούς η κ. Πελώνη, σημείωσε ότι «ο τρόπος με τον οποίο εξελίσσεται η επιχείρηση «Ελευθερία», το εμβολιαστικό πρόγραμμα στη χώρα μας, μιλάει από μόνος του. Η Ελλάδα βρίσκεται στη 10η θέση αυτή τη στιγμή ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ό,τι αφορά όσους έχουν πλήρως εμβολιαστεί και πάνω από τον μέσο όρο των ανά ημέρα εμβολιασμών ανά 100 κατοίκους.

Φοβάμαι πως ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει σε ένα αφήγημα καταστροφολογίας -σαν να εύχεται την καταστροφή- το οποίο προσπαθεί να επιβεβαιώσει κάθε φορά και δεν του βγαίνει. Δυστυχώς για αυτόν, αλλά ευτυχώς για την χώρα».

Η κ. Πελώνη σημείωσε παράλληλα ότι σήμερα θα γίνουν ανακοινώσεις που αφορούν τα νησιά, ενώ τόνισε πως όσο προχωράει ο εμβολιασμός τόσο μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας θα αποκτάμε.

«Υπάρχει και επιτάχυνση των εμβολιασμών το τελευταίο διάστημα. Είμαστε περίπου στους 100.000 εμβολιασμούς την ημέρα. Ανοίξαμε πάρα πολλές ηλικιακές ομάδες. Και σήμερα θα γίνουν ανακοινώσεις, που αφορούν τους εμβολιασμούς στα νησιά.

Θεωρώ ότι θα μπορέσουμε να ανοίξουμε και τις υπόλοιπες ομάδες τον Ιούνιο. Όσο θα προχωράει ο εμβολιασμός τόσο μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας θα αποκτάμε. Υπάρχουν όμως μεγάλοι δείκτες αβεβαιότητας και η πορεία εξαρτάται και από όλους εμάς. Όσο προχωρά, ωστόσο, ο εμβολιασμός τόσο θα μπορέσουμε να αφήνουμε πίσω μας αυτή την περιπέτεια. Θα πρέπει, ωστόσο, να προσέχουμε, να μην εφησυχάζουμε. Το εμβόλιο είναι μια ασπίδα, είναι ένα δώρο. Πρέπει όλοι να δεχτούμε αυτό το δώρο».

Για τα προνόμια των εμβολιασμένων

Σε ότι αφορά τη συζήτηση για τα προνόμια των εμβολιασμένων, η κ. Πελώνη υποστήριξε: «Η συζήτηση περί προνομίων έχει ανοίξει σε επιστημονικό σε ιατρικό επίπεδο, τόσο από αμερικανικούς όσο και από ευρωπαϊκούς οργανισμούς, που ήδη προχωρούν σε οδηγίες που αφορούν μέτρα για όσους έχουν εμβολιαστεί. Είναι μια συζήτηση που έρχεται αναπόφευκτα, μια συζήτηση που θα γίνει. Κανονιστικά όμως δεν μπορεί να ανοίξει, όσο δεν έχει δοθεί η δυνατότητα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες να εμβολιαστούν».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα