Η διπλωματία της μεζούρας (αποθρασύνει τους Τούρκους)

Έκθετος ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, για την προσπάθεια υποβάθμισης της τουρκικής προκλητικότητας στον Έβρο

«Όλο τα παραπάνω λέγονται και διπλωματία της ειρήνης και της συνεννόησης. Άλλοι πάλι τα χαρακτηρίζουν “στρατηγική του κατευνασμού” που δεν πετυχαίνει τίποτα περισσότερο από το να αποθρασύνει τον αντίπαλο. Διαλέγετε και παίρνετε. Αρκεί να μην πάρει το ποτάμι και τα εθνικά συμφέροντα…»

Αυτές οι 40 λέξεις ήταν ο επίλογος του κεντρικού άρθρου της «Α» το Σαββατοκύριακο που πέρασε, και φαίνεται τελικά ότι αυτός ο ποταμός Έβρος έχει πολλά μυστικά που αφορούν στα ελληνοτουρκικά. Τελευταίο εξ αυτών η ιστορία που έχει προκύψει με το περίεργο δημοσίευμα της βρετανικής σκανδαλοθηρικής εφημερίδας «Sun» περί κατάληψης 16 στρεμμάτων ελληνικού εδάφους στην παλιά κοίτη του ποταμού από δυνάμεις του τουρκικού στρατού.

Το ελληνικά υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών κάνουν λόγο για ακραία fake news –καταγγέλλοντας μάλιστα τον ΣΥΡΙΖΑ ότι τα υιοθετεί άκριτα–  και έχουν προγραμματίσει για αύριο Τρίτη (26/5) ειδική από κοινού ενημέρωση της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και  Εξωτερικών Υποθέσεων για όσα συμβαίνουν στον Έβρο η οποία θα διεξαχθεί στο ΥΠΕΘΑ.

Και καλώς θα συμβεί αυτό, διότι όσο περνούν οι μέρες αντί να καταλαγιάζει η σκόνη τα ερωτήματα πληθαίνουν και, μάλιστα, δεν προέρχονται μόνο από την Κουμουνδούρου, όπως έσπευσε ο κ. Δένδιας να πει. Παραπλήσιες ενστάσεις εξέφρασε και το ΚΙΝΑΛ διά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του, Ανδρέα Λοβέρδου, και του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Παύλου Χρηστίδη, ενώ το ίδιο έκανε ανοίγοντας τη βεντάλια της κριτικής του και το ΚΚΕ.

Στη χειρότερη εκδοχή, βρισκόμαστε μπροστά στην κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων που ξεπερνώντας κάθε όριο θράσους υποστηρίζουν ότι τους προκαλεί η Ελλάδα!!! Η καλύτερη των περιπτώσεων είναι να έχουμε να κάνουμε με ακόμη έναν λεονταρισμό της Άγκυρας που εκνευρίστηκε από την αυτονόητη πρόθεση της Αθήνας να θωρακίσει τα σύνορά της στην επίμαχη περιοχή με την ανέγερση ενός φράκτη αποτροπής εισόδου στη χώρα μας.

Είτε το ένα συμβαίνει είτε το άλλο, αυτό που δεν μπορεί να προσπεραστεί ως μη γενόμενο ούτε να δικαιολογηθεί με επιχειρήματα του τύπου «εσείς φταίτε που δεν καταλάβατε τι είπα» είναι η ανήκουστη αντιμετώπιση του θέματος από τον Νίκο Δένδια.

Με τη συγκεκριμένη… μανούρα στον Έβρο να έχει ξεκινήσει από τις 13 Μαΐου, όπως προκύπτει από μαρτυρίες, ήλθε επτά ημέρες μετά (στις 20/5) ο ΥΠΕΞ να απαντήσει σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στην ΕΡΑ:

>>’Οτι δεν του αρέσει να δημιουργεί «εντάσεις ανάμεσα σε δυο χώρες οι οποίες είναι σύμμαχοι».

>> Ότι «αυτά τα πράγματα λύνονται χωρίς να γραφεί ούτε μονόστηλο σ’ εφημερίδα».

>>Ότι «μπορούν κάλλιστα να γίνουν οι ανάλογες μετρήσεις και με μια επιτροπή κοινή όλα αυτά  τα πράγματα να επιλυθούν. Μιλάμε για λίγες δεκάδες μέτρα».

Τι σημαίνει άραγε αυτό το «λίγες δεκάδες μέτρα»; Ότι ενώ, όπως παραδέχεται στην ίδια συνέντευξη ο ΥΠΕΞ, «υπάρχει ένα ζήτημα αμφισβήτησης του ακριβούς ορίου» από την Τουρκία, αυτή η αμφισβήτηση μπαίνει στο τραπέζι της επίλυσης;

Εν ολίγοις, ο αριθμός των μέτρων και των στρεμμάτων κάνει τη διαφορά; Αν, δηλαδή, τα υπό… έριδα στρέμματα δεν ήταν 16 αλλά 116, θα είχαμε ζωστεί τα φισεκλίκια να υπερασπιστούμε το πάτριο έδαφος, ενώ τώρα ας πάει και το παλιάμπελο;

Κι αν, τέλος πάντων, είναι ήσσονος σημασίας και… μέτρων η ελληνοτουρκική διένεξη στον Έβρο, τα διαβήματα που έκανε τα προηγούμενα 24ωρα η Αθήνα στην Άγκυρα ποιο θέμα αφορούσαν;

Αυτή ακριβώς η ανερμάτιστη διπλωματία της… μεζούρας με την οποία φάνηκε να επιμετράται η εθνική κυριαρχία είναι που γεννά την κριτική εναντίον του Νίκου Δένδια ακόμη και εντός της Νέας Δημοκρατίας. Διότι το επίδικο δεν είναι αν η ατυχέστατη δήλωση του Κερκυραίου πολιτικού θα επηρεάσει την μακροημέρευσή του ή όχι στην οδό Ακαδημίας. Το ζητούμενο είναι τι μηνύματα λαμβάνει η άλλη πλευρά, όταν βλέπει να συνεχίζεται η πατροπαράδοτη στρατηγική τού «καλού παιδιού», που αφήνει τις σημαίες να τις παίρνει ο αέρας, όπως ελέχθη στην περίπτωση σχετικού επεισοδίου πάλι με τους Τούρκους…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα