Η Ένωση Δήμων επιδιώκει την οικονομική βιωσιμότητα των ΟΤΑ

«Καθημερινά γινόμαστε αποδέκτες της αγωνίας των Δημάρχων για το πώς θα βγάλουν τη χρονιά» σημείωσε ο κ.Παπαστεργίου

Συνεδρίασε χθες το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, στο οποίο αποτυπώθηκε η αγωνία των Δημάρχων σχετικά με την οικονομική βιωσιμότητα των ΟΤΑ το επόμενο διάστημα, λόγω των τελευταίων εξελίξεων.

Κατά την εισήγησή του, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων Δ. Παπαστεργίου τόνισε χαρακτηριστικά ότι : «Όλοι έχουμε προβληματιστεί έντονα από τους λογαριασμούς ρεύματος που έρχονται στους Δήμους μας.

Καθημερινά γινόμαστε αποδέκτες της αγωνίας των Δημάρχων για το πώς θα βγάλουν τη χρονιά, γιατί δεν είναι μόνο το ηλεκτρικό ρεύμα, είναι και το κόστος ενέργειας στα σχολεία και τα δημοτικά κτίρια, το κόστος για τα καύσιμα του στόλου των απορριμματοφόρων και αυτοκινήτων των Δήμων, το ενεργειακό κόστος για τις ΔΕΥΑ και στις αρδεύσεις.

Τα μεγέθη είναι τεράστια, οι Δήμοι δεν μπορούν να το επωμιστούν και είναι επιτακτική ανάγκη να δοθούν άμεσα λύσεις.

Η ΚΕΔΕ το τελευταία δεκαήμερο καταβάλει συνεχείς και επίμονες προσπάθειες ώστε να εξευρεθούν λύσεις από τα αρμόδια υπουργεία για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε, πριν καταρρεύσουν οι προϋπολογισμοί μας ή να οδηγηθούν σε χρεοκοπία οι ΔΕΥΑ». Έγινε μια καλή αρχή, απομένουν όμως ακόμη πολλά να γίνουν.

Ο κ. Παπαστεργίου χαρακτήρισε ως μια καλή αρχή και ουσιαστική τη συζήτηση που άνοιξε τη Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου, στην πρώτη συνάντηση της Κοινής Προπαρασκευαστικής Ομάδας Εργασίας ανάμεσα στην ΚΕΔΕ και τα Υπουργεία  Εσωτερικών και Οικονομικών, με αντικείμενο την οικονομική βιωσιμότητα των ΟΤΑ με τη συμμετοχή των αναπληρωτών υπουργών Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα και Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη.

«Θέσαμε το ενεργειακό κόστος, το οποίο σύμφωνα με στοιχεία που έχουμε συλλέξει από τους Δήμους και ΔΕΥΑ, οι αυξήσεις της ηλεκτρικής ενέργειας το δίμηνο Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου, κυμαίνονται από 90% έως 120%, ενώ για τα σχολεία η αύξηση σε πετρέλαιο και αέριο αγγίζει το 75%.

«Κρίνουμε ότι αν οι αυξήσεις των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας συνεχίζουν να τρέχουν όλο το 2022 με 100%, το κόστος για τους Δήμους θα είναι περί τα 300 εκ. ευρώ επιπλέον, συν 80 εκ. ευρώ το κόστος του τέλους ταφής, συν το κόστος για τα λειτουργικά των σχολείων, συν τις απώλειες λόγω covid.

Πρόκειται για ένα εκρηκτικό μείγμα το οποίο δεν μπορούν να επωμιστούν οι Δήμοι. Άρα, προκειμένου για να καταστεί δυνατό να τρέξουν οι προϋπολογισμοί μας, αυτό που θα ζητήσουμε, την ερχόμενη Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου που θα συνεδριάσει εκ νέου η Κοινή Προπαρασκευαστική Ομάδα Εργασίας, είναι η άμεση καταβολή μίας δόσης ΚΑΠ για την λειτουργία των Δήμων, και μίας δόσης σχολικής ΚΑΠ»

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα