Η εστίαση παραδίδει τα κλειδιά στο Μαξίμου και προσφεύγει στη Δικαιοσύνη

Η Εστίαση βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση, με τους επιχειρηματίες να φτάνουν στο σημείο να θέλουν να παραδώσουν οριστικά τα κλειδιά των επιχειρήσεων τους στην Κυβέρνηση.

Εκδόθηκε μάλιστα επίσημο δελτίο Τύπου από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων.

Μέσω αυτού του δελτίου η Ένωση ανακοινώνει την απόφαση της να παραδώσει τα κλειδιά στο Μέγαρο Μαξίμου στις 31 Μαρτίου 2021 και να προσφύγει στη δικαιοσύνη για την ζημιά που έχει υποστεί ο κλάδος, ενώ υπενθυμίζει τα βασικά μεγέθη του κλάδου εστίασης και συναφών επαγγελμάτων.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι το 2020, ο κύκλος εργασιών του κλάδου της εστίασης σε σχέση με το 2019 κατέγραψε μείωση κατά 2.285.334.018 ευρώ, ποσοστό 37,7% ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία των ερευνών του Ινστιτούτου Μικρομεσαίων της ΓΣΕΒΕΕ περισσότερες από 9 στις 10 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις εστίασης κατέγραψαν μείωση στον τζίρο τους το 2020. Για τις επιχειρήσεις αυτές ο μέσος όρος πτώσης του κύκλου εργασιών αντιστοιχούσε σε 51,7%.

Ο κλάδος της εστίασης βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα οικονομικό σοκ, καθώς σύμφωνα με την ΠΟΕΣΕ, η εστίαση αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο κλάδο στη χώρα μας και αριθμεί 80.000 επιχειρήσεις με σύνολο απασχολούμενων 432.000 άτομα (2ος μεγαλυτερος κλάδος) ενώ με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2018 το σύνολο μισθωτών και ημερομίσθιων ήταν 354.000 (2ος μεγαλύτερος κλάδος).

Το 75,38% των επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης έχουν αναστείλει συμβάσεις εργασίας. Εκτιμάται ότι περίπου 200.000 εργαζόμενοι του κλάδου βρίσκονται σε αναστολή εργασίας. Αυτές οι θέσεις εργασίας βρίσκονται σε επισφάλεια, καθώς περισσότερες από 4 στις 10 επιχειρήσεις εστίασης φαίνεται πως αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας.

Ο κίνδυνος για ραγδαία αύξηση της ανεργίας και μαζικές απολύσεις είναι πιο ορατός από ποτέ όσο οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε αναστολή ή υπολειτουργούν και έχουν αναστείλει συμβάσεις εργασίας σύμφωνα με την ΠΟΕΣΕ.

«Αυτό θα είναι αποτέλεσμα είτε διακοπής της επιχειρηματικής δραστηριότητας, είτε υπό το βάρος των συσσωρευμένων υποχρεώσεων και της μειωμένης ζήτησης δεδομένου ότι η επαναφορά στην οικονομική και κοινωνική κανονικότητα δεν θα γίνει αυτόματα αλλά σταδιακά» όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σε ό,τι αφορά στα μέτρα στήριξης που προτείνει ο κλάδος για την επανεκκίνησή του αυτά είναι τα εξής:
Πρόγραμμα χρηματοδότησης για την επανεκκίνηση (κεφάλαιο κίνησης).

Επιδότηση εργασίας και όχι ανεργίας με την επιδότηση του 100% των ασφαλιστικών εισφορών για 6μηνο μετά την επανεκκίνηση.

Κούρεμα των οφειλών που γεννήθηκαν μέσα στην κρίση και ρύθμιση 120 δόσεων.

Απαλλαγή από δημοτικά τέλη και φόρους κατά την διάρκεια των lockdown και μείωση αυτών για 6μηνο μετά την επανεκκίνηση.

Επιδότηση ενοικίων, παράταση εμπορικών μισθώσεων και απαγόρευση εξώσεων.

Ένταξη του Κλάδου σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο 6%.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα