Η Φώφη μετράει μόνο τους φευγάτους

Η ηγετική ομάδα του ΚΙΝΑΛ επιμένει στο διμέτωπο και στη στείρα στρατηγική που δεν οδηγεί πουθενά

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποιεί με ευκολία ΠΑΣΟΚους στην κρατική μηχανή, ενώ ο Τσίπρας πλησιάζει τους υπόλοιπους τάζοντάς τους πολιτική ανέλιξη

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Σε κάποια από τις δηλώσεις του μετά τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε πει ότι «κανείς δεν περίμενε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έπειτα από μια επιζήμια πενταετή διακυβέρνηση της χώρας θα έπαιρνε ένα τόσο μεγάλο ποσοστό και μαζί με τη Ν.Δ. διαμορφώνει έναν νέο δικομματισμό που πιέζει ακόμη περισσότερο την παράταξή μας», φωτογραφίζοντας επί της ουσίας με μελανά χρώματα την επόμενη ημέρα του Κινήματος Αλλαγής.

Χθες και σήμερα στη διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ έχει τεθεί επί τάπητος το πόρισμα της «επιτροπής Χριστοφιλοπούλου» για το τι έφταιξε και το ΚΙΝΑΛ δεν κατάφερε να πιάσει το διψήφιο ποσοστό που ήταν ο βασικός του στόχος. Διότι όλοι αντιλαμβάνονται ότι με 8% ο ρόλος που σε κατατάσσουν οι πολίτες είναι αυτού του παρία και όχι του ρυθμιστή των εξελίξεων.

Συν τοις άλλοις όλοι αντιλαμβάνονται ότι η πίεση που θα ασκηθεί προς το ΚΙΝΑΛ το επόμενο διάστημα ένθεν κακείθεν του νέου δικομματισμού θα είναι σε ασφυκτικό πλαίσιο. Κι ενώ όλοι αναμένουν την επίθεση φιλίας από τον ΣΥΡΙΖΑ (όταν και εάν λύσει τα εσωτερικά του ζητήματα), έχοντας λάβει τα μέτρα τους (έτσι τουλάχιστον λένε), ουδείς έχει κατανοήσει ότι μεγάλη είναι η διαρροή του ΚΙΝΑΛ και προς την άλλη πλευρά, της Ν.Δ.

Ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει χρησιμοποιήσει πολλά στελέχη του κραταιού ΠΑΣΟΚ σε υπουργικές θέσεις, αλλά και στον κρατικό μηχανισμό. Επίσης στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν φθάσει πληροφορίες, πως ήδη δύο τουλάχιστον βουλευτές του ΚΙΝΑΛ έχουν ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με το κυβερνών κόμμα, ενώ οι συνεργάτες της κας Γεννηματά παρατηρούν ότι κάποιοι εκ των μη εκλεγέντων βουλευτών δεν φείδονται θετικών σχολίων για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.  Το χειρότερο για το ΚΙΝΑΛ είναι ότι ο πρωθυπουργός έχει αποκτήσει φανατικό ακροατήριο στον χώρο του «μεταρρυθμιστικού κέντρου», το οποίο έχει γυρίσει την πλάτη στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.

Το Νίκο Ανδρουλάκη θεωρεί τον υπ’ αριθμόν ένα υπονομευτή η Φώφη Γεννηματά

Σε δεινή θέση

Όπως γίνεται αντιληπτό, το ΚΙΝΑΛ πρέπει να δώσει ένα σκληρό διμέτωπο, προκειμένου να γλιτώσει από τις συμπληγάδες πέτρες. Κι ενώ μετρούν απώλειες προς τη Ν.Δ., τώρα ετοιμάζονται και για την επίθεση… φιλίας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη, οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη γνωρίζουν πως στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην τοπική αυτοδιοίκηση και τους επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς πολιορκούνται από τον ΣΥΡΙΖΑ που, σε σχέση με το Κίνημα Αλλαγής, τους προσφέρει και προοπτική πολιτικής ανέλιξης.

Την ίδια ώρα η κα Γεννηματά επιμένει στη στείρα τακτική του διμέτωπου, η οποία το μόνο που της προσφέρει είναι να χάνει στελέχη και ψηφοφόρους και προς τις δύο πλευρές. Η ίδια σε όλους τους συνομιλητές της υποστηρίζει ότι υπονομεύεται, αλλά αποφεύγει την αυτοκριτική. Θεωρεί ως βασικό αντίπαλό της τον Νίκο Ανδρουλάκη, δεν μπορεί να μετρήσει ακόμη τον Παύλο Γερουλάνο, ενώ σε ό,τι αφορά τον Νίκο Παπανδρέου, εκτιμά πως έκλεισε το θέμα με την αναφορά της στην εκδήλωση της 3ης Σεπτεμβρίου στα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ, φωτογραφίζοντας τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος παρακολουθούσε από την πρώτη σειρά.

Ο Παύλος Γερουλάνος ε΄χει ξεκαθαρίσει ότι ενδιαφέρεται μόνο για το ΠΑΣΟΚ και όχι για το ΚΙΝΑΛ

Η κα Γεννηματά, για να αποφύγει τις εσωκομματικές φουρτούνες, θέλει να μεταφέρει το παιχνίδι στο ΚΙΝΑΛ, εκεί που νιώθει δυνατή. Όμως όλο το ζήτημα είναι τι θα γίνει με το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

Και το σημαντικότερο είναι –όπως λένε οι παλιές καραβάνες του χώρου– ότι θα πρέπει να απαντήσουμε στο ερώτημα «ποιοι είμαστε, τι θέλουμε, πώς πορευόμαστε και γιατί είμαστε χρήσιμοι για τη χώρα». Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Όχι μόνο για το στίγμα, αλλά και για τη στρατηγική. Η βασική γραμμή πλεύσης, η στρατηγική της αυτόνομης πορείας φαίνεται προβληματική. Ακροβατεί ανάμεσα στο «να αντιπολιτευθούμε τον Μητσοτάκη αλλά να μην ταυτιστούμε και με τον Τσίπρα». Συνήθως δεν καταφέρνει ούτε το ένα ούτε το άλλο.

Το πόρισμα

Σε ό,τι αφορά το πόρισμα της επιτροπής Χριστοφιλοπούλου, όλοι οι μετέχοντες στο Πολιτικό Συμβούλιο της Τρίτης συμφώνησαν ότι η πρώην βουλευτής και πρώην υπουργός έκανε πολύ καλή δουλειά. Σε 20 διαφάνειες, αποτύπωσε την πορεία του χώρου στις εκλογές του 2015 και του 2019 και την απήχηση που είχε το 2015 και σήμερα, στις διάφορες ηλικιακές ομάδες, τις  επαγγελματικές και κοινωνικές κατηγορίες. Ωστόσο, όπως λέγεται, απουσίαζε μια συνολικότερη πολιτική αποτίμηση, καθώς και απαντήσεις σε επιμέρους αλλά κεφαλαιώδους σημασίας ζητήματα.

Όπως για παράδειγμα απέφυγε να δώσει απαντήσεις για το εάν είναι ή όχι ικανοποιητικό το εκλογικό αποτέλεσμα με δεδομένες τις συνθήκες πόλωσης που επικράτησαν. Πόσο έβλαψε εκλογικά αλλά και το πολιτικό προφίλ του κόμματος η εκπαραθύρωση Βενιζέλου; Πόσο κόστισε το ασαφές, κατά πολλούς συγκεχυμένο μήνυμα, για τη μετεκλογική στάση του κόμματος;

Οι διαφάνειες που παρουσίασε ο Χαράλαμπος Βαρδίκος εμπεριείχαν όλα εκείνα τα στοιχεία που μπορούν να οδηγήσουν σε συμπεράσματα για την πορεία από το 2015 έως το 2017. Χρειάζονται όμως και επιπλέον στοιχεία για να απαντηθούν δύο βασικά ερωτήματα. Γιατί δεν ψήφισαν το Κίνημα Αλλαγής περισσότεροι ψηφοφόροι; Και τι πρέπει να γίνει για να το ψηφίσουν περισσότεροι; Σε ό,τι αφορά τις κινήσεις που οφείλει να κάνει το Κίνημα Αλλαγής, η προτεραιότητα, όπως τόνισε η Εύη Χριστοφιλοπούλου, είναι η δημιουργία μιας νέας πολιτικής ατζέντας που θα εμπεριέχει ζητήματα που θα απασχολήσουν τις επόμενες και μεθεπόμενες γενιές.

Τα μέλη της επιτροπής Χριστοφιλοπούλου, στις συνεδριάσεις αλλά και στην ανταλλαγή γραπτών απόψεων, άγγιξαν όλα τα επίμαχα θέματα της προεκλογικής και μετεκλογικής περιόδου. Δεν συμφωνούν σε όλα. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει σύμπτωση στο θέμα Βενιζέλου. Μέλη της επιτροπής εκτιμούν ότι η εκπαραθύρωσή του έκανε ζημιά και άλλα ότι δεν ήταν καθοριστική για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Τέλος, σε λίγες ημέρες θα εκδοθεί κάρτα μέλους του ΚΙΝΑΛ. Θα είναι απαραίτητη για τη συμμετοχή στις εσωκομματικές διαδικασίες και θα έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, μηνιαία συνδρομή ενός ευρώ, δηλαδή 12 ευρώ τον χρόνο. «Αυτόνομη πορεία, οικονομική αυτοδυναμία» θα είναι το σύνθημα της Χαριλάου Τρικούπη για την προώθησή της, αλλά και για να κλείσει οριστικά το κεφάλαιο ΠΑΣΟΚ.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα