Η ληστοκρατία στην Ελλάδα στη «Μηχανή του Χρόνου» και το Cosmote Tv

Το επεισόδιο της δημοφιλούς εκπομπής θα προβληθεί απόψε, στις 21:00

Τη ληστοκρατία στην Ελλάδα του 19ου αιώνα και τη δράση του λήσταρχου Νταβέλη, του ανθρώπου που συνέδεσε το όνομά του άρρηκτα με αυτή, καθώς και με παράνομους έρωτες, απαγωγές ξένων αξιωματικών, διπλωματικά επεισόδια και καταδιώξεις, παρουσιάζει η «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο.

Το επεισόδιο θα προβληθεί σήμερα, Δευτέρα 6/4 στις 21:00, στο COSMOTE HISTORY HD. Ταυτόχρονα με την προβολή του στο κανάλι, το επεισόδιο θα είναι διαθέσιμο στο επίσημο κανάλι της COSMOTE TV στο YouTube.

Η έρευνα της εκπομπής προσεγγίζει θρύλους που έχουν διατηρηθεί στη λαϊκή παράδοση και απαντά στο αν το κρησφύγετο του Νταβέλη στη διάσημη σπηλιά της Πεντέλης και η ερωτική του σχέση με τη Δούκισσα της Πλακεντίας ήταν υπαρκτά γεγονότα.

Επίσης, μέσα από ντοκουμέντα του Τύπου της εποχής, αποκαλύπτονται λεπτομέρειες από τα «χτυπήματα» του Νταβέλη και των ληστοσυμμοριών της Αττικο-Βοιωτίας, που πολλές φορές εντοπίζονταν από τις καταδιωκτικές αρχές και κατέληγαν σε μεγάλα ανθρωποκυνηγητά. Ένα από αυτά οδήγησε και στον θάνατο του Νταβέλη, το 1856, έξω από την Αράχωβα.

Το φαινόμενο της ληστοκρατίας περιγράφεται και από ιστορικούς, οι οποίοι αποκαλύπτουν στη «Μηχανή του Χρόνου» τους λόγους που οδήγησαν πολλούς πρώην στρατιώτες και αγωνιστές της επανάστασης να ζήσουν στην παρανομία. Παράλληλα, ερευνητές και εγκληματολόγοι παραθέτουν στοιχεία που απαντούν στο κατά πόσο η δράση των ληστών, η οποία για πολλούς κατέστη συνώνυμη του ηρωισμού, υποκινούνταν από το κυνήγι του χρηματικού κέρδους.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα