«Η νέα ΕΡΤ θα ξαναλειτουργήσει μέσα στο καλοκαίρι»

Από χθες το βράδυ όταν και έπεσαν οι τίτλοι τέλους –τουλάχιστον όπως την ξέραμε- για την ΕΡΤ, η είδηση ξεπέρασε τα εθνικά σύνορα και η αναστολή λειτουργίας της δημόσιας τηλεόρασης έγινε πρώτο θέμα σε όλα τα μεγάλα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Έτσι μετά τη χθεσινή δημόσια ανακοίνωση του Σίμου Κεδίκογλου ήρθε η σειρά των ξένων ανταποκριτών να ενημερωθούν για τους λόγους που οδήγησαν την ελληνική κυβέρνηση να πάρει τη σκληρή απόφαση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκίνησε την ενημέρωση των ξένων ανταποκριτών παρομοιάζοντας την ΕΡΤ με «ένα αυτοκίνητο που πρέπει να κάνεις γενικό ρεκτιφιέ». «Δεν μπορείς να το κάνεις με το αυτοκίνητο εν κινήσει» είπε επί λέξη ο Σ. Κεδίκογλου και συνέχισε: «Πρέπει να το πας στο συνεργείο να κατεβάσεις το μοτέρ, να το φτιάξεις σωστά και να το ξαναβάλεις στο δρόμο».

Ο Σ. Κεδίκογλου υπερασπίστηκε την κυβερνητική θέση ότι η ΕΡΤ επί της ουσίας δεν κλείνει αλλά «σταματάει η λειτουργία ενός στραβού κατασκευάσματος, το οποίο δυστυχώς ήταν εκ θεμελίων στραβά δομημένο, με στρεβλώσεις που δεν μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με άλλο τρόπο».

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις των δύο άλλων κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, ο Σ. Κεδίκογλου είπε ότι ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ. συμφωνούν με τη Ν.Δ. ως προς τον στόχο ριζικής αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης της ΕΡΤ, αλλά διαφωνούν ως προς τον τρόπο πιστεύοντας ότι ο στόχος θα μπορούσε να επιτευχθεί με τον φορέα σε λειτουργία. Αιτιολόγησε δε ότι κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό εκτιμώντας ότι αν η κυβέρνησης ανακοίνωνε σχέδιο ριζικής αναδιάρθρωσης της ΕΡΤ με δραστικές περικοπές, με εξορθολογισμό του προσωπικού, «η ΕΡΤ θα ήταν και πάλι κλειστή λόγω των απεργιών».

«Γιατί αυτή η βεβαιότητα;» αναρωτήθηκε ο Σ. Κεδίκογλου και έδωσε ο ίδιος την απάντηση: «Γιατί η ΕΡΤ παρέμεινε επί μήνες κλειστή επειδή απεργούσαν οι δημοσιογράφοι, γιατί τους είχαμε κάνει ειδικό μισθολόγιο, το οποίο τους καθιστούσε τους πλέον προνομιούχους του ελληνικού δημοσίου. Δεν θεωρούσαν επαρκείς αυτές τις παραχωρήσεις και βέβαια θέλω να σημειώσω, μιας και είσαστε από διεθνή μέσα, ότι δημοσιογράφος – δημόσιος υπάλληλος δεν υπάρχει στην Ευρώπη. Μόνο στην ΕΡΤ».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ποιος εγγυάται ότι αυτή τη φορά θα είναι διαφανής ο τρόπος προσλήψεων στον νέο οργανισμό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι το νομοσχέδιο για τον καινούργιο φορέα έχει ήδη δημοσιοποιηθεί, περιλαμβάνει πλήρεις εγγυήσεις ανεξαρτησίας και σε αυτό θα συνυπολογιστούν οι όποιες χρήσιμες παρατηρήσεις ή σχόλια προκύψουν από τη δημόσια διαβούλευση. «Καμία κυβέρνηση, κανένα κόμμα δεν θα μπορεί να παρέμβει», τόνισε.

Όχι οικονομικοί οι λόγοι

Εξάλλου ο Σ. Κεδίκογλου σημείωσε ότι η ΕΡΤ δεν κλείνει για λόγους οικονομικούς. Αποκάλυψε δε ότι το σχέδιο υπήρχε. «Το επεξεργαζόμασταν» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση και συνέχισε λέγοντας τα εξής: «Προσπαθούσαμε αυτόν τον εξορθολογισμό (σ.σ. σε άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου έκανε λόγω για “περίπου 300 εκατ. ευρώ τα οποία πετυχαίνουν να αποσπάσουν το ενδιαφέρον του 4% των Ελλήνων”), αυτήν τη μεταρρύθμιση της δημόσιας τηλεόρασης να την πετύχουμε εν λειτουργία. Όπως έδειξαν και οι κινητοποιήσεις των δημοσιογράφων για το ειδικό μισθολόγιό τους, αυτό δεν ήταν δυνατόν. Επρόκειτο να γίνει νωρίτερα, για να προλάβω τυχόν άλλη ερώτηση σχετικά με τις απολύσεις που προβλέπονται να γίνουνε. Θα είχε ανακοινωθεί εδώ και ένα μήνα, ίσως λίγο λιγότερο, αλλά έπρεπε να διασφαλίσουμε τη διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων για τους μαθητές. Για αυτό και περιμέναμε μέχρι χθες».

Οι στρεβλώσεις…

Αναφερόμενος στις στρεβλώσεις που παρουσίαζε η λειτουργία της ΕΡΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφού είπε ότι στην Ελλάδα οι συμβάσεις αορίστου χρόνου στον Οργανισμό ισοδυναμούν με καθεστώς δημοσίου υπαλλήλου (σ.σ.: «Για την ακρίβεια δεν μπορείς ούτε καν να μετακινήσεις από την μία υπηρεσία στην άλλη μέσα στο ίδιο κτίριο», είπε χαρακτηριστικά) υπογράμμισε: «Υπήρχε υπερεπάρκεια δημοσιογράφων στα multi media, ελλείψεις δημοσιογράφων σε άλλους τομείς της ραδιοτηλεόρασης και όμως λόγω ακριβώς αυτού του καθεστώτος του δημοσιοϋπαλληλικού δεν μπορούσες να αξιοποιήσεις το δυναμικό της ΕΡΤ. Θέλω να αναφέρω χαρακτηριστικά ότι η ΕΡΤ είχε 677 δημοσιογράφους μόνιμους και όμως λένε ότι δεν μπορούσε να βγει το πρόγραμμα αν δεν προσλαμβάνονταν και 100 συμβασιούχοι επιπλέον».

…το «μαύρο» των συνδικαλιστών…

Ο Σ. Κεδίκογλου δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης, σχολιάζοντας ότι «δεν είδα αντίστοιχες ανησυχίες όταν φιμώνανε την δημόσια ραδιοτηλεόραση επιδιώκοντας ακόμη περισσότερα προνόμια. Δεν είδα για παράδειγμα τέτοια ευαισθησία όταν προσπαθήσανε να ρίξουν σκοτάδι στην επίσκεψη του Γάλλου προέδρου. Δεν είδα αντίστοιχη ευαισθησία όταν οποτεδήποτε υπήρχε σημαντικό γεγονός για την Ελλάδα, εκεί ακριβώς επιλέγανε να ρίξουν “μαύρο” στην ΕΡΤ(…). Τους περασμένους μήνες τον περισσότερο καιρό η ΕΡΤ δεν εξέπεμπε, τουλάχιστον δεν είχε ειδήσεις. Οι δημοσιογράφοι έκαναν απεργίες επειδή ήθελαν περισσότερα προνόμια και ειδικό καθεστώς, χωρίς να νοιάζονται για το τι συμβαίνει εν γένει στον ελληνικό δημόσιο τομέα. Δεν υπήρχε άλλος τρόπος. Αν ανακοινώναμε ότι θα κλείσουμε την ΕΡΤ σε τρεις μήνες, τότε η ΕΡΤ για τρεις μήνες θα ήταν κλειστή λόγω απεργιών. Προτιμήσαμε να το κάνουμε με τον τρόπο αυτό».

Αναφερόμενος, τέλος, στη διασφάλιση το αρχείου της ΕΡΤ, ο Σ. Κεδίκογλου έκανε λόγο για εθνικό θησαυρός των Ελλήνων και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συγκεντρωμένοι στο ραδιομέγαρο δεν θα θελήσουν να καταστρέψουν. «Σε κάθε περίπτωση έχουμε προνοήσει», είπε.

…και η επανεκκίνηση

Κλείνοντας τη ενημέρωση στους ανταποκριτές ξένου τύπου ο Σίμος Κεδίκογλου επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης ότι στην περίπτωση της ΕΡΤ δεν υφίσταται κλείσιμο αλλά επανεκκίνηση, ότι «είναι μια προσωρινή αναστολή εργασιών επειδή πρέπει να λειτουργήσει» και ότι η νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση θα εκπέμψει ξανά, «εντός του καλοκαιριού».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα