«Η οικονομία θα καπελώσει το επικοινωνιακό κρεσέντο»

Λίγες ημέρες πριν από τα εγκαίνια της ΔΕΘ και στη Νέα Δημοκρατία δεν δείχνουν να ανησυχούν για το επικοινωνιακό κρεσέντο της κυβέρνησης και ειδικά του Μαξίμου. Χαρακτηριστικά στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη υποστηρίζουν πως «ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να πλησιάσει τους πολίτες και κάνει ότι μπορεί, με επικοινωνιακά τεχνάσματα, να παρατείνει το χρόνο παραμονής του στην εξουσία». Αντίθετα όπως επισημαίνουν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει εντείνει τις επισκέψεις του στην περιφέρεια.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Στη Ν.Δ. εκτιμούν ότι, μόλις πέσει η επικοινωνιακή σκόνη από την αδειοδότηση των καναλιών, η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με τα σοβαρά προβλήματα που σκιάζουν ήδη τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και τα οποία εντοπίστηκαν και στη συνεδρίαση του Euroworking Group το βράδυ της Δευτέρας, ενώ αναμένεται να ξεκινήσει και η σκληρή συζήτηση για τα εργασιακά που θα φέρουν τα πάνω-κάτω στις ζωές χιλιάδων εργαζομένων. Ήδη, όπως σημείωναν από το «γαλάζιο» οικονομικό επιτελείο, άρχισαν οι «παρεξηγήσεις» σχετικά με την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, που απομένει από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, ενώ η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε μεγαλύτερη από το αναμενόμενο ύφεση.

Σχετικά πάντως με τη διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, από τη Ν.Δ. μιλούν για δύο βήματα.
* Πρώτον, ότι όλη διαδικασία της δημοπρασίας είναι ξεκρέμαστη και στον αέρα, καθώς το ΣτΕ δεν έχει αποφανθεί ακόμη για τη συνταγματικότητα του “νόμου Παππά”. «Εάν το ΣτΕ κρίνει τον νόμο αντισυνταγματικό, ο διαγωνισμός θα καταπέσει και όλα ξεκινούν από το σημείο μηδέν».
* Δεύτερον, σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση της Ν.Δ. θα καταργήσει τον “νόμο Παππά” αποκαθιστώντας τον ρόλο του Ε.Σ.Ρ., όπως άλλωστε επισημαίνουν πως επιβάλλει το Σύνταγμα. Βέβαια η στάση της Ν.Δ. διαφοροποιήθηκε τα τελευταία 24ωρα, καθώς όπως τονίστηκε με κάθε επισημότητα από τον εκπρόσωπο του κόμματος, Γιώργο Κουμουτσάκο, δεν θα πάρει πίσω τις τέσσερις άδειες που θα δοθούν καθώς δεν θέλει να κλείσει κανάλια σε λειτουργία, αλλά θα ανοίξει τη αδειοδότηση καναλιών στην ελεύθερη αγορά, γιατί όπως λένε από τη Ν.Δ., ο περιορισμός των αδειών σε 4 είναι βαθιά αντιδημοκρατική αυθαιρεσία.

Στο φουλ οι μηχανές
«Υπάρχει ελπίδα, υπάρχει πολιτική πρόταση για την έξοδο από την κρίση», είναι το σύνθημα της ηγετικής ομάδας της Ν.Δ. ενόψει της επικείμενης επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Στο Μοσχάτο, στα νέα γραφεία της Ν.Δ., οι μηχανές δουλεύουν ήδη στο φουλ, ενόψει της τριήμερης παρουσίας του προέδρου του κόμματος στην 81η ΔΕΘ, στην οποία δίνεται πολύ μεγάλη έμφαση.

Από τη ΔΕΘ, ο κ. Μητσοτάκης θα αναδείξει από τη μια το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης του Αλέξη Τσίπρα, από το οποίο τίποτα δεν υλοποιήθηκε και από την άλλη θα παρουσιάσει το κυβερνητικό πρόγραμμα της Ν.Δ. Και όπως λένε από την ηγετική ομάδα ο κ. Μητσοτάκης ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη το τριήμερο 16-18 Σεπτεμβρίου, «με μια υπόσχεση, ότι εκείνος δεν θα δώσει υποσχέσεις» και θα έχει σημαία του, «το ρεαλισμό, την αλήθεια και την κοινή λογική».

Αν και η τυπικά η περίοδος μπορεί να μην θεωρείται προεκλογική, αλλά όλοι στη Ν.Δ. πιστεύουν ότι από το φθινόπωρο η χώρα, κυρίως λόγω των οικονομικών, εισέρχεται σε μια περίοδο ανοικτή  σε οποιαδήποτε εξέλιξη. Ως εκ τούτου είναι πανέτοιμη για οτιδήποτε ακόμα και για εκλογές, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει και της ΔΕΘ θέλει, σύμφωνα με συνεργάτες του, να στείλει το μήνυμα σε όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από το τι ψήφισαν στο παρελθόν, ότι υπάρχει πραγματική ελπίδα, υπάρχει πολιτική πρόταση με την οποία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση και αξίζει να υπάρξει μια ευρύτερη συστράτευση κοινωνικών δυνάμεων στο πλευρό της Ν.Δ.

Παράλληλα ο πρόεδρος της Ν.Δ. έδωσε εντολή στο κόμμα να σταματήσουν οι τηλεοπτικές καβγάδες για τις τηλεοπτικές άδειες και ζητά να αναδειχθούν τα σοβαρά προβλήματα της καθημερινότητας, όπως ο ΕΝΦΙΑ, οι μειώσεις στις συντάξεις, τα χάλια της υγείας, αλλά και η ΣΥΡΙΖΟποιηση της παιδείας. Χαρακτηριστική είναι και η προσωπική του δέσμευση μέσω ανάρτησης του στο facebook, ότι θα αναστείλει όλες τις τροπολογίες που πέρασε τις τελευταίες ημέρες ο Νίκος Φίλης: «Όταν επιστρέψει η κανονικότητα και η χώρα έχει κανονικό υπουργό Παιδείας δεν θα ισχύσουν οι τροπολογίες, απελευθερώνοντας το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο από τα δεσμά».

Τις επόμενες ημέρες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πυκνώσει τις επαφές του με τους εκπροσώπους των κοινωνικών και παραγωγικών φορέων ενόψει της ΔΕΘ, ενώ θα πραγματοποιήσει και ένα ταξίδι, εκτός από την παρουσία του στη Σύνοδο του ΕΛΚ, στην Πορτογαλία, όπου θα συναντηθεί με τον πρώην Πρωθυπουργό, τον κεντροδεξιό Πέδρο Πάσος Κοέλιο.

Στην τελική ευθεία για το Συνέδριο Επανίδρυσης της ΟΝΝΕΔ
Ένα περίπου μήνα μετά την άνοδο του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, θα πραγματοποιηθεί το Συνέδριο Επανίδρυσης της ΟΝΝΕΔ, που θα έχει ως στόχο τη δημιουργία «από την αρχή μιας σύγχρονης, ανοιχτής, δημοκρατικής, ευρωπαϊκής πολιτικής Νεολαίας», όπως έχει προαναγγείλει ήδη ο πρόεδρος της Ν.Δ. Προς την κατεύθυνση αυτή εργάζονται τα μέλη της επταμελούς Διοικούσας Επιτροπής, Νίκος Σωτηρόπουλος (Συντονιστής), Κατερίνα Οικονόμου, Γιάννης Δελακουρίδης, Βασίλης Τσιατσιάμης, Πάρις Σκιαδόπουλος, Άκης Θεοχάρης και Δήμητρα Λυγούρα. Μάλιστα τα συγκεκριμένα «γαλάζια» στελέχη, όπως προβλέπεται, δεν δικαιούνται να θέσουν υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου της Οργάνωσης.

Καλά πληροφορημένες πηγές ισχυρίζονται πως το όνομα που «παίζει» δυνατά ως υποψήφιου είναι αυτό του Παύλου Μαρινάκη, ενώ εισηγήσεις υπάρχουν και για τον Κώστα Δέρβο. Επίσης, με βάση τις ίδιες πληροφορίες, η ηγεσία της Ν.Δ. φέρεται να διατηρεί την εμπιστοσύνη της, στους Γραμματείς ΔΑΠ ΑΕΙ και ΤΕΙ, Γιάννη Αναστασόπουλο και Κώστα Μεϊντή, αντίστοιχα. Η ημερομηνία επανίδρυσης (14-16 Οκτωβρίου), οπότε και θα πραγματοποιηθεί και το Συνέδριο, επελέγη συμβολικά διότι στις 17 Οκτωβρίου συμπληρώνονται 42 χρόνια από την ίδρυση της «γαλάζιας» νεολαίας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα