Η ώρα της αλήθειας

Η μεγάλη ώρα έφτασε για τους τέσσερις υποψήφιους προέδρους της Νέας Δημοκρατίας, καθώς σε λίγες ώρες που ανοίγουν οι κάλπες ο καθένας από τους Ευάγγελο Μεϊμαράκη, Απόστολο Τζιτζικώστα, Κυριάκο Μητσοτάκη και Άδωνι Γεωργιάδη θα ελπίζει ότι θα είναι αυτός που θα καθίσει στην ηλεκτρική καρέκλα του προέδρου της «γαλάζιας» παράταξης.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Και λέμε «ηλεκτρική», καθώς με βάση τα ιστορικά δεδομένα ο χαμένος κάθε εκλογικής μονομαχίας, είτε ιδία πρωτοβουλία, είτε λόγω πιέσεων, παραιτείται. Γι’ αυτό και η Ν.Δ. από το 1974 που την ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έχει εκλέξει τους περισσότερους προέδρους από κάθε άλλο κοινοβουλευτικό κόμμα. Εκτός από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, στον προεδρικό θώκο έκατσαν οι Γεώργιος Ράλλης, Ευάγγελος Αβέρωφ, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Μιλτιάδης Έβερτ, Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς.

Είναι γεγονός ότι οι υποψήφιοι πρόεδροι απέφυγαν την πολιτική και ιδεολογική κουβέντα. Δηλαδή, να ξεκαθαρίσουν ποια θα είναι η ιδεολογική κατεύθυνση της Ν.Δ. Αντίθετα, η επιχειρηματολογία τους στηρίχθηκε στο ποιος είναι ο ικανότερος να νικήσει τον Τσίπρα.

Με τον αέρα της ηλικίας ο «Τζίτζι»
Ο Απόστολος Τζιτζικώστας απέφυγε σε όλη την προεκλογική περίοδο να λάβει ξεκάθαρη ιδεολογική θέση. Αντίθετα, πλάσαρε το νεαρό της ηλικίας του ως επιχείρημα για να επικρατήσει του Αλέξη Τσίπρα. «Η εκλογή αρχηγού θα κριθεί στο ένστικτο αυτοσυντήρησης της παράταξης», δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του, προσθέτοντας ότι «κάθε φορά που η παράταξη έσπαγε ταμπού και τείχη κυριαρχούσε, και κάθε φορά που κλεινόταν συντηρητικά σε “ασφαλείς” επιλογές έχανε».

Πολλοί είναι αυτοί που τον κατηγορούν ότι βιάστηκε, ενώ του προσάπτουν ότι λόγω του κωλύματος θα ασκεί πλημμελώς τα προεδρικά του καθήκοντα και εκ των πραγμάτων η Ν.Δ. θα οδηγηθεί σε δυαρχία. Ο ίδιος υποστηρίζει το αντίθετο: «Δεν θα υπάρξει δυαρχία και το έχω ξεκαθαρίσει πολλές φορές. Είναι ένα νέο, διαφορετικό μοντέλο, ναι, είναι. Όχι όμως αδοκίμαστο, δεν είναι πείραμα δηλαδή. Ο Ματέο Ρέντσι είναι ένα πρόσφατο παράδειγμα και δεν είδαμε καμία δυαρχία. Στη Νέα Δημοκρατία οι θέσεις αντιπροέδρων προϋπήρχαν, δεν τις προτείνω εγώ τώρα».

Η σιγουριά του Βαγγέλη
Για τους απανταχού νεοδημοκράτες ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης θυμίζει κάτι από τον «καλό στρατιώτη Ράιαν». Ο τρόπος που ανέλαβε το κόμμα μετά το δημοψήφισμα του Ιουλίου, αλλά και η αποφυγή της εκλογικής συντριβής της Ν.Δ. τον Σεπτέμβριο, τον έχουν καταστήσει απόλυτο φαβορί. Εξάλλου, και ο ίδιος ουκ ολίγες φορές σε αυτό το δίμηνο έχει υπερτονίσει ότι «ποτέ δεν άφησα την παράταξη», ποντάροντας στην ενεργοποίηση των κομματικών ανακλαστικών. Δεν είναι τυχαίο ότι, προσπαθώντας να τονώσει το φρόνημα του συγκεκριμένου κοινού, στις τελευταίες ομιλίες του υπόσχεται ότι «θα εισηγηθώ την επαναφορά του συμβόλου μας, του πυρσού, και θα ξανανάψω τη δάδα», επαναφέροντας έτσι το παλαιό κομματικό σύμβολο που άλλαξε ο προκάτοχός του Αντώνης Σαμαράς.

Ο Β. Μεϊμαράκης επεχείρησε να εμφανιστεί ως ο εγγυητής της ενότητας της Ν.Δ., που με δυναμική και σοβαρή αντιπολίτευση, αλλά και με αναμόρφωση των δομών και λειτουργιών του κόμματος, θα την οδηγήσει στην εξουσία. «Το βλέμμα του είναι στραμμένο στις 23 Νοεμβρίου και στην προσπάθεια να οδηγήσει τη Ν.Δ. στην επόμενη μέρα», υποστηρίζουν συνεργάτες του.

Ανανέωση υπόσχεται ο Κυριάκος
Ο μόνος από τους υποψηφίους που προσπάθησε να δώσει ιδεολογικοπολιτικό στίγμα στην εκλογή ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κινούμενος στον κεντρώο χώρο πρόταξε την ανανέωση του κόμματος σε όλα τα επίπεδα. Όχι μόνο μεταξύ στελεχών, αλλά και ιδεών, στρατηγικής και φυσικά πολιτικής. Γι’ αυτό και απευθυνόμενος στους «γαλάζιους» ψηφοφόρους ήταν κατηγορηματικός: «Οι δύο επιλογές που έχετε μπροστά σας είναι από τη μία η στασιμότητα και από την άλλη η δημιουργική ανανέωση. Είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει για άλλη μία φορά να μεταθέσουμε για αργότερα στο μέλλον. Τώρα πρέπει να αλλάξει η Νέα Δημοκρατία».

Κατά τον Κ. Μητσοτάκη, «η Νέα Δημοκρατία από το 2004 έχει χάσει το 75% της εκλογικής της δύναμης, αλλά το σημαντικότερο πρόβλημα είναι ότι πήρε διαζύγιο από τις παραγωγικές δυνάμεις». Με αποτέλεσμα, όπως επισημαίνει, «να υπάρχει ένα σημαντικό κομμάτι δημιουργικών δυνάμεων, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, νέοι αγρότες, άνθρωποι που ζουν στην πραγματική παραγωγή, που αισθάνεται ότι δεν εκφράζεται από κανένα κόμμα».

Δεν φοβάται την ταμπέλα ο Άδωνις
Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την πρώτη στιγμή ξεκαθάρισε ότι ο στόχος του είναι να απενοχοποιήσει την έννοια «δεξιός» στην Ελλάδα και ανέδειξε την πρόθεσή του να συγκρουστεί μετωπικά με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. Στη ρητορική του κυριάρχησε η σκληρή επίθεση στα ιδεολογήματα της Αριστεράς και η επίκληση στη χαμένη περηφάνια της ιστορικής Νέας Δημοκρατίας, την οποία σκοπεύει να αποκαταστήσει ως νέος αρχηγός της.

Πάντα χωρίς σημειώσεις, ποτέ όμως αδιάβαστος, ο Άδωνις ανέλυσε το όραμά του σε 7 προτάσεις για τη Ν.Δ., το πολιτικό σύστημα της χώρας, μιλώντας για «δυναμική, ριζοσπαστική, ευρωπαϊκή και μεταρρυθμιστική Νέα Δημοκρατία». Σε όλες του τις επισκέψεις στην περιφέρεια ακολούθησε με θρησκευτική ευλάβεια το ίδιο πρωτόκολλο: επισκέψεις στο δημαρχείο της κάθε πόλης, τα γραφεία της περιφέρειας, τη Μητρόπολη και την εκάστοτε Νομαρχιακή Διοικούσα Επιτροπή της Ν.Δ. (NOΔΕ).

Επέκρινε την τακτική ανοχής στον ΣΥΡΙΖΑ που υιοθέτησε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «το προηγούμενο καλοκαίρι η Ν.Δ. έκανε κάτι χειρότερο από έγκλημα: έδωσε θετική ψήφο στο μνημόνιο του κ. Τσίπρα».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα