Η οργανωτική ανασυγκρότηση ο πρώτος στόχος του νέου αρχηγού

Σε ριζικές αλλαγές στη «ραχοκοκαλιά» του κόμματος προχωρεί ο νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, που αρχίζει σταδιακά να διαμορφώνει τη δική του στρατηγική, στα πλαίσια της νέας σελίδας που άνοιξε για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με στόχο την «επανίδρυση της Ν.Δ.», ο Κυρ. Μητσοτάκης θέτει πρώτη προτεραιότητα την οργανωτική ανασυγκρότηση στην πορεία προς το συνέδριο, το οποίο θα διεξαχθεί περί τα τέλη του προσεχούς Μαρτίου ή Απριλίου. Οι αλλαγές θεωρούνται επιτακτικές και θα γίνουν άμεσα, αφού η Ν.Δ. αντέγραψε την οργανωτική δομή και το μοντέλο λειτουργίας του ΠΑΣΟΚ, το οποίο θεωρείται πλέον ξεπερασμένο. Αυτό θα αλλάξει ριζικά και στόχος του Κυρ. Μητσοτάκη είναι να παρουσιαστεί πριν από το συνέδριο, στα πλαίσια του σχεδίου με κωδικό «111 ημέρες», ένα φρέσκο και ανανεωμένο κόμμα, μια Ν.Δ. που θα χτιστεί από την αρχή, όπως λέει σε όλα τα επίπεδα. Μάλιστα, ο νέος πρόεδρος έχει ως στόχο η Ν.Δ. να έχει την οργανωτική δομή άλλων ευρωπαϊκών κεντροδεξιών κομμάτων.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης επιθυμεί την όσο πιο γρήγορα ανασύνταξη και ανασυγκρότηση του κόμματος ώστε άμεσα να είναι έτοιμο σε όλα τα επίπεδα, τόσο οργανωτικά όσο και πολιτικά για να αναμετρηθεί στα ίσα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε όλους τους τόνους επισημαίνει ότι το κόμμα πρέπει να ανανεωθεί ριζικά και για αυτό τον λόγο θα ανατεθούν ειδικοί ρόλοι και σε πολλά νέα πρόσωπα, ανεξαρτήτως τού αν τον στήριξαν ή όχι και θεωρείται δεδομένο ότι θα προχωρήσει σε αποστρατεία της παλαιάς φρουράς. «Ο πρόεδρος δεν θα λειτουργήσει με λογικές αποκλεισμού», υπογραμμίζουν στενοί συνεργάτες του.

Σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει την ενότητα, μετά την εκλογική διαδικασία της περασμένης Κυριακής, ήδη αξιοποιεί και πλήθος στελεχών που δεν συντάχθηκαν μαζί του. Ήδη, τα πρώτα εικοσιτετράωρα της προεδρίας του επιχειρεί, με συμβολικές κινήσεις και συναντήσεις με όλα ανεξαιρέτως τα στελέχη της ΝΔ – είτε τον υποστήριξαν είτε όχι–, να καταλαγιάσουν τα προεκλογικά πάθη, ώστε να μπορέσει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις παραγωγής αξιόπιστου αντιπολιτευτικού λόγου.

Στις πρώτες συναντήσεις του ο Κυρ. Μητσοτάκης περισσότερο ακούει και λιγότερο εκδηλώνει τις προθέσεις του, ενώ κυρίως επιδιώκει να πληροφορηθεί τις απόψεις των συνομιλητών του σχετικά με την αναδιοργάνωση και ανασυγκρότηση της ΝΔ.

Στόχος η διεύρυνση
Ο νέος πρόεδρος θέτει ψηλά στην ατζέντα την ανάγκη διεύρυνσης του κόμματος προς το κέντρο και δίνει μεγάλη έμφαση στην εκπροσώπηση του μετώπου τού «Ναι» στο δημοψήφισμα. Ο ίδιος θεωρεί ότι αυτό το μέτωπο της λεγόμενης κατά τον ίδιο Δημιουργικής και Παραγωγικής Ελλάδας πρέπει άμεσα να εκπροσωπηθεί.

Βασικός του στόχος είναι να διεμβολίσει το Ποτάμι, ώστε να συνταχθούν μαζί του στελέχη του κόμματος, αλλά και να ενσωματώσει δυνάμεις τού άλλοτε εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ. Εξάλλου, στη νέα ηγετική ομάδα, θεωρούν ότι υπάρχουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, του εκσυγχρονιστικού μετώπου, που μπορούν κάλλιστα, διατηρώντας τη δική τους ταυτότητα, να συνεργαστούν με τη Νέα Δημοκρατία. Π.χ. μια περίπτωση, όσο και εάν το αρνείται, είναι η Άννα Διαμαντοπούλου, ένα πρόσωπο που χρησιμοποιεί τον όρο «Δημιουργική Ελλάδα» εδώ και χρόνια.

Πάντως ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει ο νέος πρόεδρος και στη σύνταξη του νέου προγράμματος της Ν.Δ., το οποίο θα επεξεργαστεί ο πρώτος αντιπρόεδρος του κόμματος, Κωστής Χατζηδάκης.

Οι… λακκούβες στο εσωτερικό του κομματικού μηχανισμού
Αυτή την εποχή ο Κυριάκος Μητσοτάκης απολαμβάνει στη Νέα Δημοκρατία τον μήνα του μέλιτος. Το κόμμα επανήλθε στην πρωτοπορία σε ό,τι αφορά τις δημοσκοπήσεις, και γενικά η εικόνα της Ν.Δ. παρουσιάζεται βελτιωμένη. Όμως ο νέος αρχηγός έχει να αντιμετωπίσει αρκετά ζητήματα.

Κατ’ αρχάς, πρέπει να διατηρήσει τις ισορροπίες εντός της Κ.Ο. Κι αυτό διότι οι περισσότεροι βουλευτές τάχθηκαν είτε στο πλευρό του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, είτε του Απόστολου Τζιτζικώστα. Η παλιά φρουρά, Κακλαμάνης, Γιακουμάτος, Τραγάκης κ.ά., θα κινηθεί εμπειρικά και προβλέψιμα. Αντίθετα, πρόσωπα λίαν προβεβλημένα, όπως οι Βορίδης, Βούλτεψη και Ασημακοπούλου, θα προσπαθήσουν να καθορίσουν προσωπικές στρατηγικές, ενώ νεότεροι και πολλά υποσχόμενοι, όπως οι Όλγα Κεφαλογιάννη και Βασίλης Κικίλιας, θα επιχειρήσουν να χτίσουν το ανάλογο των μελλοντικών προσδοκιών τους προφίλ.

Ένα άλλο θέμα είναι οι αλλαγές που επιδιώκει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον κομματικό μηχανισμό. Όπως λένε έμπειροι κοινοβουλευτικοί, «οι μεγάλες αλλαγές, μάλιστα, δημιουργούν, αν όχι μεγάλους, σίγουρα πολύ περισσότερους εχθρούς και στις τάξεις αυτών που φεύγουν και στις τάξεις αυτών που τελικά δεν αξιοποιούνται και μένουν εκτός». Το σοβαρότερο πρόβλημα είναι οι βουλευτές, αλλά ας μην υποτιμά κανείς τα ανώτερα και μεσαία στελέχη, όπως αυτά των ΝΟΔΕ, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των κοινωνικών φορέων. Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να υποτιμά πολιτικά τον Θύμιο Λυμπερόπουλο, αλλά κανείς δεν θέλει τους… ιδιοκτήτες ταξί απέναντι. Όπως δεν θέλει απέναντι τον Γιώργο Πατούλη, τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, ή τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνο Μίχαλο.

Η πορεία προς το Συνέδριο
Μπορεί να ακούγεται παλαιοκομματικό, αλλά όσοι γνωρίζουν από διαδικασίες ξέρουν και τις μικρές ή μεγαλύτερες παγίδες ενός Συνεδρίου, όπου πρόσωπα, διεργασίες, ποσοστώσεις και αποτελέσματα μπορεί να αλλάξουν αποφασιστικά τους σχεδιασμούς της ηγεσίας. Την ευθύνη διεξαγωγής θα έχει ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ενώ ο νυν γραμματέας, Ανδρέας Παπαμιμίκος, αλλά και ο νέος αναπληρωτής, Λευτέρης Αυγενάκης, που προαλείφεται προφανώς για τη θέση, θα συνεργαστούν σε μια δύσκολη από πλευράς σύνθεσης σκακιέρα. Αν δεν υπάρξει άξια λόγου αντίρροπη δύναμη, κανένα πρόβλημα.

Σε αυτό δημιουργούνται τεράστια ζητήματα με τον κομματικό μηχανισμό. Ειδικά από τη στιγμή που στο ταμείο δεν υπάρχει ούτε μαντίλι για να κλάψεις. Και να αναδιοργανωθεί εκ βάθρων με άλλο οργανόγραμμα και δομές το κόμμα και, παράλληλα, πώς θα λειτουργήσει όταν δεν μπορείς να καλύψεις τις οικονομικές ανάγκες όλου του εγχειρήματος. Επίσης, το πιο ζωντανό και μαχητικό κομμάτι, η ΟΝΝΕΔ, με επικεφαλής τον Σάκη Ιωαννίδη, ήταν απέναντι στον κ. Μητσοτάκη και η συνέχεια θα έχει ενδιαφέρον, ενώ πολύ δύσκολες θα είναι οι σχέσεις με τομείς όπως οι ΔΑΚΕ. Όσο για το «Ίδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής», το think tank του κόμματος, η αλλαγή ηγεσίας θα είναι ριζική, αλλά δεν θα προκαλέσει αναταράξεις.

Η σχέση με τη λαϊκή Δεξιά
Και βέβαια ένα μεγάλο ζήτημα είναι και οι σχέσεις με τη λεγόμενη «λαϊκή Δεξιά». Αυτός είναι ένας πολιτικά άγνωστος χώρος τόσο για τον νέο πρόεδρο όσο και για τους βασικούς συνεργάτες τους. Ούτε ο Κωστής Χατζηδάκης, ούτε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ούτε ο Λευτέρης Αυγενάκης, ούτε οι τρεις κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι (Δένδιας, Βρούτσης και Κεραμέως), ούτε ο Γ. Κουμουτσάκος έχουν σχέση με τον χώρο της λεγόμενης λαϊκής Δεξιάς. Εκεί, στη λαϊκή Δεξιά, εντάσσονται και οι δεξιοί συνδικαλιστές. Χωρίς πρόσωπα κοινής εμπιστοσύνης και σταδιακό «χτίσιμο» σχέσεων, μπορεί να υπάρξει πρόβλημα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα