Η πόλωση θα φέρει την ανασύνταξη

Ο στόχος του Αντώνη Σαμαρά στις δύο εκδηλώσεις για τα 40α γενέθλια της Ν.Δ. ήταν να ξεκινήσει την ανασύνταξη της Κεντροδεξιάς. Όμως ακτινογραφώντας την ομιλία του στην Χαλκιδική μάλλον έμοιαζε σαν να κήρυττε την έναρξη του προεκλογικού αγώνα με την ολομέτωπη επίθεση που επιχείρησε κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

Του Αλέξανδρου Μιχαήλ

Από το ξενοδοχείο, όπου το 1979 διεξήχθη το 1ο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας υπό τον «Εθνάρχη» Κωνσταντίνο Καραμανλή και παρουσιάστηκε η διακήρυξη θέσεων και αρχών του κόμματος, ο Αντ. Σαμαράς επέλεξε να ξεκινήσει την πολιτική αντεπίθεση των επόμενων 100 ημερών με ορίζοντα την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Όμως κάθε άλλο, παρά ένιωσαν οι παριστάμενοι, αλλά και όσοι παρακολούθησαν την ομιλία του αρχηγού της Ν.Δ., την αισιοδοξία που διαρρέεται από το Μαξίμου για τη διαδοχή του Κάρολου Παπούλια. Αντίθετα ήταν σα να ήθελε ο Σαμαράς να θέσει το κόμμα του σε εκλογική ετοιμότητα.

«Πολώνοντας το κλίμα θα γίνει η ανασύνταξη της Κεντροδεξιάς» μας έλεγε συνεργάτης του πρωθυπουργού και η αλήθεια είναι πως το σχέδιο του Σαμαρά είναι ξεκάθαρο: Να νιώσουν οι μικρότεροι σχηματισμοί του χώρου, ότι λόγω της ακραίας πόλωσης θα συνθλιβούν. Οπότε η μοναδική τους διέξοδος θα είναι η επιστροφή στον βασικό κορμό της παράταξης, που είναι η Ν.Δ.

Πλέον όλοι στη Ν.Δ. αναμένουν με ενδιαφέρον την σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Ο Αντ. Σαμαράς όπως λένε οι συνεργάτες του θέλει να επιτευχθεί η ενότητα στη βάση και όχι τόσο στην κομματική, όσο στην κοινωνική. Και αυτό διότι υπάρχει μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων, είτε αυτοχαρακτηρίζονται κεντροδεξιοί ή δεξιοί, που έχουν εγκαταλείψει τη Ν.Δ. και άρα η βασική επιδίωξη είναι η επιστροφή τους στην πατρώα πολιτική γη και μετέπειτα η συσπείρωση και των άλλων αστικών δυνάμεων, πέραν της Κεντροδεξιάς στο πλαίσιο του μετώπου έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πολιτική αντεπίθεση που ξεκινά ο πρωθυπουργός γίνεται υπό τη σκιά δημοσκοπήσεων που καταγράφουν παγιωμένη διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, αν και ο ίδιος θεωρεί ότι αντιστρέφεται η κατάσταση, αρκεί να υπάρξει η μέγιστη δυνατή συσπείρωση της Κεντροδεξιάς. Ο πολιτικός σχεδιασμός της Ν.Δ. θα πάρει από εδώ και στο εξής πιο επιθετικά χαρακτηριστικά με βασικούς άξονες την προσωπική δραστηριότητα του πρωθυπουργού που θα κινηθεί και στον διεθνή χώρο, τη συσπείρωση της κομματικής βάσης και την άμεση επίλυση προβλημάτων που αφορούν μεγάλες κοινωνικές ομάδες.

Η πρωτοβουλία

Τόσο στο Μαξίμου όσο και στη Συγγρού προετοιμάζονται για ταυτόχρονη ενημερωτική εκστρατεία ευρείας κλίμακας προκειμένου να ανακτήσουν τον έλεγχο των πρωτοβουλιών και να μην επιτρέψουν στην αντιπολίτευση και κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ να κλιμακώσουν τις επιθέσεις τους.

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού συνιστούν σε όλα τα στελέχη να αποφύγουν τον πανικό που ενδέχεται να προκαλεί η αίσθηση του πολιτικού κόστους από μια παρατεταμένη επίθεση της αντιπολίτευσης σε διάφορα θέματα και ταυτόχρονα να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του εσωτερικού μετώπου, ώστε η ΝΔ να εμφανιστεί ενωμένη και αρραγής το επόμενο διάστημα.

Για τους πιο μυημένους στα ενδότερα του Μαξίμου η πορεία μετασχηματισμού της Ν.Δ. δεν θα πάρει μόνο οργανωτικά χαρακτηριστικά, αλλά θα επεκταθεί και στην ιδεολογική και πολιτική αναμόρφωση του κόμματος. Αυτό θα γίνει υπό τη σκοπιά ότι έκλεισε οριστικά ο 40ετής κύκλος της μεταπολίτευσης σε ό,τι αφορά τη φυσιογνωμία της Ν.Δ. ώστε να αποκτήσει νέα δομή, νέα πρόσωπα και νέες μεθόδους πολιτικής δράσης.

Ο πρωθυπουργός από τη Χαλκιδική είχε ως στόχο να στείλει ηχηρό μήνυμα πανστρατιάς και συστράτευσης όλων των δυνάμεων της Κεντροδεξιάς σε μια κρίσιμη καμπή για την πορεία της παράταξης και να αντιστρέψει το αίσθημα της ηττοπάθειας που έχουν πολλοί βουλευτές και μέλη της κυβέρνησης.

Στη Χαλκιδική βρέθηκε και ο Κώστας Καραμανλής, δίνοντας και αυτός το σύνθημα της «ενωμένης παράταξης». Ο πρώην πρωθυπουργός αποφάσισε να παραστεί στην πρώτη εκδήλωση της Ν.Δ., έπειτα από πολλή σκέψη. Τον Κ. Καραμανλή, που ήταν δεδομένο ότι θα συμμετείχε κανονικά στην εκδήλωση της Αθήνας, είχε επισκεφθεί ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, μεταφέροντάς του την πρόσκληση του πρωθυπουργού.

Στην Αθήνα, όπου μοναδικός ομιλητής θα είναι ο Αντ. Σαμαράς, θα δώσει το «παρών» και ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Ένα βασικό πρόβλημα που υπάρχει είναι το βέτο που έχουν θέσει οι περισσότεροι του καραμνλικού μπλοκ σχετικά με την επιστροφή Καρατζαφέρη.

Τρέχουν να κατασβέσουν  τις «φωτιές» από τις δηλώσεις Τζιτζικώτα

Οι «γαλάζιοι» γρίφοι που πρέπει να επιλυθούν είναι πολλοί, όμως ξαφνικά μία παρέμβαση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα άναψε φωτιές. Ο κ. Τζιτζικώστας τάχθηκε υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας προκειμένου να διεξαχθεί ομαλά η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και να μη χρειαστεί να προσφύγει η χώρα σε εθνικές κάλπες. Όπως είπε ο περιφερειάρχης, «ενδεχομένως να χρειαστεί να παραιτηθεί ο Αντώνης Σαμαράς, καθώς για να γίνει μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα πρέπει πιθανότατα να αλλάξει ο πρωθυπουργός».

Στον Απ. Τζιτζικώστα απάντησε με σφοδρή επίθεση ο γραμματέας της Ν.Δ., Ανδρέας Παπαμιμίκος τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «ο κ. Τζιτζικώστας μιλάει για σενάρια σταθερότητας, αλλά ουσιαστικά εισηγείται σενάρια ανωμαλίας. Δεν εκτιμά ότι ο Αντώνης Σαμαράς πήρε τη χώρα από την άκρη του γκρεμού, την κράτησε όρθια, τη βγάζει από τα μνημόνια και αυτό φαίνεται και από την κρίση και η πορεία αυτή δεν μπορεί να ανακοπεί σε καμία περίπτωση. Αυτά τα σενάρια τα προωθούν μόνο κύκλοι ανωμαλίας και κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ. Και το ξεκαθαρίζουμε αυτό».

Όμως η ανησυχία έχει να κάνει ότι στις δηλώσεις του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας έδωσε ο βουλευτής της Ν.Δ., Γιώργος Βλάχος, μέλος του λεγόμενου καραμανλικού μπλοκ.

Ο Γ. Βλάχος σχολίασε τις δηλώσεις Τζιτζικώστα, αναφέροντας ότι αφενός μεν συμφωνεί με τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, επισημαίνοντας ότι προϋπόθεση είναι να τεθούν όλα υπό μηδενική βάση. «Προφανώς όλα θα ξεκινούν από την μηδενική βάση, διότι υποτίθεται ότι θα είναι περισσότερες πολιτικές δυνάμεις από αυτές που είναι στη σημερινή Κυβέρνηση και ως εκ τούτου και το θέμα του πρωθυπουργού θα μπει από μηδενική βάση» ήταν τα λόγια του Γ. Βλάχου.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα