Η πρόταση Χριστοδουλάκη για τον συμψηφισμό του κατοχικού δανείου

Τον συμψηφισμό της οφειλής της Ελλάδας προς τη Γερμανία -ελέω της χρηματοδότησης της χώρας από την τρόικα ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ- με το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, προτείνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών, καθηγητής Νίκος Χριστοδουλάκης.

«Ο συμψηφισμός των δύο οφειλών χρέους μέσω ενός Αλληλόχρεου Λογαριασμού θα άρει μια μείζονα οικονομική διαφορά μεταξύ Ελλάδος και Γερμανίας που επί δεκαετίες φορτίζει αρνητικά το κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών» αναφέρει χαρακτηριστικά στον πρόλογο του νέου του βιβλίου «Αγος Απλήρωτον – Τα οφειλόμενα για Κατοχικό Δάνειο και μια ευκαιρία επίλυσης», που κυκλοφορεί εντός των ημερών από τις εκδόσεις GUTENBERG. Ο κ. Χριστοδουλάκης λαμβάνει ως βάση υπολογισμού του γερμανικού χρέους τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος τα οποία ανεβάζουν το αρχικό κεφάλαιο του δανείου το 1994 στα 228 εκατομμύρια δολάρια Ηνωμένων Πολιτειών του διαστήματος εκείνου, ενώ αποτιμάται ως μακροχρόνιος απολογισμός, καθώς η αποπληρωμή του καθυστέρησε επί δεκαετίες.

Με βάση την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου των ΗΠΑ, με προσαύξηση 0,5% ετησίως ώστε να βρίσκεται κοντύτερα στις αποδόσεις της μεγαλύτερης διάρκειας, το ύψος της οφειλής του Βερολίνου εκτιμάται μόνο για το κατοχικό δάνειο που οφείλει η Γερμανία στη χώρα μας σε 10,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Μια δεύτερη προσέγγιση με βάση το ΑΕΠ της Γερμανίας ανεβάζει το ύψος του κατοχικού δανείου στα 12,04 δισεκατομμύρια ευρώ, καθώς ο συγγραφέας με βάση μελέτες υπολογίζει το ποσό του δανείου στο 0,454% του ΑΕΠ του Βερολίνου την εποχή που πήρε το δάνειο. Μια τρίτη εκδοχή, στηριζόμενη στην αξία του γερμανικού μάρκου (η αξία του μάρκου Ράιχ παρέμεινε ισοδύναμη κατά τη μετατροπή του σε μάρκο Γερμανίας, αναφέρει ο συγγραφέας) ανεβάζει την αξία του κατοχικού δανείου στα 15,87 δισεκατομμύρια ευρώ το 2012.

Την τρίτη αυτή εκδοχή φέρεται να υιοθετεί ο πρώην υπουργός Οικονομικών που σημειώνει πως το ποσό που θα μπορούσε να απαιτηθεί ως σημερινό ύψος του κατοχικού δανείου και της εύλογης αποζημίωσης θυμάτων ανέρχεται αθροιστικά στα 55 δισεκατομμύρια ευρώ σε τιμές 2012. Τέλος, ο Νίκος Χριστοδουλάκης προσθέτει ότι το ύψος των υλικών καταστροφών και τα οφειλόμενα της Γερμανίας προς τη χώρα μας ανέρχονται σε τριψήφια ποσά δισεκατομμυρίων ευρώ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα