Η σκληρή γραμμή του Μαξίμου

Τα μηνύματα που απέστειλαν Βερολίνο και Ευρωζώνη ότι, δηλαδή, δεν θα «χαριστούν» στην Αθήνα, προσπαθούν να αξιολογήσουν στο Μέγαρο Μαξίμου και είναι κοινή η διαπίστωση, ότι οι πιστωτές δεν δείχνουν διατεθειμένοι να προβούν στην ελάχιστη παραχώρηση.

Η απόφαση του Euroworking Group να αναβάλει, για δύο 24ωρα έστω, τη λήψη απόφασης για την εκταμίευση της ελληνικής δόσης για 80 υπαλλήλους, έρχεται να επιβεβαιώσει την άποψη που κυριαρχεί στο πρωθυπουργικό γραφείο και στους σχεδιασμούς του Αντώνη Σαμαρά πως η Ελλάδα θα πρέπει πάση θυσία να εκπληρώσει το σύνολο των προαπαιτούμενων έως την αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου, αν επιθυμεί να διεκδικήσει ό,τι μπορεί ως προς τη βελτίωση των όρων του προγράμματος.

Η μικρής διάρκειας, εμπλοκή με τη δόση επιβεβαιώνει, παράλληλα, τις λεπτές ισορροπίες στις οποίες κινείται το κυβερνητικό σχήμα, καθώς αφενός θα πρέπει να ικανοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, αφετέρου να εξισορροπήσει την πίεση των βουλευτών. Είναι ενδεικτικό ότι, όπως αποδείχθηκε, οι παραχωρήσεις προς τους βουλευτές σε ό,τι αφορά τις εξαιρέσεις από τη διαθεσιμότητα (κάτοχοι διδακτορικών ή μεταπτυχιακών τίτλων) προκειμένου να υπερψηφισθεί το πολυνομοσχέδιο από τη Βουλή, περιόρισαν σημαντικά τη δεξαμενή των διαθεσίμων, με αποτέλεσμα να μην επιτυγχάνεται ο προαπαιτούμενος στόχος των 4.200 υπαλλήλων.

Προκειμένου να άρει το αδιέξοδο, η κυβέρνηση κατέθεσε εσπευσμένα τροπολογία στη Βουλή, με την οποία αίρεται η εξαίρεση από την κινητικότητα για τους κατόχους μεταπτυχιακών τίτλων, όσον αφορά τους υπαγόμενους στο υπουργείο Παιδείας υπαλλήλους, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος. Τον Σεπτέμβριο αναμένεται να κατατεθεί νέα τροπολογία, με την οποία θα αίρεται η εν λόγω εξαίρεση γενικώς. Η ανατροπή μιας διάταξης που υπερψηφίστηκε προ ημερών προκαλεί αντιδράσεις και, ήδη, στελέχη του Μαξίμου έχουν κινητοποιηθεί προς κατευνασμό των βουλευτών. Η νέα τροπολογία έρχεται να προστεθεί σε αυτήν για τις αποζημιώσεις των απολυμένων της ΕΡΤ, η οποία –παρά τη νέα μορφή της– εξακολουθεί να προκαλεί αντιδράσεις.

Η στρατηγική
Αν και η τροπολογία αυτή, εισήχθη στην Ολομέλεια υπό τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκούν οι δανειστές μας μέχρι να δώσουν το πράσινο φως για την αποδέσμευση των χρημάτων, το Μέγαρο Μαξίμου έχει αποφασίσει να ακολουθήσει επιθετική στρατηγική στην εφαρμογή του προγράμματος διαθεσιμότητας. Άλλωστε τα κυβερνητικά στελέχη βρίσκονται αντιμέτωπα με δύο σοβαρά μέτωπα. Το πρώτο έχει να κάνει με τις δεξαμενές της διαθεσιμότητας από κάθε υπουργείο, οι οποίες σιγά-σιγά φαίνεται να στερεύουν.

Ήδη μέχρι τα τέλη Ιουλίου μπαίνουν σε καθεστώς κινητικότητας, 2.134 εκπαιδευτικοί από τα Τεχνικά Λύκεια, 2.234 σχολικοί φύλακες που έλαβαν σήμερα τα σχετικά ειδοποιητήρια και 58 υπάλληλοι από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Εκτός από αυτούς έχουν προϋπολογιστεί οι 3.000 δημοτικοί αστυνομικοί, οπότε μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου αναζητούνται άλλοι 5.500 και ακόμη 12.500 μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τώρα οι βασικές δεξαμενές ήταν τα υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας. Παράλληλα εκκρεμούν οι αξιολογήσεις όχι μόνο στους Δήμους, αλλά και στις δομές των υπόλοιπων υπουργείων και για το λόγο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το ΑΣΕΠ και ζήτησε τη βοήθεια του ανεξάρτητου Συμβουλίου για την επιτάχυνση των διαδικασιών αυτών.

Το δεύτερο μέτωπο που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση βρίσκεται στο πολιτικό επίπεδο και έχει να κάνει με τις επικρίσεις και τις επιθέσεις που προέρχονται κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η συζήτηση στην Ολομέλεια, κατά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου ήταν μια μικρή πρόγευση της στάσης που θα κρατήσουν τα κόμματα.

Η πολιτική αντιπαράθεση και οι «συντονισμένες» κινητοποιήσεις όπως όλα δείχνουν, θα κλιμακωθούν και το φθινόπωρο που έρχεται προοιωνίζεται ιδιαίτερα «θερμό» με την εικόνα στις πρώτες θέσεις του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ της…αφρόκρεμας των συνδικαλιστών (Φωτόπουλος, Καλφαγιάννης, Μπαλασόπουλος κλπ) να μην αφήνει κανένα περιθώριο για παρερμηνείες.

Απέναντι σε όλα αυτά η στάση του Μεγάρου Μαξίμου αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σκληρή και ξεκάθαρη, θέτοντας τον καθένα προ των ευθυνών του και έχοντας τη στήριξη της κοινωνικής πλειοψηφίας στις μεταρρυθμίσεις, όπως αυτή καταγράφεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Το ΑΣΕΠ
Παράλληλα, έχει ενδιαφέρον ότι ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω της επιστολής (24.7.2013) που συνυπογράφει με τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη, προς τον ειδικό γραμματέα του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, Παρασκευά Νομικό, τον καλεί να αναλάβει τη σχετική διερεύνηση για τους δημοτικούς αστυνομικούς.

Το έκανε την ίδια ημέρα που επισκέφθηκε τα γραφεία του ΑΣΕΠ και συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ανωτάτου Συμβουλίου, Γιώργο Βέη. Αφενός εξέπεμψε το μήνυμα ότι οι έχοντες πλαστά πιστοποιητικά θα απομακρυνθούν, έχουν ή δεν έχουν περάσει από ΑΣΕΠ, αφετέρου προέταξε ότι θεωρεί πυλώνες για το «νέο δημόσιο» το Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών αλλά και το Ανώτατο Συμβούλιο Πρόσληψης Προσωπικού.

Το ΑΣΕΠ προσδίδει, όπως είπε ο Κ. Μητσοτάκης, την αναγκαία διαφάνεια, αντικειμενικότητα και αξιοκρατία όχι μόνο στις διαδικασίες αξιολόγησης όλων όσοι εντάσσονται στο πρόγραμμα της κινητικότητας, αλλά φυσικά και στις διαδικασίες ένταξης ανθρώπινου δυναμικού στον δημόσιο τομέα.

Η ουσία είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης, με επίκεντρο την αξιολόγηση προσωπικού και το πρόγραμμα κινητικότητας, ζήτησε από τον κ. Βέη να εισηγηθεί κριτήρια και μόρια:
α. για όσους μπουν σε διαθεσιμότητα
β. για όσους εξέλθουν από τη διαθεσιμότητα και είτε θα βρεθούν στην έξοδο είτε θα μετακινηθούν για να καλύψουν κενές θέσεις
Αυτή η προσέγγιση μπορεί να δώσει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης το περίγραμμα του τι σημαίνει «σκληρό» και «μαλακό» ΑΣΕΠ, εφόσον και ο κατ’ εξοχήν αρμόδιος φορέας για τις προσλήψεις αξιολογήσει με διαφορετική μοριοδότηση τον τρόπο πρόσληψης των δημοσίων υπαλλήλων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα