Η Τουρκία χρησιμοποιεί το προσφυγικό για πίεση προς την Ελλάδα και Ε.Ε.

Ο καταυλισμός ή οι καταυλισμοί, εκεί όπου στοιβάζονται χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες και οι συνθήκες είναι απάνθρωπες, κάθε ένας από αυτούς τους καταυλισμούς, είναι και μία εν δυνάμει πυριτιδαποθήκη, η οποία μπορεί από ένα τυχαίο γεγονός, να εκραγεί και να προκληθούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις και οπωσδήποτε διεθνοπολιτικά ζητήματα.

Η διόγκωση της εισροής προσφύγων-μεταναστών τον τελευταίο καιρό αναπόφευκτα ανέβασε περαιτέρω την ένταση στους καταυλισμούς και επιβάρυνε την ήδη απαράδεκτη κατάσταση.

Η Τουρκία, κατά τρόπο εκβιαστικό, συνδέει τον έλεγχο των προσφυγικών ροών με τη χρηματοδοτική βοήθεια από την Ε.Ε. Όμως η Ε.Ε., ανακοίνωσε ότι έχει ήδη παράσχει βοήθεια ύψους 5,6 δισ. στην Τουρκία, για την υποστήριξη των προσφύγων, από 6 δισ. συνολικά που προβλέπει η Συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, , αλλά η Τουρκία δεν έχει ανταποκριθεί επαρκώς, στους όρους της Συμφωνίας.

Ακόμη, η Τουρκία, ασκεί πολιτική πίεση, απειλώντας ότι θα ανοίξει τη στρόφιγγα και να πλημμυρίσουν τα νησιά του Αιγαίου, από μετανάστες και πρόσφυγες , συνδέοντας έμμεσα, το προσφυγικό με κάποιες από τις αξιώσεις της, είτε στο Αιγαίο, είτε στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, οι επανεισδοχές προσφύγων, από την Ελλάδα προς την Τουρκία, από τις 9 ως τις 15 Σεπτεμβρίου, ήταν μόλις τρία άτομα, από τα 42, που οι ελληνικές αρχές έκριναν ότι θα πρέπει να επιστρέψουν στην Τουρκία! Και ακόμη, η Άγκυρα βλέπει το προσφυγικό ως μοχλό πίεσης στο συριακό ζήτημα, πιέζει για την μετακίνηση περισσότερων από ένα εκατομμύριο προσφύγων πίσω στη βορειοανατολική Συρία στο πλαίσιο της ασφαλούς ζώνης, που ουσιαστικά είναι συριακά εδάφη υπό τουρκικό έλεγχο.

Είναι σαφές ότι, το προσφυγικό εργαλειοποιείται στα χέρια της τούρκικης κυβέρνησης και αποτελεί ισχυρό μέσο πολίτικης πίεσης προς την Ελλάδα, αλλά και οικονομικού εκβιασμού προς την Ε.Ε..

Πάντως, η Ελληνική Κυβέρνηση, μετά και την συνάντηση του πρωθυπουργού ΚΥΡ. Μητσοτάκη και Τ. Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, αναμένει να βελτιωθεί η τουρκική συμπεριφορά στο προσφυγικό. Κυρίως, να σεβαστεί η Τουρκία την συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2016, η οποία προβλέπει, ότι η Τουρκία πρέπει να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες, για να περιορίσει τις αναχωρήσεις προς τα πέντε ελληνικά νησιά που βρίσκονται πλησιέστερα στις ακτές της.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα